Ако през последните няколко седмици сте изтеглили от Google Play интересно изглеждащо приложение за Android, което по една или друга причина ви се струва някак притеснително, може би ще е добре да разгледате нашия най-нов списък със злонамерени заглавия, уличени от различни изследователи по сигурността, че използват различни данни и трикове за кражба на пари. Въпреки че повечето от тях бяха незабавно изхвърлени от официалния Play Store, поне три приложения все още са налични за нови инсталации към момента, включително едно, което е натрупало над 50 000 изтегляния по целия свят и може би по-тревожното е, че има 4.8-звездна средна оценка на потребителите въз основа на 900+ рецензии.

По-голямата част от тези ревюта най-вероятно са измислени, като имате предвид, че редица други правилно идентифицират приложението като „измама“ или „напълно фалшиво“, подчертавайки един от най-лесните начини за избягване на тези видове опасности.

Преди да изпаднете в състояние на безнадеждно отчаяние поради огромния брой приложения, изброени тук, трябва да знаете, че втората група до голяма степен включва малко известни заглавия, събрани от компанията SecneurX. Трябва да отбележим, че Google ги премахна, преди да успеят да причинят щети на много Android потребители.

За съжаление не можем да кажем същото за първата група, която включва поне три приложения, които в един или друг момент успяха да проникнат в петцифрената територия за изтегляния от Google Play. На теория това излага десетки хиляди, ако не и повече от 100 000 потребители на Android на опасност от кражба на пари, пароли и други видове лична информация. В допълнение за откриването, докладването и детайлизирането на поведението на тези заразени със злонамерен софтуер приложения трябва да благодарим и на киберагенция, наречена D3Lab.

Ето най-новите злонамерени приложения за Android, от които трябва да се отървете

Document Manager
Coin track Loan - Online loan
Cool Caller Screen
PSD Auth Protector
RGB Emoji Keyboard
Camera Translator Pro

А това са някои малко по-стари приложения, които също носят зловреден софтуер

Fast PDF Scanner
Air Balloon Wallpaper
Colorful Messenger
Thug Photo Editor
Anime Wallpaper
Peace SMS
Happy Photo Collage
Original Messenger
Pellet Messages
Smart Keyboard
Special Photo Editor
4K Wallpapers

Въпреки че наистина няма сигурен начин да държите всички видове зловреден софтуер извън телефона си с Android по всяко време, можете да опитате да направите следното и да намалите рисковете си:

Изтегляйте само популярни приложения от надеждни магазини като Google Play.
Изтрийте всяко заглавие, което изглежда подозрително, потенциално злонамерено или което е потвърдено като такова от експерти по киберсигурност възможно най-скоро.
Проверете средния потребителски рейтинг и след това прегледайте няколко десетки индивидуални ревюта за потенциални сигнали (много оценки с 1 звезда, повтарящи се споменавания на намеса в поверителността и други видове сенчесто поведение, думи като „измама“, „фалшив“ и т.н.).
Упражнявайте добра преценка (ако нещо изглежда твърде добре, за да е истина, или твърде хубаво, за да е безплатно, може би е по-разумно да стоите настрана).

Снимка: Unsplash

Виж още: Nothing показаха първия си телефон (ВИДЕО)