В началото на годината Google обяви ChromeOS Flex, инструмент, който позволява на всеки стар лаптоп с Windows или Mac да получи втори шанс благодарение на Chrome OS. След стартирането на ChromeOS Flex в early access, технологичният гигант обяви, че Flex е готова за „широко мащабиране“ към повече Mac и персонални компютри. През сайта на ChromeOS Flex може да бъде направена стартираща инсталация на Chrome OS на USB устройство, за да сте сигурни, че системата ви работи правилно, и след това можете напълно да замените операционната система на стария си компютър, ако всичко е наред.  
От Google твърдят, че са тествали съвместимост с над 400 различни устройства. Това беше част от намерението на програмата за ранен достъп - тя позволи на Google да събере много потребителски отзиви и да коригира около 600 грешки, които бяха идентифицирани през последните няколко месеца. 


Докато всеки може да инсталира ChromeOS Flex, Google най-вече позиционира това като инструмент за компании или училища, които искат да разширят на полезността на по-стария хардуер. Google също така отбелязва, че Flex устройствата могат да се управляват с помощта на Chrome Enterprise Upgrade, което позволява на отделите да управляват приложения и правила в цяла група компютри. 
Всичко това се случва около година и половина след като Google купи Neverware, компания, която първа имаше идеята да позволи на потребителите да вземат стари компютри и да ги превърнат в Chromebook. Сега, когато ChromeOS Flex се внедрява широко, софтуерът CloudReady на Neverware ще бъде прехвърлен към Flex през следващите седмици и самостоятелният продукт CloudReady ще бъде спрян. Това обаче не би трябвало да е сериозен проблем за никого, тъй като Flex вече е стабилен и има някои функции, които CloudReady така или иначе нямаше, като поддръжката на Google Assistant.

Снимки: Google

Виж още: Половината от корпорациите в Япония все още разчитат на Internet Explorer