Конзолата е вече втора седмица у дома и съответно като загрижени родители се запитахме как да я “отглеждаме” внимателно и какви грижи трябва да бъдат полагани за нея - буквално и метафорично. Някои от съветите могат да се прилагат и за други конзоли, VR каски и технологии.  
Почиствайте 


Ние сме от онези, които поради пандемията се въздържат от гейминг лаунч партита у дома точно сега, но ако вие не сте - имайте предвид, че е най-разумно да почиствате конзолата си регулярно. При изпълняването на тази операция първо изключете техниката от електрическото захранване и най-добре носете еднократни ръкавици. За пластмасовите части като например контролери използвайте подходящ дезинфектант, съдържащ до 70% алкохол. Ако не сте го научили все още - екраните и тъчпадите по никакъв начин не обичат спирт (съответно алкохол), ето защо почистването трябва да става посредством специална кърпа за прах, която не отделя влакна. За по-прецизно почистване на отделните бутони внимателно минете с клечка с памучен накрайник - като например клечка за уши. Плейтовете на Playstation 5 могат да се свалят, като разкриват отвори, пазещи от натрупването на прах. Именно те могат да бъдат почистени с помощта на прахосмукачка. Не се подлъгвайте - концентрацията на фините прахови частици е прекалено висока, особено през зимния сезон, ето защо специалистите препоръчват да се почиства регулярно.  


Обърнете внимание на сигурността 


Внимавайте с кого споделяте информация и каква точно е тя. Не споделяйте свободно акаунта си, особено когато конзолата е в дигиталния си вариант. Като допълнение на това в Settings - Users and Accounts - Privacy можете да регулирате колко точно от преживяването си да споделяте със Sony и дали акаунтът ви да бъде видим в търсачката.

 
Контролирайте информацията 


В секцията Settings обърнете внимание и на Notifications, защото подобни съобщение прекалено много разсейват в сюблимните моменти. Нещо, което също може да ви изненада приятно първия път, но после да се превърне в истински дразнител, е запаметяването на момента на спечелен трофей - настройките на конзолата са зададени автоматично и ще го прави всеки път, освен ако не ѝ разпоредите друго през Settings - Captures and Broadcasts и Trophies. Друг неприятен момент може да са спойлърите, ето защо можете да ги ограничите през Saved Data and Game/App Settings - Spoiler Warnings. 

 


Внимание към контролерите 


Освен на въпроса с чистотата обръщайте внимание и на батерията на контролера. Автоматичните им настройки ги поддържат винаги будни, ето защо можете да пестите от енергията им чрез менюто System - Power Saving - Set Time Until Controllers Turn Off, като можете да зададете интервали от 10, 30 или 60 минути, на които контролерът да се изключва самостоятелно, ако не бива използван. Да, може да е неприятно да го включвате отново, но е още по-неприятно да трябва да заемате йога пози, докато играете и го зареждате едновременно. Не забравяйте, че Sony предлагат и доста добро приложение за iOS и Android, което ви помага да управлявате своята конзола - през него можете да провеждате voice chat, да преглеждате PS Store, да теглите и да стартирате игри, както и да преглеждате и свободното пространство на PlayStation 5.  


С напредване на технологиите по всяка вероятност ще се разкриват и други неподозирани функции. Разбира се, екипът ни ще продължава да ги следи и да ви информира за тях.  

Снимки: Sony

Виж още: 8 съвета за потребителите на PlayStation 5, за да извлечете максимума от новата си конзола