Коледа наближава и е време за подаръци! Приготвили сме ви поредица от бързи за преглеждане и полезни за ползване технологични гайдове, които да ви помогнат с пазаруването. Не само за празниците, но и изобщо. Вижте кои са най-готините продукти на пазара в момента, придружени от съвети, за да разберете кое е новото, ненужното и наистина важното днес и как да различите истински добрите предложения. Налични са и ориентировъчни цени за ваше удобство.

Слушалките

Нека първо признаем една истина. Гейминг слушалките са технологичен сегмент, при който бюджетът играе най-голяма роля при избора. Или по-точно - го ограничава. Ако си търсите аудио слушалки на ниска цена, често може да попаднете на диамант. При гейминг слушалките това е аномалия. Моделите под 100 лв. рядко имат задоволяващо аудио предаване, а микрофоните им са всичко, но не и прецизни. Тук златна среда идва в ценовия клас между 100 и 250 лв., където можете да откриете по-стари модели, чието представяне обаче е великолепно, дори да са отпреди 3 - 4 години.

В този сегмент имате избор между два основни класа слушалки - стерео и съраунд. Първият тип са запазена марка на ниския ценови клас и бих ги препоръчала единствено на прохождащи геймъри, по-непретенциозните играчи или просто да ги купите за детето си. Вторият тип е за онези от вас, които търсят перфектното гейминг изживяване.

Тук трябва да вземете под внимание дали търсите модел за състезателен гейминг или за кинематографски игри. В първия случай ви трябват слушалки с прецизен микрофон и ако говорим за шутър от рода на CS: GO или Overwatch, задължително ви трябва 7.1-канално аудио предаване, което да ви осигури перфектен „заобикалящ“ звук, който да използвате за навигация в играта. Изборът ви оттук нататък отново се дели на две: virtual/DTS surround или true surround. Първият тип е само симулация на съраунд звук, осигурена чрез софтуерна поддръжка, докато вторият разчита на създаването на съраунд звука чрез разположението на звуковите драйвъри в слушалката.

Схема на разположението на физическите звукови говорители в 7.1 true surround модела Razer Tiamat 7.1 V2

Това не означава, че virtual surround слушалките се представят по-зле от true surround по принцип. Дори напротив. Производители като Razer и SteelSeries са вложили много в създаването на придружаващите приложения към слушалките си, които позволяват фина и персонализирана калибрация на симулирания съраунд звук. 

Колкото до почитателите на кинематографските игри - бих препоръчала и на тях 7.1-канално аудио предаване. Тук създаването на илюзия за пространство е от още по-голямо значение и затова true surround моделите са по-подходящи. Ако желаете дори още по-силно кинематографско усещане, следете за слушалки с поддръжка Dolby Digital surround. Бюджетен вариант за вас са стерео модели с отворен дизайн, за да не губите илюзията за пространство дори когато се откажете от съраунд звука.

Преди всичко обаче един чифт слушалки трябва да ви е удобен, за да издържате с него през дълги гейминг сесии. Задължително проверете дали наушниците са добре подплатени, лентата за глава е с добри възможности за регулация на дължината, и накрая преценете дали конструкцията е достатъчно олекотена за вашия вкус. 

А сега да преминем към моделите, като след това ще прочетете и за някои удобни аксесоари:

Omen by HP Headset 800

Специално оптимизиран за работа със серията лаптопи и десктопи HP Omen, с този DTS surround чифт слушалки ще чувате всички ключови честоти и звуци, за да имате предимство във всяка игра със състезателна насоченост. Те са с олекотена конструкция и перфектно подплатени наушници за максимален комфорт. В кутията им ще намерите специални адаптери за свързване както към ноутбуци, така и към мобилни устройства.

Hyper X Cloud Revolver
260 лв. 

 

Колкото старомодни, толкова и иновативни. Този топ модел на Hyper X неслучайно намира място в почти всяка класация за "най-добри геймърски слушалки". Дизайнът му е създаден с внимание за максимален комфорт и здравина - двойка сигурни метални рамки и кожена лента, която самостоятелно се напасва към главата ви. Освен това работят както свързани към PC, така и към всякакви конзоли и мобилни устройства, a микрофонът се откача лесно.

Razer Kraken 7.1 V2
220 лв. 

Оригиналният Kraken 7.1 се превърна в един от най-обичаните и популярни модели слушалки в света. Новата му ревизия, която е и личният ми чифт, надгражда с още по-комфортен дизайн, по-добре калибриран виртуален 7.1-канален звук и още по-точен микрофон. Той успява да изолира всички странични шумове за максимално чиста и ясна комуникация с отбора. Познатото Chroma осветяване се завръща, както и здравата алуминиева рамка.

SteelSeries Artics 7
300 лв. 

Новият топ модел на SteelSeries се отличава в гейминг сегмента с изчистения си дизайн, вдъхновен от традиционната спортна екипировка. И идва с очакван за цената си качествен DTS surround звук, осигурен от 40-милиметрови S1 говорители. Той е съвместим с PC, конзоли и VR шлемове и може да работи безжично или свързан към устройството ви чрез кабел. 

SteelSeries Siberia 200
160 лв. 

 

Познатият Siberia дизайн среща подобрения звук в този модел от нисък към среден ценови клас. Освен удобни и комфортни тези слушалки са с приятен звук и прибиращ се микрофон. И естествено са с поддръжка през интуитивния софтуер на SteelSeries.

SteelSeries Siberia 150
110 лв. 

Атрактивен и комфортен дизайн, отличаващ се с изкрящи LED пръстени на наушниците, чието осветяване може да персонализирате през интуитивния придружаващ софтуер. Те имат и добър звук, качествен микрофон и идват на достъпна цена, която обаче предполага някои компромиси в представянето.

Plantronics RIG 500E
200 лв. от Vali Computers

Този модел ви дава избор с модулния си дизайн. Можете да сложите наушници, изолиращи перфектно всички външни шумове, или такива с отворен дизайн, които са по-комфортни и подходящи за дълги гейминг сесии. Във всеки случай ще се насладите на 24-битово аудио предаване, независимо дали ги свържете към PC или към мобилно устройство, с идващите в кутията USB и 3.5-мм адаптери.

Logitech G433
220 лв. от Desktop.bg

Този модел променя правилата в сегмента. Не просто не изглежда като типични геймърски слушалки, а и идва в 4 атрактивни разцветки, пасващи на всеки стил. Определено е най-добре изглеждащият чифт за годината. Освен това е подходящ за слушане на музика за разлика от много конкуренти. Имате възможност да ги включите към конзоли, мобилни устройства или PC, както и да свалите микрофона им. Звукът е DTS 7.1 surround. Пълно ревю вижте тук.

Logitech G233 Prodigy
150 лв. от Desktop.bg

Оборудвани с Pro-G аудио драйвери, тези ултра комфортни универсални слушалки няма да ви разочароват по време на игра. А и не само. Аудио възпроизвеждането е с изненадващо богата тоналност и мощен бас. Ще чувате без проблем всички кючови звукови детайли по време на игра, а слушането на музика е чисто удоволствие. Може да ги свържете към PC, конзоли и мобилни устройства, а конструкцията им е олекотена за максимален комфорт при дълги гейминг сесии.

Cougar Immersa Pro
180 лв.

Цената в Technopolis е 

Олекотени слушалки със 7.1-канален virtual surround звук и удобен дизайн. Имат и атрактивни пръстени с RGB осветяване на всеки наушник и специализиран софтуер за настройка. А шумоизолиращият им микрофон гарантира перфектна комуникация, без приятелите ви да чуват досадни странични шумове.

Saitek/Mad Catz F.R.E.Q.3
125 лв. 

От легендарния производител на периферия Mad Catz, този атрактивен модел е с богат стерео звук, подсилен от изумително удобен дизайн. Освен ергономични, те са и с универсална свързаност. Може да ги използвате с PC, Mac и мобилни устройства.

Tracer Gunman
50 лв. 

С вграден микрофон и отворен дизайн, Gunman са идеалният бюджетен избор за непретенциозни или начинаещи геймъри, които просто искат нови слушалки. Звукът е само стерео, но има задоволително добра детайлност, за да ви насочват в игри със състезателна насоченост.

Аксесоарите

Добрата подложка за мишка може да направи движенията ви още по-бързи и прецизни. А раницата е задължителна екипировка, ако често се налага да пътувате с преносимия си гейминг звяр и искате да го запазите здрав и невредим. Специално изолираните джобове за лаптоп се грижат именно за това. Вижте няколко атрактивни аксесоара, които могат да са следващото ви притежание.

Razer Firefly
150 лв. 

Геймърските подложки за мишки по принцип предлагат специално микро текстурирана повърхност за прецизен контрол и бързина. Но Razer са едни от малкото производители, които решиха да добавят RGB осветяване и към подложката си. То е познатото Razer Chroma, чиито цветове и интензивност може да персонализирате през специалния придружаващ софтуер. А покритието на подложката е лабораторно тествано.

Dell 17” TEK
110 лв. 

Специално изолираният вътрешен джоб на тази раница може да побере лаптоп с диагонал на екрана до 17 инча. Тя е създадена от олекотени материали, има допълнителни закрепващи каиши и специален джоб за Dell Power Companion, както и джобчета за други аксесоари.

Thule TEED-217
250 лв. 

Раница, в която може да поберете абсолютно всичко. В специалния изолиран джоб може да сложите лаптоп с диагонал на екрана до 17”. Друг джоб със SafeZone противоударна сертификация пък е перфектен за всички крехки уреди. Презрамките са специално подплатени за максимален комфорт при носене, а гърбът на раницата е от дишаща материя. 

Omen by HP Backpack

За да бъдете в тон с вашия Omen лаптоп и да организирате лесно цялата си гейминг техника на едно наистина сигурно място. Джобовете за съхранение на лаптоп, конзола, таблет и периферни устройства не само са разположени по начин, максимизиращ пространството, но и са специално подплатени, за да се избегне нараняване при инцидентни удари.

В раницата не само 17.3-инчовият ви лаптоп си има свой собствен защитен джоб. Специално място има и за вашите конзола и таблет. Специалната закачалка за слушалки пък не е единственото нещо, грижещо се музиката да е само на ръка разстояние. Раницата има отвор за 3.5 мм жак. И получавате специални джобове за всичките си периферни устройства.