Хората обожаваме историите. Още от малки със захлас слушаме разказите, които ни превеждат през невероятни приключения, съпреживяваме трудностите на героите, за да приключим щастливи от добрия край. Не всяка история има положителен завършек, но това не означава, че не е интересна. Всъщност независимо дали историята се развива на хартия, вербално или под формата на видео, тя трябва да има някои важни елементи, за да бъде интересна. Три от тях са герой, трудност и ментор/помощник. В моята история със серия Lenovo Yoga имаше всичко от това, а най-хубавото? Завършекът беше положителен. Нека ви разкажа как започна всичко…

Септември 2017

(Ако искате да прескочите увода на историята и да научите по-важното за Yoga 920, минете на втората част.)

Причината малко по-горе да спомена серия, а не конкретно Yoga 920, който имах възможност да тествам през последния месец, е, че моята история започна още в началото на септември на IFA 2017 в Берлин, когато всъщност беше показан новият 2 в 1 модел на Lenovo.

Предишният ден пристигнах в Берлин с очакването за поредното щуро събитие. Истината е, че Световният мобилен конгрес и IFA са нищо по-малко от това - щури събития. Особено първото! Програмата обикновено включва обикаляне по щандовете, интервюта, тичане от единия край на изложбените центрове до другия (в Барселона това може да отнеме и над 20 минути), спиране за текстове, живи включвания и т.н. Вечер е време за малко тишина в хотелската стая, дописване на текстове, малко сън и програмата се повтаря отново на следващия ден. Динамично, но страхотно изживяване. Искрено се надявам, че успяваме да ви предадем поне малко от това усещане.

С Yoga 910 по време на Автосалона във Франкфурт

И така - намирах се в Берлин, а в раницата ми се помещаваше личният ми лаптоп - около шестгодишен Asus u57а с тегло около 2.5 кг, не много добър HD екран, но с отличен за мен хардуер (най-тежката програма, която използвам, е Photoshop). От толкова време сме заедно, че би ни било трудно да се разделим. Съдбата обаче реши да ни подложи на изпитание. Втората сутрин на IFA, денят, в който бяха всички премиери, u57а ненадейно спря да работи - харддискът му просто се предаде и отне всичките ни спомени заедно. Шокът беше достатъчно силен, но още по-обезпокоително беше присъствието ми на огромно технологично събитие без лаптоп. Шокът от всичко, което имах на този харддиск, бързо отстъпи мястото си на нещо много по-неприятно - тихата паника.

В следващия момент вече почти тичах към асансьора. След няколко мига бях във фоайето на хотела, където имаше представител на Lenovo. Обясних ситуацията и след два-три часа имах временен заместител Yoga 910. Бързо усетих разликата в теглото (около един килограм по-малко) и въпреки че не съм особен привърженик на сензорния екран при лаптопите (всичките отпечатъци, които остават), много бързо свикнах към приятно изглеждащата удобна машинка. Yoga е залегнало в името ѝ, защото е 2 в 1 хибрид - реално можете да използвате лаптопа в няколко режима - освен стандартния, като таблет (360-градусово движение на пантата) режим “палатка” или да използвате клавиатурата като стойка за режим “презентация”. Всичко това става много лесно благодарение на интересната панта. Тя е изработена от стотици по-малки метални частици и наподобява верижката на класически часовник.

С Yoga 910 прекарах още 2 - 3 седмици, докато моят лаптоп се завърна от заслужена рехабилитация. Приятният хибрид на Lenovo обаче привлече вниманието ми и нямах търпение да изпробвам новия модел.

1 февруари 2018 - новият модел

Този път лаптопът ми работеше без проблеми, но очаквах Yoga 920 за тест - дали от Lenovo се бяха вслушали и бяха подобрили някои от минусите на предишния модел? Отговорите щяха да дойдат съвсем скоро.

Куриерът позвъни и ми връчи кутията. Разписах се и се заех да разопаковам. Приятна сивкава кутия с червен надпис Yoga. Отворих я и извадих 2 в 1 устройството. Голямата изненада е, че имах възможност да тествам ограничената версия Vibes. Освен че идва с UHD екран (такъв може да изберете и при стандартния модел), гърбът е от здравото стъкло Gorilla Glass, под което се крие и приятна шарка, която наподобява звукови вълни. Допадна ми още на представянето на IFA.

