Втората най-ранна версия на Android, известна до момента, вече е безплатна за изтегляне от всеки. И не, не е за T-Mobile G1/HTC Dream. Това е от нещо още по-рано от историята на мобилните технологии.

Сайтът Android Police действително успя да се сдобие със Sooner, който по същество е HTC Excalibur, като след това апаратът е пренасочен да бъде тестов модел за Android преди продажба на Google. Изживяването всъщност е донякъде познато на повечето съвременни фенове на Android – началният екран разполага с превъртащ се начален ред от приложения и показва заоблени ъгли (въпреки че те не останаха около останалата част от потребителския интерфейс).

Разбира се, реалността е, че между тогава и сега имаше много фини настройки по системата, което промени начина, по който се държи началният екран на Android. Версията е съставена на 29 август 2007 г.

Потребител на Twitter на име Old Phone Preservation публикува пълната версия на кода вчера, отбелязвайки, че това е нещо, направено възможно от множество хора. Същевременно е лесно да се пробвате: всичко, което е необходимо за изпълнение, са няколко терминални команди и microSD карта.

Номерът на компилацията, htc-29386.0.9.0.0, показва известно подобие на последователност в ерата преди стабилните версии и следва тази от друга компилация, открита през 2012 г., htc-2065.0.8.0.0, съставена на 15 май същата година.

Любопитните ентусиасти могат да изтеглят дъмп на ROM от Interner Archive.


Снимка: Android Police

Виж още: Този Android малуер краде пароли от 500 различни приложения