Обичам дните, когато в офиса ни пристигат една купчина нови продукти, които тъкмо стъпват на българския пазар. Още по-приятно е, когато идват от компания, която познаваш и на която гласуваш доверие със собствения си портфейл.

През годините Logitech ме спечели като потребител с качествени продукти с готин и здрав дизайн, придружени от интуитивен софтуер за персонализация. Горд притежател съм на масивната клавиатура G910 Orion Spectrum и семплата, но изключително удобна мишка G403 Prodigy. Единствената им продуктова линия, която намирам за слаба, са слушалките. Въпреки това приветствах опита им да създадат хибриден модел с G433 просто защото Logitech е от онази изчезваща група производители, които не се страхуват да рискуват в търсене на иновацията. И последните продукти, които ми изпратиха, са доказателството за това.

G603 не получи място в това ревю, защото, макар и великолепна мишка, нищо не я отличава от други подобни продукти освен оборуването й с новия HERO безжичен сензор, който осигурява до 10 пъти по-добра енергийна ефективност, и Lightspeed технологията за светкавична връзка

Powerplay маха за сбогом на кабелчетата

Новата система на Logitech е от две основни части – мишка и зареждаща се подложка, която е същинският Powerplay. Именно нея свързвате с компютъра си чрез USB. Когато семплото G лого в горния й край светне, тя започва да излъчва електромагнитно поле на няколко милиметра над повърхността си, което зарежда гризачите ви. За да започнат те да приемат заряда, само трябва да поставите в тях модула Powerplay. Накрая избирате кой от двата традиционни пада, включени в комплекта, ще сложите върху Powerplay – текстилния или твърдия. Аз заложих на текстилния, който осигурява по-голяма прецизност (и е мекичък!), но ако предпочитате повече бързина, изберете твърдия. Гумираните повърхности на горната част на Powerplay и на долната на падовете лепват идеално една за друга и няма никакъв шанс подложката да се размести, докато играете.

И сте готови! Можете тотално да забравите, че имате безжична мишка, която се нуждае от периодично зареждане. Logitech твърди, че получавате 1 - 2% заряд за час, ако активно използвате мишката, или пълно зареждане за 12 часа, ако я оставите на мира. Очевидно e, че зареждането с кабел е в пъти по-бързо, но Powerplay напълно елиминира нуждата от него. Не знам за вас, но на мен не веднъж ми се е случвало просто да забравя да заредя мишката с дни и тя да умре в най-неподходящия момент (по средата на отборна битка в Overwatch). Затова ще нарека Powerplay шматкоустойчива система, която премахва най-голямата досада от притежаването на безжична мишка – ироничната й зависимост от онова стърчащо зареждащо кабелче.

Powerplay подложката с текстилния пад, Powerplay модулът (лявото кръгче, дясното е предпазна капачка) и отворената G703. Както виждате, модулът се закрепва чрез магнити - по същия начин, както допълнителната тежест на G403 Prodigy

По-високата цена на Powerplay (250 лв. от партньорите на Асбис и Поликомп) и ограничението за използване само с два модела – G703 и G903 – може би ще отблъснат някои от вас, които не са сигурни, че ще използват мишки на Logitech до края на дните си. Но въпреки това няма как да не признаете, че това е една от най-напредничавите технологии, които сме виждали напоследък. Особено в постоянно стагниращия в иновативно отношение сегмент на гейминг периферията.

G703 е по-добрата версия на един любим модел

Както споменах, моят личен мишок е G403 Prodigy. Е, G703 е на практика негова ревизия. Семпла, с меко фино гумирано покритие, предотвратяващо изпотяване или изплъзване на ръката, перфектна извивка за моята ръка (средноголяма длан и дълги пръсти) и стилно RGB осветяване. Тя е оборудвана с любимия на всички ултрапрецизен сензор на Logitech - PWM3366 – използван и в легендарната G502 и всички топ модели на компанията (включително G403). Безжичното свързване пък е подсигурено от Lightspeed технологията, която всъщност е по-бърза от много жични връзки с няколко милисекунди. 

Но да поставя всички тези спецификации в перспективата на реално ползване. G703 се „будеше“ в момента, в който я докоснех (1 ms време за реакция). Без каквото и да е забавяне. Скоростта и прецизността ѝ са безкомпромисни, сигналът ѝ не се поддава на смущения от други уреди, а ергономичността ѝ я прави перфектна за дълги гейминг сесии. Засичането и персонализацията ѝ през Logitech Gaming Software е безпроблемна, както винаги. Наистина се чувствах у дома си с нея, а благодарение на Powerplay забравих, че тя изобщо е безжична. И не е ли това дефиницията за „безжична мишка“? Модел, който напълно ви освобождава от ограничението на кабелите и за чието гарантирано перфектно функциониране дори не се замисляте?

