Коледа наближава и е време за подаръци! Приготвили сме ви поредица от бързи за преглеждане и полезни за ползване технологични гайдове, които да ви помогнат с пазаруването. Не само за празниците, но и изобщо. Вижте кои са най-готините продукти на пазара в момента, придружени от съвети, за да разберете кое е новото, ненужното и наистина важното днес, и как да различите истински добрите предложения. Придружени от ориентировъчни цени за ваше удобство.

Когато си купите конзола, веднага получавате най-подходящия контролер, за да играете на нея. Когато обаче става въпрос за PC гейминг, нещата стоят малко по-различно. За да изкарате наистина най-доброто от машината си, ви трябва специална гейминг периферия. За това сега идва ред да си поговорим по-подробно за периферните устройства, през които протича директната ви интеракция с всеки един софтуер.  

Клавиатурата

Първото нещо, което трябва да определите, когато избирате клавиатура, е какво точно играете. Предпочитате ли състезателни игри, или сте повече солов играч, обичащ мащабни RPG заглавия? Играете ли MMO-та (massively multiplayer online), които изискват допълнителни бутони, или в гейминг стила ви numpad-ът така и не е намерил приложение? Ограничава ли се гейминг опитът ви в кежуъл разцъкване на League of Legends и интерактивните истории на Telltale Games? Или играете само конзолни портове? И когато си отговорите на тези въпроси, е време да изберете мембранна или механична клавиатура предпочитате. 

Бих нарекла този въпрос „вечния спор“, ако отдавна не беше известно, че механичните клавиатури са безспорният лидер в гейминг класа. Те имат светкавично време за реакция и технологии, регистриращи всяка команда, дори когато сте натиснали 10 копчета едновременно. Подсветката създава неочакван комфорт при писане и игра, а различните цвят, форма или текстура на WASD бутоните, които някои модели имат, ще ви улеснят по време на игра.

Мембранни гейминг модели все пак съществуват, но няма да намерите особена разлика в представянето между тях и обикновените офис­ни клавиатури от 20 лв. Ако обаче търсите тиха клавиатура изберете именно такъв модел, но гледайте той да е с по-дълъг ход на бутоните, за да е по-удобен по време на игра. Цените им съответно са по-достъпни, под 100 лв.

При механичните клавиатури утвърден стандарт за качество са механичните MX суичове на немската компания Cherry. Класовете на суичовете са маркирани от различни цветове, най-популярни от които са Red, Brown и Blue. 

Red суичовете са по-тихи от другите механични суичове и отговарят бързо на леко натискане. Brown суичовете са тихи, но с повече съпротивление на натиск. Blue са по-шумни и резистентни. Механични суичове от марки, различни от Cherry, които предоставят също толкова висококачествено изживяване, са: японските Topre, които са по-тихи от Cherry MX Red и по-меки като натиск; Romer-G на Logitech, които комбинират по-тихия и точен характер на MX Red с по-високото съпротив­ление при натиск на MX Brown; и механичните суичове на Razer.

Следва да решите кой от трите типа клавиатурен дизайн е най-подходящ за мястото, което имате, и за стила ви на игра. Първият и най-популярен тип е стандартната пълноразмерна клавиатура. Вторият вид са клавиатурите за MMO маниаци и почитателите на кооперативните онлайн игри. Те идват с тонове допълнителни програмируеми бутони, често по няколко реда. Най-достъпните по цена модели идват с 6 - 8 допълнителни бутона, но можете да намерите вариации и с до 18. Зависи до каква степен сте почитатели на микро мениджмънта на всеки аспект от уменията на героя ви. Накрая имаме т.нар. tenkeyless клавиатури. Както вероятно се досещате от името им, те идват с един блок бутони по-малко. Numpad-ът е премахнат, а дизайнът им е по-лек и компактен от този на стандартните модели. 

Колкото до медийните бутони - те са приятно удобство, но присъствието им не е от особено значение.

А сега, към моделите:

Omen by HP Keyboard 1100

Това силно предложение от HP идва с ултра чувствителните механични суичове Renowned Blue и N-Key Rollover и anti-ghosting технологиите. Именно заради тях няма да има значение колко бутона натискате едновременно. Всеки ще бъде отчетен без засечка и без забавяне. Корпусът е от солиден алуминий, дизайнът - върху плоча, а не в корито, а подсветката - изцяло червена.

Cougar Attack X3 RGB
280 лв. 

Оборудвана с механични суичове Cherry MX Red и вградена памет, за да я свързвате лесно към различни устройства, без да губите настройките си. RGB подсветката е напълно програмируема, а клавиатурата използва N-Key Rollover технологията за точно засичане на всяка команда, независимо колко бутона сте натиснали едновременно.

SteelSeries Apex 300
220 лв.

Механичен модел с нисък профил на бутоните, за да реагирате ултра бързо на всяка ситуация в любимото си MMO или стратегия в реално време (RTS). Има цели 22 допълнителни програмируеми бутони и допълнителни клавиши за още по-прецизен контрол. Освен функционалността, може да персонализирате и осветяването на всеки отделен бутон през интуитивния придружаващ софтуер.

Saitek/ Mad Catz S.T.R.I.K.E.3
170 лв. 

Един от последните модели на легендарния производител Mad Catz преди фалита му през 2017 г. Оборудван e с тихите силиконови суичове P.U.L.S.E. Key Membrane, има RGB подсветка и 12 допълнителни програмируеми бутона. Най-интересната му черта обаче със сигурност е асиметричния модулен дизайн, за да поставите клавиатурата по начина, перфектен за вашия стил на игра.

Logitech G213 Prodigy
130 лв. от Desktop.bg

Удобна, здрава и красива. Тази бюджетна клавиатура събира в себе си всички премиум характеристики, които сме свикнали да очакваме от Logitech (без механичните суичове), и ги довежда на по-ниска цена. Моделът е водоустойчив, подсветката е напълно програмируема, а за финал имате и удобени мултимедийни клавиши. 

Logitech G413
170 лв. от Desktop.bg

Алуминиева клавиатура, която трудно ще подминете, заради атрактивния й дизайн. Тя идва в два цвята - черната Carbon, с червена подсветка, и сребърната Silver, с бяла. Механичните суичове са, разбира се, Romer G. Повече за елегантния модел може да прочетете в нашето ревю.

Logitech G613
260 лв. от Desktop.bg

Запознайте се с първата в света безжична механична геймърска клавиатура от голям производител. Оборудвана с Romer-G механични суичове, тя няма да ви предаде по време на игра и ще ви освободи от досадните кабели. Моделът има и 6 допълнителни програмируеми G клавиша и използва Lightspeed технологията за безупречна и ултра бърза бежична връзка. Подобности за нея прочетете в общото ревю за най-новите безжични модели на Logitech.

A4tech Bloody Blazing B1500
80 лв. от Vali Computers

Този комплект включва атрактивната мембранна клавиатура A4tech Bloody B120, която има специални силиконови WASD бутони, за перфектен контрол по време на игра, и двойна водоустойчивост; и мишката Bloody Blazing A9 с 8 програмируеми бутона.

Razer Blackwidow Chroma V2
370 лв.

Най-добрата клавиатура на Razer се завръща с втората си основна ревизия. Можете да избирате между цели 6 типа механични суичове и да видите кой от тях най-добре пасва на вашия стил на игра. Също така тя има ергономична поставка и атрактивно Chroma осветяване, което настройвате през интуитивен софтуер.

Всъщност, през придружаващия софтуер лесно персонализирате както осветяването, така и функцията на всеки един бутон, включително на 5-те допълнителни макро бутона, с които е оборудван този иконичен модел.

HAVIT HV-KB330
50 лв. 

Мембранните модели не са особено препоръчителни за гейминг, тъй като често не регистрират едновременното натискане на няколко бутона. Този бюджетен модел обаче успява да избегне този проблем. И сравнително успешно имитира звука и усещането на механична клавиатура с brown суичове. Макар да няма допълнителни програмируеми бутони, той все пак е оборудван с подсветка и има 12 медийни клавиша.

Aula Be Fire Expert Gaming
55 лв. 

С компактния си, луксозен и модерен дизайн и атрактивна подсветка в три различни цвята и с четири степени на яркостта на осветяване, на пръв поглед този мембранен модел може да заблуди доста хора, че е пълнокръвна геймърска клавиатура. Хубавото е, че представянето й е на добро ниво и това я прави подходящ бюджетен вариант. 

Мишката

Ето голямата тайна за гейминг мишките: независимо как е маркетиран един гризач, никоя мишка не е добра само за един определен жанр. Например MMO мишка може да се окаже перфектна за солов FPS, а FPS гризач понякога е перфектен избор за MMO играчи, които разчитат повече на гигантическата си клавиатура. Една мишка трябва да е добра независимо от жанра на играта, но преди всичко - трябва да е удобна. Ергономичната мишка е една от най-лесно достъпните и лесно приложимите превантивни мерки срещу карпално-тунелния синдром, станал широко разпространен заради масовото ни стоене и работа пред компютър. Удобната мишка би предотвратила изначало притискането на медиалния нерв под връзката на карпалния канал (вътрешната страна на ръката над китковата става), което води до поява на болезненото хроничното състояние. Друга черта, за която трябва да наблюдавате, е покритието на самата мишка. Фино гумираното покритие например предотвратява изпотяване и изплъзване на ръката. Ако изцяло гумиран мишок не е по вкуса ви, то поне прегледайте за специални гумирани части, които да подобряват захвата.

Заради всичко това основният ми съвет към вас е следният: купувайте мишка само след като сте я хванали лично в ръка. Да, това ще означава разкарване до физически магазин, но само така ще направите най-точния избор за себе си. Тук е мястото да вмъкна една бележка за левичарите сред вас. Има специално разработени ергономични мишки за вас, но те са твърде малко и ограничени до по-скъпите модели. За това най-добре заложете на модел със симетричен дизайн, чиято форма няма да представлява проблем когато обърнете функционирането на бутоните.

Симетричната Razer Lancehead. Двете страни са напълно идентични, чак до допълнителните програмируеми бутони.

А сега да си поговорим за различните типове модели. Първо имаме универсалните (или all-purpose) гейминг гризачи, които идват заредени именно с философията да са удобни и добри за всичко. Най-често ще ги видите с два допълнителни програмируеми бутона от страната на палеца, по-тумбести тела и естествени извивки, върху които дланта лежи наистина удобно. Двата допълнителни клавиша са напълно достатъчни за повечете потребители. От повече ще се нуждаят най-вече MMO играчите, идващи с една камара допълнителни бутони. В повечето случаи за MMO мишка можем да приемем всеки модел с 6 - 8 или повече програмируеми клавиша, но компании като Logitech, Roccat и Razer отдавна имат модели с 10 и дори 20 копчета. След това имаме специализираните FPS мишки, които са перфектни за феновете на игри като Call of Duty, Battlefield, Quake, CS и т.н. Единствената разлика в дизайна им спрямо една универсална мишка е наличието на един бутон за палеца, наречен „снайпер бутон“, който забавя DPI-я (dots-per-inch) на мишката, за да направите перфектен изстрел. И накрая трябва да си поговорим за моделите-ферарита в сегмента. Онези гризачи с възможности за фина настройка и персонализация на всяко чаркче от тялото им. За появата им можем да благодарим на вече фалиралия периферен производител Mad Catz с техните R.A.T чудовища, а сега почти всеки производител има такива модели, с ярки примери от страна на Razer и Roccat. Този тип мишки са наистина скъпи, лъскави, светещи отвсякъде и с доста избухнал дизайн, и цената определено идва подплатена с качество.

И след като споменах осветяване - наличието му не трябва да дава някаква тежест в избора ви. По-важно е колко тежка е тя, отколкото от кой край блещука. В повечето случаи вие трябва да се съобразите с теглото на мишока и просто да привикнете към него. Сега обаче един от най- готините елементи на мишките-ферарита става достъпен и при по-евтините универсални модели - допълнителна тежест, която да поставяте или махате от вътрешността й, за да получите перфектното за вас изживяване.

Mad Catz R.A.T 9 с всичките му допълнителни чаркове.

Но да минем на въпроса, който със сигурност се върти в главата ви, откакто сте започнали да четете тази част. Какъв е перфектният DPI или чувствителност на една мишка? Отговорът може би ще ви изненада. Между 200 и 2600 DPI е напълно достатъчно за гейминг. Ако играете много шутъри, пък със сигурност държите DPI-я на ниска стойност. Безмислено ли е тогава да скачате на по-големи стойности? Не, тъй като по-голямата чувствителност означава, че мишката отреагира на много по-фини и малки движения. И съответно ръката ви не се изморява.

А сега, към моделите:

Razer Naga Chroma
150 лв.

Ако играете MMO игри, то със сигурност знаете колко много умения може да има героя ви. Затова са ви нужни наистина много допълнителни бутони. Този култов модел ви предоставя цели 12 допълнителни програмируеми копчета, за да сте готови за всичко. Освен това има легендарното Chroma осветяване на Razer и цели 12 000 DPI.

Omen by HP Mouse 600

Гризач, специално създаден както за притежателите на Omen машини, така и за онези от вас, които не искат да правят компромис със скоростта. Лесно ще регулирате чувствителността на мишката, като само с един бутон може да преминете от 800 на 12 000 DPI. Тя има и регулируеми тежести, за да я напаснете перфектно към желанията си.

Omen by HP Mouse X9100

Прецизна и високо ергономична. Този втори Omen вариант тук предлага чувствителност между 400 и 8200 DPI и 6 програмируеми бутона. Тя има и 8 нива на настройка на скоростта, за да може само с един бутон да прескачате от ултра бързи движения към безпрецедентна прецизност.

GIGABYTE GM-M6900
45 лв. 

Бюджетен модел, който доста опитни геймъри ще ви препоръчат заради високо ергономичната му форма и лесното регулиране на чувствителността, директно от бутоните над скрола. Мишокът, който използвам всеки ден на работа, има 7 програмируеми бутона и максимален DPI от 3200.

A4 Bloody V3M
50 лв.

С форма, подходяща както за дясна, така и за лява ръка, този гризач идва и със специални бутони, които контролират колко бързо стреляте в игра. Може да зададете и персонализирана стойност през придружаващия софтуер. Крачетата са метални, за максимално гладко движение, а максималният DPI е 3200.

Aula Ghost Shark
65 лв. 

Бърз оптичен модел с ергономичен дизайн и ефектно LED осветяване, чиято големина може да регулирате спрямо ръката си. Той има 7 програмируеми бутона, чувствителност от 2000 DPI и регулируема подсветка.

SteelSeries Rival 300
140 лв. от Vali Computers

Една от най-обичаните гейминг мишки в света, този модел на SteelSeries е легендарен със своя ергономичен дизайн, бързина и интуитивен придружаващ софтуер за персонализация на осветяването и интелигентно разположението програмируеми бутони. Той има и DPI с амплитуда между 50 и 6500.

Logitech Powerplay + G703 & G903 
Цени: Logitech Powerplay - 250 лв. от Desktop.bg
Logitech G703 - 180 лв. от Desktop.bg
Logitech G903 - 300 лв. от Desktop.bg

Не всеки ден се появява иновация, която променя начина, по който гледаме на безжичните периферни устройства. Powerplay обаче е именно такава новост. Подложка, която зарежда постоянно мишката ви докато я ползвате. И ви освобождава напълно от досадните зареждащи кабели. Подробности около представянето на системата и мишките, които я поддържат, вижте тук.

Logitech G502 Proteus Spectrum
180 лв. от Desktop.bg

Най-продаваната мишка на Logitech е създадена специално за ценителите на бързия екшън и FPS (first person shooter) игрите. Оборудвана е с най-добрия сензор на компанията - ултра прецизния PMW3366 - и има 11 програмируеми бутона.

Logitech G PRO
130 лв. от Desktop.bg

Перфектен гризач, за всеки почитател и професионален играч на електронни спортове и разработен съвместо с професионални геймъри. Оборудван е с ултра бързия оптичен сензор PMW3366, има ефектна RGB подсветка, до 12 000 DPI и вградена памет, за да не губите настройките си когато го свързвате към различни устройства.

Logitech G603
140 лв. от Desktop.bg

Най-новият безжичен модел на Logitech идва и с най-новият безжичен сензор на компанията - HERO, който осигурява до 10 пъти по-висока енергийна ефективност. Той залага и на ултра бързата безжична технология на Logitech - Lightspeed и би трябвало да ви осигури до 500 часа гейминг само с един чифт AA батерии.