Без значение какво мислите за тях, селфитата вече са съществена част от популярната култура и определено не са малка тенденция, която просто ще отмине. Популярността им беше сериозна много преди крайъгълния камък на Елън Дедженеръс, но днес те са навсякъде, а продажбите на аксесоари за селфита като селфи стикове са отлични. Вниманието на производителите на смартфони все по-често не се ограничава дo възможностите на задната, но и на предната камера, чието ежедневно потребление не спира да расте. Резолюциите не спират да растат, но общото качество и най-вече големината на сензора рядко се доближава до тези на задната камера. Един от последните модели на Asus, позиционирани между средния и високия клас, ни изненада с на пръв поглед краен ход — предната камера е идентична със задната. Представяме ви Asus Zenfone Selfie.


Дизайн и изработка

Zenfone Selfie силно наподобява Zenfone 2 и има сходни размери. Смартфонът е относително голям, като основната част от предния панел е заета от 5.5-инчовия дисплей. Задният панел е изработен от мека на допир матова пластмаса, която е удобна при работа с една ръка, тъй като не се хлъзга. Разбира се, както вече споменахме, Zenfone Selfie не е устройство от висок клас, така че няма как да очакваме топ-енд материали в корпуса. Върху профилите не откриваме никакви бутони, с изключение на този за отключване и включване и изключване. Разположението му не е оптимално, тъй като е доста трудно да го достигнете с показалец при работа с една ръка — разположение върху десния профил би улеснило задачата. Очаквано за Asus, бутоните за контрол на звука се намират под задната камера и могат да се използват като спусък за селфи, което е доста удобно.

Zenfone Selfie разполага с двоен слот за SIM карти. Едната половина може да се използва и за microSD карти памет, но в такъв случай ще трябва да използвате само една SIM карта. Все повече компании избират подобна конфигурация, която пести физическо пространство в корпуса.

 

Хардуер и производителност

Zenfone Selfie има отличен дисплей за класа си. 5.5-инчовият IPS панел е с резолюция от 1920 х 1080 пиксела и има изключително добро цветопредаване, а четивността под пряка слънчева светлина и зрителните ъгли са над средните за класа. Под дисплея откриваме трите капацитивни бутона, които следват новата конфигурация на Android. Радваме се, че това е така, имайки предвид, че някои производители все още разчитат на старата, страхувайки се от реакцията на потребителите си. Разстоянията под и над дисплея са симетрични, което не е е случайно: обективът на предната камера е значително по-голям от всичко, което сте виждали досега.

В сърцето на Zenfone Selfie е комбинация от Qualcomm Snapdragon 615 (2x4 ядра) и 2 или 3 GB RAM, в зависимост дали избирате 16 или 32 GB модел. Устройството работи без видими забавяния или насичания, което е очаквано. Макар чипът да не е най-доброто предложение на Qualcomm, производителността му е повече от достатъчна за всички ежедневни задачи, както и за по-тежки 3D игри.

 

Статията продължава на следващата страница.

Софтуер

Версията, която тествах, идва с Android 5.0 Lollipop в комбинация с добавките на Asus под общо име ZenUI. Компанията запазва относително тежка намеса в интерфейса и функционалността на Android и на доста места не можем да усетим Material особеностите на платформата. Някои от добавките са полезни, но се надяваме в следващите устройства на Asus да видим по-скромна намеса, особено от визуално естество.

Най-приятната добавка е приложението за камерата, което наистина дава много повече възможности от вграденото в Android. Предвид основната насока на Zenfone Selfie, пълният ръчен режим е особено полезен, а бутоните за контрол на по-прецизните настройки не са твърде малки. Интерфейсите за предната и задната камера се различават значително, най-вече защото бихте ги използвали в различни сценарии.

 

Камери

Основната причина, поради която бихте избрали Zenfone Selfie, със сигурност са камерите. И двата сензора не разочароват.

Предната PixelMaster камера има 13MP-ов сензор с бленда до f/2.2 и 88-градусово покритие, което е подходящо за групови селфита. Не се наблюдава твърде забележим фиш-ай ефект, особено ако в снимката няма ясно дефинирани хоризонти. В режим на селфи-панорама камерата използва софтуер, за да постигне ефекта на 140-градусово покритие. Интересно е, че дори предната камера има светкавица, при това доста силна, но не и заслепяваща. Използвах единствено автоматичните режими на устройството, за да получа резултатите, които средностатистическите потребители биха получили и останах доволен. Само за няколко дни си направих обидно голямо количество селфита (вероятно повече от всички предходни взети заедно) и, дори без усилие, осветлението е отлично, а фокусът — точен. Наистина, няма нужда от сравнение с други предни камери: тази на Zenfone Selfie снима, сякаш използвате задната. Което всъщност е така.

Селфи режимът използва доста агресивни алгоритми за корекция и има навика да изглажда кожата твърде силно и да изостря фините детайли до неестествен вид, но тези ефекти могат да се смекчат в настройките. Вижте няколко необработени снимки от Zenfone Selfie долу.

Задната камера, също като предната, използва сензор на Toshiba и пет-странна призма Largan, комбинирани с двойна LED светкавица с възможност за коригиране на цветовата температура. Камерата се справя отлично и е много над ценовия клас, в който се намира, но шоуто вече е откраднато от предната, каквато все още не бяхме виждали.

Портативно зарядно

В тестовия комплект, който получих, открих още един от новите модели портативни батерии на Asus. ZenPower разполага с 10 500 mAh капацитет и е предназначена за използване с Asus ZenFone 2, ZenFone Selfie и останалите нови модели на компанията, но, разбира се, работи с всякакви устройства, разполагащи с USB порт.

Батерията силно наподобява моделите на Xiaomi и изглежда страхотно. Върху един от профилите са разположени всички функционални елементи: бутонът за включване, LED индикаторът за заряда, USB порта за зареждане и microUSB порта за зареждане на самата батерия. Разновидността, която тестват, е тюркоазена и, макар да съм фен на неутралните разцветки, мога да си представя да я изпозлзвам. Устройството е изключително компактно за капацитета си и може да ви спаси в критични ситуации. Както вече писах, всеки трябва да има портативно зарядно.

Заключение

ZenFone Selfie е нишово устройство, подобно на фотографските смартфони на Samsung. Моделът надали ще канибализира твърде голяма част от продажбите на Zenfone 2, но тези от вас, които обичат да се снимат често и държат на високото качество на предната камера, определено ще оценят предимствата му.