Ако четете този текст, значи знаете какво е IP68, правите разлика между ултразвуков и оптичен сензор за разпознаване на пръстови отпечатъци и най-вероятно държите телефонът ви да поддържа безжично зареждане. В случай че не сте достигнали това ниво на заинтересованост в смартфоните, написах и по-опростена версия на този материал, в който покрих най-често срещаните изисквания (за които съм чувал през годините) на непретенциозните потребители. Може да го откриете тук: Наръчник за избиране на смартфон (за начинаещи)

Този път ще вникна малко повече в материята и по-точно в нещата, на които обръщам внимание, когато избирам телефон за себе си. Ето откъде започвам:

 

Процесор и софтуерни ъпдейти

Процесорът е компонент, с който не съм склонен да правя компромиси. Обикновено долната ми граница е флагмански чипсет от предходната година, защото обработвам снимки и видеа на телефона си. Ако нямате такива интереси и не играете изискващи игри, процесор от среден клас също ще ви свърши работа.

Обърнете специално внимание на името на модела, защото тези, които поддържат най-високите скорости на мобилен интернет, обичайно завършват с „5G“ (но невинаги). Знам, че това е важно за много хора и то е най-лесният начин да проверите наличността му. Друг вариант е да отворите официалния сайт на производителя и там със сигурност ще откриете тази информация.

Qualcomm Snapdragon все още е марката, която предлага най-надеждно представяне, но MediaTek от компания, която произвеждаше само евтини чипове за бюджетни телефони, в последно време сериозно подобри каталога си. Някои от техните предложения дори могат да бъдат открити във флагмани и това не бива да ви притеснява, справят се изненадващо добре.

Някои брандове предлагат собствени решения, като Apple или Google с техния Tensor. Тези процесори са специално разработени за съответните модели смартфони, което позволява по-добра оптимизация. Дори да отстъпват при бенчмарк тестовете спрямо конкуренцията, животът на батерията е един от аспектите, които се облагодетелстват от специалния чипсет.

Относно софтуерните ъпдейти, ако сте стигнали дотук, значи няма нужда да обяснявам колко са важни. Винаги гледам телефонът, който избирам, да разполага с поне още две години ъпдейти за сигурност от момента на закупуване. Това е стандартният период, в който използвам един смартфон. Ако за вас той е по-дълъг, добре е да го съобразите със софтуерната поддръжка на устройството. До една година след последния ъпдейт на Android системата моделът продължава да е актуален.

 

Дисплей

Следващият фактор, на който обръщам внимание, е екранът. Чрез него взаимодействаме с устройството, така че е важно да изберем хубав. Тук важните фактори са два: AMOLED > LCD и колкото повече херци (Hz) е скоростта на опресняване, толкова по-добре. Допълнителни бонуси за киномани са HDR10+ и Dolby Vision. Резолюция от 720p (HD) вече изобщо не би трябвало да се разглежда според мен, а разликата между 1080p (FHD) и 1440p (QHD) е само на хартия и е много трудно забележима с невъоръжено око.

Един от подценяваните фактори е извивката на някои дисплеи. Това е субективна тема и няма категоричен отговор относно това дали подобрява един смартфон, а по-скоро е въпрос на вкус. Някои хора смятат, че извитият дисплей прави телефона по-лесен за изпускане и/или случайно отчитат натискания по страните му. От друга страна той прави цялостния дизайн по-естетически приятен. Моят съвет – отидете в най-близкия магазин и изпробвайте смартфон с извит дисплей и такъв със стандартен, за да се убедите сами кой ви допада повече.

Винаги бих препоръчал модел със закалено стъкло, Corning Gorilla Glass или друг вид, особено ако не слагате стъклени протектори на екраните. Това е едно от нещата, които просто трябва да приемете, че е там, но никога няма да видите… освен след осмото изпускане на телефона, при което екранът упорито продължава да не се чупи. Въпреки това поне запазете фолиото (ако има фабрично такова), за да избегнете надрасквания.

 

Зареждане

Този сегмент умишлено не се казва „батерия“, защото смятам, че там нещата са прости. По-малко от 4000 mAh капацитет е приемлив само за iPhone. Аз съм от типа хора, описани във встъпителния абзац, които държат да разполагат с безжично зареждане. Адски удобно е и не се захабява Type-C портът, които използвам по-скоро за пренос на данни. Това значи и че нямам против зареждането да става малко по-бавно, което със сигурност не може да се каже за всички хора.