В кутията имаше и зарядно с полезно дълъг кабел, както и стилуса Lenovo Active Pen 2. Последното е приятна добавка, ако обичате да нахвърляте бележки, да рисувате или да отбелязвате поправки върху текстове, чертежи или изображения по начина, по който го правите на хартия. Когато пишете, екранът игнорира притискането с длан, а стилусът има 4096 нива на чувствителност. Комбинирате това с функцията Windows Ink, получавате удобна станция за рисуване и дори разчертаване. Важно е да отбележа, че стилусът идва в комплекта с Vibes, но не и със стандартните версии и трябва да го закупите допълнително. В кутията има и специална приставка, с която го закрепвате към лаптопа. Не бих казал, че е особено добро решение, защото, за да я поставите, трябва да жертвате единствения си USB 3.0 порт и бутонът за включване и изключване става по-трудно достъпен. Разбира се, винаги можете да носите писалката просто в някой джоб на раницата си, но магнитно прикрепване би било добър вариант.

Включих Yoga 920 Vibes. Хибридът идва с операционна система Windows 10 Home. Направих нужните настройки, изчаках да се зареди и го прибрах в раницата си, когато тръгнах от офиса.

Седмица по-късно - дизайн и детайли

Вече седмица използвах Yoga 920 Vibes. Безспорно първите ми впечатления дойдоха от дизайна. Очаква ви изцяло метален хибрид (както казах, при Vibes задната част на капака е от стъкло), който изглежда повече от добре. Предлага се в платинен, бронзов или меден цвят. Ако изключим профилите, които са от по-лъскав метал, останалото е мат. Комбинацията е много приятна и ми допадна. Моделът е тънък 13.95 мм и е удобен да го държите и носите с една ръка. Теглото му се усеща една идея по-голямо, отколкото предполагат тънките му страни. Предполагам, че е заради стъклото (за съжаление красив магнит за следи от пръсти). На хартия Vibes е 1.37 кг, което за мен го направи достатъчно удобен да го разнасям цял ден в раницата си, без да усетя умора.

Горната и страничните рамки около 13.9-инчовия екран са много тънки, а долната е по-дебела. Може би на пръв поглед изглежда странно решение, но си има съвсем логично обяснение - когато е в таблетен режим, именно там хващате устройството. Не ми се наложи да го използвам много в тази му форма, но често го използвах в режим “презентация”, когато гледах филм или… правех смели опити в кухнята.

Профилите на Yoga 920 са малко по-остри, което добавя допълнително към елегантния му облик. На страните са разположени и различните портове, сред които два USB Type-C Thunderbolt (нещо, което липсваше при предишния модел), през които можете да зареждате лаптопа или да включите външен екран, или ако имате такова желание - външен GPU например. Малко след тях е 3.5 мм жак за слушалки. От дясната страна е портът USB 3.0 (който може да зарежда устройствата ви дори когато лаптопът е изключен) и бутонът за включване и изключване. Това, което липсва, е четец за карти памет и ако ви се налага често да прехвърляте информация по този начин, ще трябва да си купите външен.

Yoga 920, подобно на предшественика си, се отличава с интересния дизайн на пантите си. Без съмнение те са едни от най-добре изработените и здрави в хибрид в момента. Когато местите екрана, можете да го нагласите под почти всеки ъгъл, като дори ако използвате сензорния екран, ще усетите минимално изместване - много удобно. Пантите обаче имат още една роля - скриват отворите на вентилационната системи, които изпращат горещия въздух далеч от вас, от клавиатурата и от ръцете ви. Една от критиките към Yoga 910 беше, че загрява прекалено бързо и имаше прекалено шумни вентилатори за размерите си. От Lenovo са се справили с това и наследникът не само че дълго време поддържа ниска температура и загряването се усеща на много по-късен етап (ако не пуснете някоя игра, разбира се, тогава бързо ще усетите натоварването), но и двата вентилатора, които извеждат топлия въздух към отворите, са тихи. Въпреки това е наличен и специален “Тих режим”,  ако решите, че имате нужда от почти пълна тишина. При него обаче се намалява производителността.

Друга добре дошла промяна е разположението на камерата. Преди тя беше в долния десен край, което не е най-удобното място за видеоразговори. Сега е изнесена в центъра на тънката горна рамка. Качеството ѝ е напълно задоволително за Skype или Facebook разговори. Останах впечатлен от дизайна на Yoga 920 Vibes - приятни линии, метален корпус и усещане за здравина и цялостност.

Оръдие на труда - клавиатура, тракпад и екран

Yoga 920 се предлага както с Full HD, така и с UHD екран, като последният е единствен избор в лимитираната Vibes серия. Мнението ми е, че Full HD е напълно достатъчна резолюция за 13.9-инчов екран, но UHD изглежда отлично. Тук дори не е въпрос на самите пиксели (всичко изглежда много изчистено и ясно), а на цветове, наситеност и контраст. След като близо месец използвах този екран, връщането към HD беше лек шок. Интересно, но на хартия яркостта не е чак толкова висока (330 нита), но в реална употреба е точно толкова, колкото трябва, за да работите и навън. Екранът покрива 99% от цветовата гама RGB и 81% от Adobe RGB, а зрителните ъгли са отлични, което е важно, когато говорим за подобен 2 в 1 хибрид.

