Уеб дизайнерите определено вярват в силата на инфографиките. Те са убедени, че създаването на красиви визуални ефекти прави сложната информация и процеси лесни за разбиране.

Инфографиката е визуално представяне на информация чрез илюстрации, диаграми, снимки, тримерни модели, анимации и др. С помощта на инфографиката компютърни специалисти, математици и статистици могат да разработват и споделят различни концепции, чрез символно представяне на информацията.

През последните години към тази област се наблюдава значителен интерес и развитието й може да се проследи най-вече в ежедневната преса и в онлайн медиите.

 

Защо имаме нужда от инфографики?


k

 

Живеем във време, в което сме буквално претоварени с информация. В следващите 5 години човечеството ще произведе повече данни, отколкото е генерирало през последните 5000 години! Голяма част от тази информация е важна за широката общественост, но тъй като сами по себе си данните могат да бъдат сухи, неприятни или трудни за разбиране, те често остават пренебрегнати.

Инфографиките могат да осветят много от тези данни и да ги направят по-разбираеми. Създаването им по начин, по който да се открояват, е най-трудната част от процеса, но ако успеете да ги представите по начин, който е малко по-ангажиращ и малко по-елегантен, те наистина могат да направят съществена разлика във възприятията на аудиторията.

 

Започнете с данните, а не с визията!

 

Всеки инфографичен проект трябва да започва със събиране на „суровите“ данни. Започнете с някои ключови въпроси: "Това, което се опитвам да обясня. Какво се опитвам да покажа? Каква е основната идея?"

След като вече сте събрали данните, следва фазата на разфасовка и разпределяне. Ако можете, отсейте и премахнете 80 до 90 процента от суровите данни, за да си помогнете в определяне на истинската история. Разбира се, това не означава да не съблюдавате важните данни, но една излишна информация не би ви била полезна и цялостният проект би се претоварил. Също така е от решаващо значение винаги да цитирате точно източниците си.

 

Историята е важна!

 

s

Да разкажеш история чрез визуализация на данните и инфографики е изключително важно. Ако няма история, на кого му пука? Една проста графика със сурови данни не би била полезна на никого. Историята е това, което ще ви отличава сред масата инфографични проекти. Ако вашата инфографика е креативна и забавна, хората ще я запомнят.

Всъщност самите дизайнери не само трябва да разберат каква е историята, но също така и да намерят най-добрия начин, за да ангажират публиката си.

 

Силата на уникалните визуални щрихи


s

Това, което прави една инфографика различна от другите, са малките „екстри“, които добрите дизайнери добавят. Те често използват изометрични ъгли, накланяне или 3D елементи от дизайна. Ако сте добри с 3D проектирането, то може да стане вашата визитна картичка.

Това не е просто трик. 3D стилът е в състояние да покаже нещата по различен начин, отколкото една типична плоска илюстрация. Дори ако в стандартна графика със стълбове или кръгова диаграма добавите малко дълбочина, визуалният интерес у потребителите ще се увеличи доста.

 

Трите основи на инфографичния дизайн


Дизайнерите трябва да имат предвид три неща, когато създават инфографики:

  • Те трябва да са привлекателни - вашата аудитория трябва да поиска да ги разгледа.
  • Те трябва да имат смисъл - вашата аудитория трябва да разбере това, което вижда.
  • Те трябва да са запомнящи се - вашата аудитория трябва да остане ангажирана с информацията, която сте споделили.

Ако вашата инфографика е стъпила на тези три основи, тогава шансовете да сте свършили доста добра работа са много големи.

 

Бъдещето на инфографиките


i

 

Инфографиките са форма на изкуство, но все още в много в начален стадий. Следващият етап в еволюцията им ще се фокусира върху интерактивността. С развитието на интерактивните технологии ние ще можем да си взаимодействаме с инфографиките по един нов начин, а в по-далечно бъдеще холограмите тотално ще променят начина, по който ги виждаме днес. Така те ще започнат да ангажират все повече хора и ще обхванат много широк спектър от сфери.

 

Инфографиките са повече от един модерен начин за визуализиране на данните. Те променят начина, по който се разказвате истории. Ако искате да подобрите работата си, то е време да започнете да ги използвате. Опитайте се да бъдете новатори и вложете нещо от себе си. Много скоро ще видите, че усилието си е заслужавало.