Твърди се, че Google тества начин за използване на телефони с Android за откриване на хъркане и кашлица. 9to5Google откри функцията при разглобяване на APK файла на приложението Google Health Studies.

Според доклада низовете в скорошна актуализация на приложението разкриват проучване за „аудио колекция за сън“. Засега то е отворено само за служители на Google и участващите служители трябва да имат не повече от един възрастен спящ човек в една и съща стая, който не работи за конкурентна компания.

Обяснявайки проучването, Google казва, че неговият „екип за разпознаване на здравето работи активно, за да внесе усъвършенстван набор от сензорни възможности и алгоритми на устройства с Android с цел да предостави на потребителите смислена представа за техния сън“. Въпросната аудио колекция „поддържа тази мисия, като предоставя данни, необходими за валидиране, настройка и разработване на такива алгоритми“.

Подходът е подобен на това, как Google Fit използва камерата на телефони с Android за измерване на сърдечната и дихателната честота. Второто поколение Nest Hub на Google също вече има функцията Sleep Sensing, която измерва дишането и открива какво може да смущава потребителя през нощта, като кашлица или хъркане. Изглежда, че компанията просто пренася тази функция към телефони с Android.

На този етап не е ясно дали функцията ще дойде на всички устройства с Android, включително телефони и таблети, или е ексклузивно за Pixel. Също така не знаем кое приложение би го поместило, въпреки че Google Fit и центърът Bedtime в Google Clock са страхотни претенденти.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот