Илон Мъск възнамерява да изпрати 100 човека (не е сигурно дали ще са точно толкова, но толкова са седалките на новия му космически кораб Starship) до Марс. И планира да го направи до 2024. Идеята е амбициозна и в някои аспекти – необходима. Според Мъск трябва на всяка цена да запазим „съзнанието си“, което той допуска, че може да е присъщо само за хората.

А ако се окаже, че сме сами във Вселената и астероид разруши Земята? Мъск смята, че загубата на съзнанието ни би било най-голямата загуба в историята на... всичко. Затова мисията на Starship ще е да закара хора първо извън орбита на Земята, до Луната и оттам до Марс и по-нататък. Надеждата му е, че ще успеем да колонизираме други планети, което ще ни предпази от пълно унищожение, което ни грози при моментното ни монопланетарно съществуване. С други думи Мъск иска да засели хора на други планети възможно най-скоро.

Това звучи страхотно, но за да стъпи човек на Марс, не е достатъчно само да имаме много голям и бърз космически кораб. Това не е просто ракетно инженерство. Ако предположим, че психическото състояние на пътниците не доведе до затруднения, все още остава нерешеният въпрос, че продължително излагане на космическа радиация е смъртоносно за човешкия организъм.

Астробиологът Саманта Ролфи от университета в Хертфордшайър публикува материал, в който обяснява, че според нея желанието на Мъск да прати хора на Марс толкова скоро, може да има катастрофален завършек. Другото ѝ притеснение е, че прилагането на микробиология от хора на Марс, може да се окаже пагубно, ако има живи организми там – и то точно когато NASA е толкова близо до това да обяви, че е открит живот на Червената планета.

От една страна, Илон Мъск е героят, който иска да съхрани това, което ни прави хора – съзнанието ни. Той е готов да жертва времето и усилията си (макар да сме сигурни, че няма лично да предвожда пътуването), за да види хора на Марс, колкото може по-скоро. От друга страна, Мъск е злодеят, който е готов да жертва колкото са нужни животи, за да осъществи целта си. И защо? За да каже после, че SpaceX са били първи? След като в момента няма директна заплаха за планетата, защо е това бързане?

Може би все пак Илон планира да използва тайна технология на борда на Starship, която ще предпази пътниците му от космическата радиация. Шансовете за това не са големи, имайки предвид, че има само четири години до първата междупланетна мисия в историята на човечеството. И това не е единственият проблем. На този етап планът му да бъдат изпратени хора до Марс не звучи като нищо повече от самоубийствена мисия, а това не би помогнало за разпространението на съзнание.

Вижте още: Тръмп: Луната е скучна, давайте към Марс!

Тагове: