Преди много време потребителите решиха да направят голямата стъпка, преминавайки от настолните към преносимите компютри. Не можем да отречем, че това означаваше свобода, почти сравнима с тази от замяната на стационарните телефони с техните мобилни алтернативи. Удобството да можем да работим от всяка точка на земното кълбо, без да зависим от чак толкова много фактори, се мултиплицираше и еволюираше, достигайки битови хитринки като например да гледаме филми в леглото. Но както винаги, нямаше пълно щастие и един тъмен облак винаги надвисваше над нас - всесилната батерия на лаптопа. Тя винаги свършваше в най-неподходящия момент, карайки ни да искаме по-издръжлива нейна алтернатива. Разбира се, стигахме до момент, в който тя се изчерпваше и трябваше да бъде подменена - но се оказваше, че точно този модел вече не се произвежда и трябва да намерим някаква алтернатива с не толкова добро качество. Не на последно място - негово величество зарядното се изморяваше от ежедневните си дейности и решаваше да прояви характера си под формата на неработеща букса или пък прекъснат кабел. Но може би най-любимият миг е, когато извадите лаптопа си и се натъкнете на т.нар. раздута батерия, която превръща и най-лъскавия модел в нещо подобно на тиквата на Пепеляшка (разбира се, след трансформацията в полунощ). Според специалистите това явление е причинено от факта, че старите батерии престават да зареждат и вместо това започват да натрупват запалим газ, разширявайки батерията навън. Не са изключени и производствени проблеми, или най-неясната причина - просто повреда или дефект. Разбира се, подутата батерия си е колосален проблем, но може ли лаптопът ви да работи без такава? Бързият отговор е ДА, но с доста условия.

 

В края на краищата вашият лаптоп може да е преносим компютър, но все пак е компютър: той има нужда да захранва всички части, от които се нуждаете (CPU, GPU, RAM, памет и т.н.), и всички те очевидно все още присъстват във вашия лаптоп след отстраняване на батерията. Основната разлика е, че за да работи, настолният компютър разчита на външно захранване. Лаптопът също се осланя на такова - когато включите вашия лаптоп в захранването, той всъщност работи от захранващия адаптер, а не от батерията за зареждане. Най-простичко това се вижда, когато включите или изключите лаптопа от електрическата мрежа - статусът от батерия се променя на адаптер (и обратното). Чудесно видео по темата е това на YouTuber Ask A Computer Geek.  

Горчивата истина е, че доста лаптопи, опериращи под Windows, най-вероятно ще успеят да стартират без батерията си. Но за Mac историята е съвсем различна. Официалните инструкции съветват да не използвате MacBook без батерия, защото доста често...няма да успеете.  
Това е така, защото софтуерът, разпознавайки липсата на батерия, значително забавя процесора. Въпреки че ще работи, това ще е едно доста скучно и изнервящо занимание, което едва ли искате да преживеете. Като че ли това не е достатъчно голямо наказание, а и Apple са доста особено по отношение сервизната си политика, съответно единственият ви поносим избор е да оставите нещата в техните вещи ръце. Но ако сте ентусиаст и въпреки всичко сте решени да използвате лаптопа си без батерия, имайте предвид тези няколко неща:  
-> Уверете се, че използвате захранващия адаптер, предоставен с устройството. Без батерията захранването трябва да работи, както е предвидено от производителя. Всяко отклонение в количеството мощност излага операцията на риск, тъй като в лаптопа няма резервна батерия, която да компенсира. 
-> Бъдете особено внимателни с данните на вашия лаптоп - ако има прекъсване на захранването или извадите щепсела от стената, вашият лаптоп ще се изключи незабавно, излагайки на риск цялата ви система. 
-> Не забравяйте да приключите работа преди да изключите от електрическата мрежа - алтернативата е прекалено опасна и по никакъв начин не я препоръчваме.  

Наистина добрата новина е, че смартфоните са напреднали до такава степен, че могат да са верни помощници в почти всеки момент. Само си спомнете каква паника наставаше преди 10 години, когато лаптопът отказваше да работи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Хит на Джанет Джаксън буквално взриви стар лаптоп