След дълго планиране и размисли най-накрая в ръцете си държите първия си “голям” фотоапарат. Вече имате идея и как да го използвате, за да снимате повечето неща, които срещате около себе си, а усещането за величие във фотографията сякаш започва да губи значение. Апаратът ви обаче може още нещо, което звучи изключително вълнуващо - да снима видео.

Ако приемем, че снимката казва хиляда думи, вероятно видеото казва стотици хиляди, ако не и милиони. Това е само една от причините видеографията да е едновременно невероятно интересно и изключително предизвикателно занимание. Днес най-често първите занимания с видео са свързани с влогове или иначе казано видео дневници. В тях сами снимате какво ви се случва, след това сами монтирате видеото си и го качвате онлайн, най-често в YouTube.

Подобно на всички видеа и влоговете имат два ключови елемента, които са еднакво важни, за да получите качествен продукт накрая. На първо място е историята, която искате да разкажете. Тук не става дума за това да направите филм с измислена история, а да подходите към случващото ви се с идеята да се получи история. Изключително важно за целта е да давате контекст на случващото се, както и на местата, на които се намирате. Разкажете къде отивате, какво се очаква да направите, а после покажете нещата, които ви карат да промените плана си, както и крайния резултат.

Всъщност можете да се вдъхновите за историята си от киното и литературата. В добрите филми има герой, с който се запознаваме, той се среща с различни проблеми, които го карат да извърши действия, които да му помогнат в разрешаването на проблемите. Дори през повечето време да импровизирате, влогът ви ще е много по-интересен, ако търсите нещата, които могат да се впишат в тази базова структура - герой, проблем, търсене на решение, решение.

Историята на влога ви е един от ключовите елементи

Естествено, историята е само основата и е много важно как ще я покажете. Тук не говоря за конкретен тип кадри или магии в монтажа, или цветните корекции, а за най-базовите технически елементи. Картината е от ключово значение, като за нея ще ви помогнат автофокуса и стабилизацията на апарата ви. Panasonic LUMIX GH5 има възможността да настроите автофокуса, така че да търси лица, което е чудесно, когато снимате себе си. Друг вариант е да го накарате да фокусира в конкретна зона, за която да внимавате.

Стабилизацията е задължителна, за да имате плавна картина, дори когато се движите. Все пак трябва да се стараете ръцете ви да са стабилни, а когато можете - използвайте статив. Всъщност именно стабилизацията е една от причините GH5 да е сред най-популярните апарати за видео в момента. В него има 5-осева оптична стабилизация, както и добър набор обективи с допълнителна стабилизация, които граничат с чудесата.

За да снимате най-качественото 4K видео ви трябва бърза SD карта

При картината вторият фактор е резолюцията, с която снимате, както и качеството на самите видеофайлове. Това е друга сфера, в която GH5 блести, благодарение на възможността да снима 8-битово 4K видео с 60 кадъра в секунда или 10-битово 4K видео с до 30 кадъра в секунда. По-просто казано, можете да разчитате, че ще имате клипове, които ще изглеждат чудесно на всички модерни екрани. Ако все пак държите да публикувате клипове във 1080p, сниманото в 4K можете да компресирате, така че да имате оптимално качество на FullHD картината. Само не забравяйте, че за най-качественото видео ви трябва SD карта от най-висок клас.

Последният елемент, който ще ви е от изключителна полза при снимане на влог, е въртящият се екран. Така можете да снимате себе си, докато се гледате и кадрирате добре, вместо да го правите “на сляпо”. Това е и една от причинте Panasonic GH5 да е основната камера, с която снима Кейси Нейстат.

Изумително важен елемент за видеото, който лесно можете да пропуснете, е звукът. Истината е, че няколко секунди с по-разклатена картина или неправилен фокус вероятно няма да направят особено впечатление на никого, но ако нещо не е наред със звука ви, всеки ще забележи. Затова задължително използвайте външен микрофон. Най-доброто съотношение между цена и качество имат моделите на Røde, като бих препоръчал да изберете модел, който да закачите върху камерата, макар че можете да заложите и на т.нар. “брошка”, която да закачите върху дрехите си. Помнете, че хората, които ви гледат, искат да ви чуят, а не просто да ви видят, така че е важно звукът и картината ви да са на еднакво високо ниво.

“Магията” на доброто видео, било то влог или не, се крие във факта, че хората искат да видят добра история, която изглежда добре. Затова не игнорирайте нито историята си, нито техническия аспект на новия си влог. Това ще ви помогне да се отличите и нещата, които искате да кажете, да бъдат чути.