Сигурно се питате: луд ли съм да давам излишни пари за нещо, което днес може да прави всеки смарт телевизор, а именно видео възпроизвеждане на филми? Отговорите на този въпрос са повече от един, но най-краткият възможен е: гъвкавост. Едно HTPC (РС за домашно кино) може да ви предложи значително повече опции, скорост и функционалност спрямо всеки един тясно специализиран „декодерен видео модул“, с какъвто разполага практически вече всеки „умен“ телевизор на пазара днес.

Едно пълноценно мини РС например може да се използва освен за филми, така и за видеоигри, по-удобно сърфиране (благодарение на комфорта, който предлага класическото комбо мишка и клавиатура), като малък домашен музикален сървър и дори удобен фотоархив. Да, естествено, една HTPC предполага допълнителен разход, но не чак толкова голям, колкото вероятно очаквате. Днес пазарът предлага такова огромно разнообразие от хардуерни компоненти, че лесно можете да сглобите сами отлична HTPC система за по-малко от 600 лева! А тя без проблем ще се справи с всякаква мултимедия и за разлика от смарт ТV, ако в даден момент не сте доволни от производителността ѝ, винаги имате опция за нов ъпгрейд.

Хардуерът ‒ преди всичко!

Естествено, на пазара ще откриете готови системи от типа HTPC, но те ще включват компоненти, подбрани от производителя им. Това, разбира се, не е лоша опция, ако смятате, че не ви се занимава със сглобяване на РС система. Но така ще се лишите от възможността да подберете най-подходящите за вашите нужди и цели компоненти. Ако решите да ни послушате и да конфигурирате сами вашето ново НТРС, съветът ни е да започнете с подбора на подходящ процесор. Спрете се на най-енергоефективния и хладен чип, който бюджетът ви позволява. Вероятно ще искате той да работи в колкото може по-компактна кутия, която да не заема много място под или до телевизора в хола (или спалнята) ви. Съответно колкото по-ефикасен е въпросният процесор, толкова по-лесно ще можете да го охлаждате и толкова по-безшумно ще е вашето НТРС. Една чудесна опция, предлагана вече 2 години на пазара, са новите Ryzen 5 чипове и по-конкретно Ryzen 5 2400G или Ryzen 5 3400G. Това са 65-ватови процесори с изключително ниска енергийна консумация, които се предлагат в комбинация с приличен охладител, включен в цената, плюс вградено графично ядро, което поне за момента е сред най-добрите решения в този клас на пазара. Става дума за модул, базиран на AMD Vega 11, който предлага нелоша поддръжка на практически всички масови в момента видеоформати, в това число 4К файлове, записани в 4K60 MPEG2, 4K60 H.265 и 4K60 HEVC. По този начин, ако бюджетът ви е ограничен, ще можете на първо време да използвате без проблем вградената графика в процесора за декодиране, а ако на бъдещ етап не сте доволни от производителността на системата, ще имате опция за ъпгрейд със самостоятелно графично решение от по-висок клас. Желаете ли по-мощна видеокарта, днес една от може би най-добрите опции от гледна точка на съотношение цена/качество е Nvidia GTX 1050 Ti. Макар че разчита на графичен процесор от предпоследна генерация (Pascal), тази модификация предлага отлични възможности за декодиране – в това число и VP9 10 и 12-битова поддръжка, което е слабо място на вграденото Vega 11 ядро в Ryzen 5 2400G/3400G. В същото време цените на адаптерите, базирани на този графичен чип, са на исторически ниско ниво и се намират за под 300 лева, в това число и в нископрофилен вариант, което ще ви позволи без проблем да ги вместите дори и в най-компактната РС кутия.