Ако това е важен фактор за вас, тогава може изцяло да пропуснете наличието на безжично зареждане в името на по-бързото с кабел. Това ще свали цялостно цената на смартфона и няма да се налагате да инвестирате допълнително в станции за безжично зареждане, които не са евтини, когато искате повече от 30 W. Също така колкото по-бързо се зарежда батерията, толкова по-бързо се и износва, но това не бива да ви притеснява. Литиево-йонните батерии, които използват смартфоните, така или иначе не издържат повече от 1–2 години, преди да започнат да правят проблеми, а дотогава издръжливостта им осезаемо ще е намаляла.

 

Камери

Сигурен съм, че този аспект е по-ниско в тази своеобразна класация, отколкото би бил за повечето хора, но снимам с фотоапарат, затова камерите на смартфона не са от такова значение за мен. Въпреки това трябва да са достатъчно добри, защото фотоапаратът не е с мен навсякъде. Тук задължително търся OIS (оптична стабилизация), защото разликата наистина е осезаема спрямо електронната.

Друго нещо, което отбелязах и в наръчника за начинаещи (защото всеки трябва да го знае), е, че мегапикселите нямат значение. Понякога дори забравям какви са мегапикселите на собствения ми телефон, защото несъзнателно пропускам този текст, когато чета спецификации. Обърнете им внимание, ако сте фотограф, който снима само и единствено с телефон, но иначе няма да са ви от полза.

Много по-важни са: наличието на различни видове камери (макро, ултраширокоъгълна, телефото); колко е оптичното приближаване – 2х е минимумът, 3х започва да става все по-популярно, 5х и 10х са запазени за топ моделите в бранша; 8K видеото е непрактична екстра на този етап, защото почти няма екрани, на които да го видите в пълно качество, и обработката му изисква много мощни машини.

Най-добрият начин да разберете повече за качеството, което предлага една камера, когато нямате възможност сами да я тествате, е да посетите DXOMARK. Сайтът предлага лабораторно тестване на много модели смартфони и накрая предоставя число, което сумира резултатите. Естествено, ако се зачетете, има предостатъчно информация относно всяка отделна камера в едно устройство, звука, който предлага, и дори достойнствата на екрана за някои екземпляри.

 

Памет и всичко останало

Оставих паметта за последна, защото смятам, че там нещата са пределно ясни. Минимумът през 2023 г. би трябвало да е 6 GB RAM и 128 GB вътрешно пространство. Конфигурация 4/64 бих препоръчал само за човек, който наистина използва телефона само за разговори, отговаряне на имейли и браузване в интернет. Просто размерът на приложенията, снимките и видеата вече са такива, че 64 GB ще се запълнят за нула време. Имайте предвид, че самата операционна система също заема няколко гигабайта, така че този капацитет никога не е толкова, колкото пише на кутията.

За финал оставям някои допълнителни бележки, които съм събрал през годините. С NFC вече разполагат повечето телефони, така че може да плащате спокойно през смартфона си (проверете в сайта на производителя за всеки случай). IP68 сертификатът носи най-вече душевно спокойствие, но е почти невъзможно да изпаднете в ситуация, в която да спаси телефона ви. Стерео аудиото е пренебрежима екстра, защото колко често слушате музика или гледате сериал на телефона си без слушалки или колонка? Материалите на изработка нямат значение, ако използвате кейс. Сензорите за разпознаване на пръстови отпечатъци имат толкова добра успеваемост, че няма значение дали е оптичен или ултразвуков, освен ако не сте с мокри ръце.

 

Заключение

Мисля, че това е всичко, вече сте готови да направите един по-образован избор за следващия си смартфон. Може би след време ще завърша серията с трета част, в която ще вляза в най-дребните детайли за един смартфон като: конфигурация на ядрата в чипсета, различните стандарти зареждане и Type-C поколения и как да руутнем телефона си. Добре, може би без последното, но разбрахте идеята. Ако имате интерес, оставете коментар и ще видя кога мога да напиша наръчник за експерти.

 

Снимки: Unsplash

Вижте още: Наръчник за избиране на смартфон (за начинаещи)