Огромните странични бутони са високочувствителни и лесни за достигане по време на игра. Бутонът над скрола сменя предварително настроените DPI профили - от 200 до 12 000 DPI

За онези от вас, които все пак не смятат да се възползват от Powerplay, в кутията на G703 e включен зареждащ кабел. Без зареждане и без Powerplay батерията й издържа около 3 дни, а за да достигне до 100% капацитет, отне по-малко от 2 часа.

Независимо дали ще я купите самостоятелно или с Powerplay, G703 e великолепен геймърски мишок на доста добра цена за предлаганото качество – 210 лв. Разбира се, Logitech имат добри алтернативи на по-ниска цена, като безупречния и най-продаван модел на компанията – G502. За момента G403 Prodigy, жична или безжична, също е чудесен вариант, но Logitech скоро спира производството ѝ. Уверена, че G703 е бъдещето на компанията в средния ценови клас мишки. И това доверие е напълно оправдано.

Пионерът в класа си

Logitech G613 е на пръв поглед стандартна геймърска клавиатура. Пълноразмерна, с шест допълнителни програмируеми G клавиша, медийни бутони, механични суичове и широка облегалка за китки. Липсват ѝ само две неща. Едното може да приемете като малък минус – няма подсветка. Другото обаче със сигурност е най-впечатляващата ѝ черта – няма го USB кабела. Тя е първата в света безжична механична клавиатура от голям производител и това прави очакванията към нея - както моите, така вероятно и вашите - наистина големи. И ги оправдава до много голяма степен предвид спецификата си на опитно зайче.

Дизайнът е семпъл – в черно и тъмносиво – и доста познат като цялостно излъчване. Зарядът идва от две АА батерии, които би трябвало да издържат поне година на ползване. Нямаше как да проверя лично това, но ако съдим от представянето на G703, можем да имаме доверие на Logitech за този срок.

На атрактивния релефен гръб ще намерите отвора за батериите и адаптера, както и удобните повдигащи крачета с гумирани краища, предовратяващи местенето на клавиатурата при ползване

Механичните суичове са добре познатите ни от моделите на Logitech – Romer G, – бързи и доста по-тихи от много конкуренти.  След като тествах G613, трябва да споделя нещо интересно за тях. Има известна разлика в усещането при натиск на бутоните на клавиатурите G910/G810 (които са нещо като модели сестри), G413 и G613. Отдавам я основно на покритието на бутоните и подредбата им, но разликата я има. При G910 и G810 те имат по-голямо съпротивление и по-твърд клик. При G413, вероятно заради различния ѝ дизайн (плоскост с бутоните отгоре, а не традиционно корито), те се чувстват много по-леки при натиск и на нея пишех много по-бързо. При безжичната G613 пък усещането е по-меко заради фино гумираното покритие на бутоните, но те са с една идея по шумни. Наистина е странно, при все че клавиатурите използват едни и същи суичове. Разликата се усеща само при писане. По време на игра представянето им е идентично и на високо ниво.

G613 е първата в света безжична механична геймърска клавиатура от голям производител.

Макар механична, G613 се различава от гореизброените клавиатури на Logitech по един параграф. Тя просто няма по-богатите им функции. Да, възползва се от Logitech Gaming Software за персонализация на G клавишите и настройки на макрота, но липсата на подсветка прави безсмислена функцията на софтуера да създава профили за отделни игри, за да блокира неактивните бутони по време на игра. Още по-лошото е, че на G613 ѝ липсва функцията на G910 да записва макрота на момента директно през самата клавиатура. Винаги трябва да минавате през софтуера.

Разбира се, G613 не е MMO клавиатура и вероятно също като мен ще й простите малкия макро недостатък. Особено като вземете под внимание функцията ѝ, която липсва в който и да е друг геймърски модел на Logitech и която е характерна за стандартните безжични клавиатури на компанията. G613 може да се свързва към всякакви устройства и да поддържа до две едновременно – едно през USB адаптер и второ – по Bluetooth свързаност. Така можете да преминавате от писане на компютър към писане на таблет или телефон само с един бутон, който сменя типа на свързване на клавиатурата. За ваше удобство в кутията на G613 идва и симпатична поставчица за мобилно устройство.

Пълен поглед към G613. Горе вдясно може да видите и поставчицата за мобилно устройство

Независимо обаче дали я използвате за писане или за гейминг, G613 е чудесна. Удобна, бърза и без засечка в сигнала. Използвах я към лаптоп, настолен компютър и iPhone и нямах проблеми в която и да е ситуация.

Да, факт е, че Logitech имат по-добри клавиатури. Но също така не трябва да забравяме, че G613 е първата от вида си. Следващите безжични геймърски модели със сигурност ще добавят някои от липсващите функции. Докато те се появят, може да се радваме на този успешен експеримент, който маха за сбогом на кабелите. И го прави в унисон с иновативната Powerplay система, която вероятно ще си подаря за Коледа.