В същото време GTX 1050 Ti картите са хладни, тихи и няма да ви създават грижи с охлаждането. Що се отнася до подбора на дънна платка – всеки micro ATX или дори mini-ITX модел ще ви свърши работа, стига, разбира се, да предлага официална поддръжка за процесора, който сте си избрали. Съветът ни е да предпочетете micro ATX вариант, освен ако не държите HTPC-то ви да е максимално компактно. По правило по-големите дънни платки предлагат повече и по-разнообразни портове – най-вече USB, които ще са ви необходими за свързване на външна памет (флаш или твърд диск) или друга периферия (например приемник за безжична мишка/клавиатура, дигитални камери, геймпад). Не е лошо да подберете и модел, който предлага поддръжка на най-новите М.2 SSD дискове, които са изключително компактни и се монтират на слот, разположен направо върху дънната платка. Цените на този вид памет са на практика идентични с тези на класическите SATA-базирани SSD дискове, а с тях ще спестите още малко място в кутията и ще спечелите скорост. Добре е да помислите и за един по-обемен, колкото може по-евтин класически твърд диск, който да използвате за основен архив с вашите филми, музика, снимки. В момента на пазара се предлагат 2 ТВ модели с цени около стотина лева, които ще са ви повече от достатъчни на първо време. Можете дори да изберете външен твърд диск, за да спестите от вътрешното пространство на вашето HTPC. За подобен архив скоростта не е от решаващо значение, така че USB 3.0 връзката е напълно достатъчна. Що се отнася до оперативната памет, за подобна конфигурация е малко вероятно да са ви необходими повече от 8 GB. Ако се окаже, че по някаква причина не са ви достатъчно, винаги лесно можете да добавите още.

Операционна система и софтуер

Както при всяко друго РС, в момента основният ви избор на OS се свежда до Windows 10 или някаква дистрибуция на Linux. В общия случай, освен ако не сте уверен в себе си и възможностите си напреднал потребител, Windows 10 е по-удачният избор, тъй като операционната система на Microsoft предлага по-добра съвместимост с различните мултимедийни формати и по-лесно конфигуриране. Все пак добре е да имате предвид няколко ключови момента. На първо място е поддръжката на модерни технологии, като 4К и HDR. Макар през последните няколко години нещата в тази сфера бавно да се подобряват, все още никак не е изключено да се сблъскате с проблеми при възпроизвеждане на подобно съдържание от Windows PC, свързано към стандартен телевизор. Проблемът е, че повечето РС конфигурации разчитат на връзка през Display Port интерфейс и много видео формати се поддържат добре само при използване на този стандарт. Последната версия на DP например без проблем може да осигури HDR видео възпроизвеждане с 8К резолюции и 60 херца честота на опресняване (респективно 4k@120Hz). Масово поддържаният от повечето телевизори на пазара HDMI 2.0 обаче все още е ограничен до 4К/60Hz. Причината е свързана с ограничения в пропускателната способност – просто HDMI 2.0 стандартът не е разчетен за трансфер на такова количество данни. Нещо повече – за да получите максимално качество на картината, ще ви е необходим специално сертифициран HDMI кабел, способен да пренася сигнал с въпросното максимално качество. При това дължината му не бива да е повече от 3 метра, защото при по-голямо разстояние няма гаранции, че връзката РС/телевизор ще работи коректно. Затова при HDMI връзка ще трябва да внимавате по време на конфигуриране на видео драйверите и най-вече при избора на комбинация от резолюция и честота на опресняване. Твърде е възможно, ако не зададете правилна настройка, телевизорът и HTPC-то ви да изгубят синхронизация, тъй като повечето TV панели са ограничени до 60 херца честота на опресняване.

За видео възпроизвеждане можете да използвате както съответните приложения на услуги като Netflix, HBO, Amazon, Hulu, така и безплатни мултимедийни плейъри от типа на VLC, KMPlayer, GOM Player или Media Player Classic. Един отличен, завършен пакет с различни софтуерни модули за видео и аудио възпроизвеждане, организиран именно около Media Player Classic, e K-Lite Codec Pack. Най-доброто предложение от типа „цялостно решение“ обаче е да използвате медиен център, като например Plex или KODI. И двата са безплатни, но Plex е невероятно гъвкав и предлага стриймване към всичките ви свързани устройства (телевизори, лаптопи, таблети, телефони). Изпробвайте го и ще останете доволни, като имате предвид все пак, че някои от екстрите му се нуждаят от платен акаунт (месечен, годишен или доживотен).

Снимки: Plex; shutterstock