Докато SpaceX опитва да превземе нощното небе с 30 000 сателита Starlink, главният ѝ изпълнителен директор Илон Мъск изпробва орбиталните маршрутизатори на интернет, за да пусне съобщение до своите близо 29 милиона последователи в Twitter.

"Изпращам този туит през Космоса чрез спътник Starlink", написа той преди последващото: "Уау, работи!!".

Интернет стремежът на Мъск започна полет през май, когато SpaceX пусна първоначалната си партида от 60 сателита Starlink, за да започне тестване на широколентовата си услуга. Компанията има за цел да предостави сателитна широколентова връзка на клиенти по целия свят, а Twitter постът във вторник подсказва, че тя е на път. Мъск използва терминал Starlink в къщата си, за да изпрати туита.

SpaceX се надява да предложи широколентови услуги на Starlink в САЩ и Канада до средата на 2020 г., заяви президентът на компанията Гуин Шотуел пред репортери във вторник. Това ще изисква шест до осем старта на Starlink, като 24 са необходими за глобално покритие. Докато SpaceX заяви, че възнамерява да осигури гигабитни скорости и лаг до 25 ms, голям въпрос без отговор е колко ще струва. SpaceX очевидно все още се опитва да разбере това.

Военновъздушните сили използват сателитната мрежа за тестване на криптирани интернет услуги за военни самолети. Програмата, наречена Global Lightning, продължава от началото на 2018 г.

Федералната комуникационна комисия одобри 12 000 сателита Starlink и подаде документи до Международния съюз по далекосъобщения за още 30 000 миналата седмица.

Виж още: Най-добрите телевизори за филми и игри за 2019