Като човек, чието основно занимание е писане на текстове, клавиатурата е един от най-важните елементи. В началото имах нужда от малко време, за да се напасна към нея. Причината е, че бутоните имат относително малък ход (1.3 мм), но пък се усещат добре под пръстите - не са прекалено меки и дават добро обратно усещане, въпреки че някои конкуренти имат по-дълъг ход. От Lenovo са се вслушали в потребителите и десният shift е с по-нормални размери (при 910 беше много малък), но стрелките остават относително сбити. Има две нива на подсветка, която е полезна за дългите работни вечери.

Тъчпадът е с размер 10.5x6 см и е достатъчно голям и точен, че да не тъгувате по мишката си. Повърхността е приятна, поддържат се различни жестове (сертифициран със стандарта Windows Precision) и има приятно кликане при натискане. Единствената странност, докато използвах лаптопа, която отдавам по-скоро на софтуера, е, че драйвърите на пада изчезваха и той спираше да работи. В рамките на месец това се случи два пъти, но след рестарт всичко беше наред.

Клавиатурата и тъчпадът напълно задоволиха нуждите ми. Това, което не използвах толкова често, е сензорът за пръстови отпечатъци (влизане чрез Windows Hello), който е с по-малки размери, но е достатъчно бърз, макар и да не е рекордьор.

Летящ хардуер

Yoga 920 е оборудван с 8-о поколение Intel Core (4-ядрени процесори Intel Kaby Lake), като може да стигнете до i7, до 16 GB DDR4 RAM и до 1 TB PCIe SSD. Версията, която тествах, беше оборудвана с оптимален хардуер - процесор i7-8550U (1.8 GHz - по-ниска работна скорост, но достига по-високи честоти при натоварване), 16 GB RAM, видеокарта Intel HD 620 и 512 GB PCIe SSD (много бързо със скорост на четене 3073 mb/s и на писане - 1515 mb/s). Новото поколение процесори са по-бързи, справят се по-добре при работа с няколко програми и трябва да са по-щедри към батерията. Хардуерът се справя наистина чудесно при работа с програми, интернет и 4K видео.

Разбира се, понятието програми е прекалено широко, но и обработката на снимки с Photoshop не го затрудни и за миг, да не говорим за текстови програми, браузване в интернет и други подобни ежедневни дейности. Ако говорим за игри, тук нещата се променят. Yoga-та, който тествах, може да се справи относително добре с Overwatch, а според тестове поддържа около 30 кадъра в секунда на BioShock Infinite. Ако трябва да съм откровен, това не е модел, който ще си купите заради гейминга, а по-скоро заради удобната работа в движение с приятно изглеждащ хибрид. И в това се справя отлично.

Батерията е на високо ниво. В ситуация с интернет, Word, Chrome и малко видео батерията спокойно може да издържи около 12 часа. В една работна събота започнах работа в едно кафе към 11 часа, с малки паузи към 18 часа батерията беше малко под 50%. Този случай е по-специфичен, но при по-балансирана работа между тежко и леко натоварване батерията трябва да е достатъчна за около 8 часа при варианта с 4K екран.
Звукът идва от два говорителя JBL, разположени отдолу на шасито. Когато е на маса или в режим презентация, те имат достатъчно място и звучат добре - достатъчно силни са, гласовете се чуват чисто, като единствено ниските са по-семпли (нормално за подобен тип устройство). Проблемът е, ако сложите лаптопа на легло или друга мека повърхност, когато говорителите леко заглъхват, защото се запушват. Хибридът е оборудван и с микрофони с далечен обхват, ако искате да се провиквате на Cortana от около 4 метра.

Положителният финал

Yoga 920 е сред най-добрите 2 в 1 лаптопи на пазара днес. Въпреки че предишният модел беше моят “ментор” или по-скоро помощник в момент на трудност, Yoga 920 е моделът, който успешно надгражда. Както повечето ментори и помощници, така и този не е перфектен. Дребните забележки са силно специфични - разположението на говорителите, липсата на слот за карта памет, HDMI и странното решение за държане на стилуса, но едно от основните препятствие си остава цената. Ако обаче заложите на Yoga 920, ще имате придружител в ежедневните задачи - от работа, през забавление, презентация и мултимедия дори в самолет или автомобил. И не на последно мято - един красиво изглеждащ продукт.

Тагове: