Няколко пъти вече съм изразявала радостта си от появата на специализирани геймърски продукти, които бягат от избухналата визия, така типична за този тип потребителска техника. Сега Logitech ми предоставиха възможността да тествам новите им слушалки - 7.1-каналните G433, - които комуникират като „геймърски хедсет, който спокойно можете да носите и навън“. Най-просто казано, те се опитват да бъдат както геймърски слушалки, които да ви предоставят качествено изживяване по време на игра, така и да задоволят нуждите ви за всекидневно слушане на музика. И за целта те не просто изглеждат семпло и нормално, но и идват с един куп сменяеми кабели за свързване към различни устройства.

Глътка свеж въздух

Директно ще кажа, че по мое мнение Logitech G433 са едни от най-добре изглеждащите гейминг слушалки на пазара в момента. Те черпят вдъхновение изцяло от аудио събратята си и са изхвърлили всички типично геймърски черти като LED осветяване и имитация на кожа. Пълноразмерният модел залага на текстилна облицовка на наушниците, тънка метална лента за глава и е предлаган в страната ни в три цвята – тъмносиньо, яркочервено и матирано черно. Още по-атрактивната вариация „син камуфлаж“ в момента е ексклузивна за северноамериканския пазара, но по информация от дистрибуторите Асбис и Поликомп ще пристигне в България в края на годината.

В комплекта на G433 са включени кабел за свързване към PC (с 3,5-милиметров жак), кабел за мобилно устройство с вграден на него микрофон, кабел с отделни конектори за свързване към жакове за слушалки и микрофон и USB адаптер. В кутията също така има премахващ се микрофон и втори комплект наушници. Или накратко – ще можете да ги свържете към каквото и да е устройство и да изберете наушници, които се чувстват по-удобно на главата ви. Лично аз залагах на втория чифт, докато играех, заради по-доброто им подплатяване и на първите, които са от дишаща мрежеста материя за моментите, когато носех G433 на жегите навън.

Ще бъда напълно честна и ще кажа, че имах известен период на привикване към малко по-странната форма на наушниците. Те са направени по такъв начин, че не се опират до ушите ви, а ги заобикалят (и то с много) и се опират изцяло на черепа. Това може да ви звучи като малко странна бележка, но подплатяването на наушниците и на геймърските ми слушалки (Razer Kraken 7.1 V2), и на аудио хедсета ми (JBL E55BT) покрива леко горната част на ушите ми, за разлика от G433. Намерих лек проблем с дизайна, когато играех с очила, но с малко наместване всичко беше наред.

Задоволително гейминг изживяване

Отново ще бъда директна – аз съм леко фенбойче на периферните устройства на Logitech. Реших да закупя клавиатурата G910 Orion Spectrum само час след като започнах да я тествам миналата зима. Семплата G403 Prodigy пък ще бъде новата ми мишка. За абсолютното ми очарование от клавиатурата G413 можете да прочетете в предстоящия ни брой, а G900 Chaos Spectrum е гризач, който препоръчвам на абсолютно всеки.

Както забелязвате, сред директните ми препоръки липсват слушалки и това се дължи на факта, че слушалките на Logitech, които съм пробвала лично (между които G933 Artemis Spectrum и бюджетните G230), никога не са ме изумявали с представянето си. Техният звук за мен винаги е бил в категорията „добре е, но може и повече“. И G433 не е изключение от това правило.

Те са чудесни слушалки за множество жанрове. В The Witcher 3: Wild Hunt ясно чувах сблъсъка на оръжия. В Dragon Age: Inquisition воят на вълци при влизане в нова зона заедно със Солас беше ясен и отчетлив. Микрофонът им е великолепен – приятелите ми не забелязаха никаква разлика в звученето ми, когато смених личните си слушалки с тях по време на игра в Overwatch, в която нямах проблем с ориентацията само по звук и със засичането на противници по стъпките им зад мен. Ефектите се чуват кристално ясно, като за последното спомага поддръжката на DTS 7.1 съраунд и богатите възможности за настройка на звука и смяна на предварително настроени звукови профили през Logitech Gaming Software.

Както ви е известно обаче, аз съм почитател на кинематографски игри и ценя добрия гейминг саундтрак. По това направление ми се щеше G433 да имаха по-пъстро аудио възпроизвеждане, тъй като брилянтните саундтраци на Bastion и Pyre (очаквайте ревюто ни съвсем скоро) звучаха леко отдалечено и глухо. Във "Вещера" и DAI положението беше същото - гласовете на героите и ефектите се чуваха перфектно, но музиката се губеше. Малък кусур на един иначе безспорно функционален хедсет, който бих препоръчала основно на почитателите на игри със състезателна насоченост.

Професионалният League of Legends играч Jensen от отбора Cloud 9 е официалното лице на G433

Звук за всеки ден

Бях развълнувана да изпробвам как G433 се справят с музика като обикновени аудио слушалки. Но тъй като по това направление съм станала голям каприз след юнския ни брой, за който изтествах около 20 модела слушалки, включително Hi-Res и Hi-Fi модели, първо трябваше да определя в кой точно аудио клас спадат те. Най-близкият им еквивалент, който имах наличен, бяха личните ми JBL E55BT, които са нисък към среден клас и имат леко замърсяване в средната тоналност (пълно ревю в юнския ни брой).

Как се справиха G433 в сравнение с JBL E55BT? Отново добре, но с малки забележки. Звукът им е по-слаб от този на Е55BT, но не трябва да забравяме, че вторите са специализирани аудио слушалки от специализиран аудио бранд. При аудио възпроизвеждането продължавах да наблюдавам добра детайлност. След смъртта на Честър Бенингтън бях сериозно зациклила на албумите на Linkin Park и на G433 басът, вокалите и високите тонове се чуваха доста ясно, но отново забелязах известна глухота при по-мелодични парчета. Минах на 2 Cellos и Линдзи Стърлинг, за да проверя тази си находка с Game of Thrones Medley и The Arena, и глухотата се затвърди.

Звукът на G433 чисто и просто е изтъкан като задоволяващ геймърски нужди. И както при почти всички геймърски хедсетове на пазара, и от този не може да очаквате същото аудио представяне при слушане на музика, както от специализирани аудио слушалки от същия ценови клас (200 лв.).

Успех или неуспех?

Logitech G433 са добри геймърски слушалки, които променят някои от правилата в сегмента със своя красив и функционален дизайн. Адмирирам Logitech за смелостта им да направят нещо различно, носещо лейбъла „геймърско“, и цялостната идея за хедсет, който да ви служи добре в две толкова различни дейности, е наистина привлекателна. Щях да съм на върха на щастието, ако беше напълно успешна, но като ежедневни слушалки G433 имат някои пропуски. 

Все пак плащате за продукт, който е 2 в 1. И поне по отношение на гейминг, особено на игри със състезателна насоченост или на шутъри, те се представят доста, доста добре. Засега този хибриден модел се справя задоволително с тежката задача, с която се е нагърбил. Но може и повече. Любопитна съм да видя първата им ревизия в близките 1 - 2 години и се надявам Logitech да усъвършенстват този интересен продукт за в бъдеще.