По правило за качествена механична клавиатура се налага да бръкнете надълбоко в портмонето. Е, това не важи за Logitech G413, която успява да докара очакваното от компанията високо качество на по-достъпна цена. Разбира се, тя няма богатите функционалности на любимата ми Logitech G910 Orion Spectrum, но е оборудвана с всичко наистина най-необходимо. Само ще трябва да се примирите с ограничена персонализация.

Извън рамките

През последните няколко години в дизайна на клавиатури се вижда една изключително симпатична промяна - премахване на стандартната пластмасова обвивка и поставянето на бутоните в корито, за сметка на плоскост с бутоните, наредени директно върху нея. G413 е именно такъв „съблечен“ пълноразмерен модел, блестящ с минималистичния си индустриален дизайн. Тестовата ми бройка беше от вариацията Carbon, залагаща на матирани черни бутони върху ефектно текстурирана тъмна метална плоча и изцяло червена подсветка, която е на любимия ми принцип - да не се излива извън самите бутони. Освен че е радващ окото, дизайнът идва с някои големи плюсове като по-компактни размери и по-лесно почистване. За последното спомага специалната щипка за премахване на бутоните, поставена в кутията, за да можете лесно да замените стандартните капачки на бутоните, които най-често се ползват за гейминг (1-2-3-4-5-Q-W-E-R-A-S-D), с релефни. Такa ще ги разпознавате по-лесно на допир, а формата им предотвратява неприятно изплъзване по време на игра. Клавиатурата има и USB 2.0 порт, който е изключително удобен за ползване, ако залагате и на безжична мишка на компанията.

G413 е достъпна в два варианта. Черният Carbon - с червена подсветка; и сребърната Silver - с бяла подсветка.

Дизайнът на G413 все пак има един очевиден минус - липсата на удобните медийни бутони, които съм свикнала да виждам и използвам на другите модели на компанията. Тук медийните контроли са интегрирани като Fn бутони, като през програмата Logitech Gaming Software можете да настроите по какъв начин точно да функционират. Тук ще спомена, че познатото приложение на Logitech не позволява персонализация на осветяването на клавиатурата, тъй като подсветката е с един статичен цвят в зависимост от модела (Carbon или Silver). Познатото ни лесно записване на макрота обаче си е тук.

Малките изненади и оправданите очаквания

Както останалите модели на Logitech, и G413 залага на механичните Romer-G суичове на компанията. Ако не сте ги пробвали досега, надали ще разберете личното ми очарование от тях. Те са учудващо тихи за механични суичове, високо респонсивни са и за капак имат изключително приятна твърдост и отскок при натиск.

Можете да замените капачките на най-използваните гейминг бутони с релефните, включени в комплекта.

Бутоните на G413 не разочароват по никое от тези направления. Всъщност те дори успяха да ме изненадат приятно. Писането на G413 се оказа още по-лесно и бързо, отколкото на личната ми G910, като бих отдала този факт повече на повърхнината на самите бутони (перфектно гладки при G413 и с фино гумиране при G910), отколкото на „безрамковия“ дизайн. Колкото до представяне по време на игра - не забелязах никакво забавяне на сигнала между клавиатурата и компютъра ми, независимо от заглавието. Релефните капачки, които сложих на обичайните за гейминг бутони, осигуриха нужната сигурност за пръстите ми на WASD бутоните по време на Overwatch и не обърквах специалните си умения (поставени на 1-2-3-4-5) по време на преиграването ми на Dragon Age: Inquisition. Щеше ми се релефни капачки да бяха предвидени и за бутоните Shift и Ctrl, които използвам често в шутъри, но въпреки това мое малко оплакване Logitech G413 е клавиатура, с която няма да сбъркате, ако сте запален геймър, който не се нуждае от допълнителни бутони и обича естетически красивите клавиатури и качествените механични суичове. Можете да се сдобиете с Logitech G413 за 199 лв. от партньорите на българския дистрибутор Поликомп.

Вижте и впечатленията ни от безогледалния фотоапарат Canon EOS M6 в нашето видео ревю на модела.