Клавиатура и мишка (тъчпад) - това е начинът, по който взаимодействам с лаптопа си. Бутони, кликове, приплъзване. Комбинацията от всичко това ми позволява да създавам текст, да редактирам текст, да си водя записки, да се ровя в интернет, да обсъждам настоящите и бъдещи проекти и всичко в това направление. Знаете ли какво още обаче правя? Постоянно, наистина постоянно нахвърлям бележки в тефтера си и си правя списъци с нещата, които трябва да свърша. Това е работният ми процес, в който не виждах причина да използвам Windows Ink - все пак стилусът е удобен предимно за рисуване, нали? Не. Като почти всяка история, която заслужава да се сподели, тук също има обрат.

Тефтерът, захранван от Windows 10

Този обрат настъпи по време на теста ми на Windows Ink, може би най-интересната функционалност, която дойде безплатно с Anniversary Update преди година и беше допълнително развита преди няколко месеца с Creators Update. След като се “въоръжих” със стилус, който иначе не притежавам, сензорният екран на лаптопа навлезе в друго ниво на работоспособност - от основно възможност за по-лесен скрол, към… наистина удобен тефтер, който обаче предлага цялата сила и всички възможности на операционната система. Не, не спрях да използвам клавиатурата и тъчпада, но Ink ми показа как мога да оптимизирам или да направя някои от задълженията си по-приятни. Интуитивна производителност? Да, благодаря, ще взема малко.

Бързото меню Windows Ink Workspace, от което имате достъп до бързите преки пътища

Бележки 3.0

Докато не свържете стилус към устройството си с Windows 10, няма да видите иконката на Ink Workspace в Taskbar лентата - след часовника и езика на клавиатурата. Разибра се, можете да я активирате и ръчно, но писането с пръст или мишка не е толкова качествено изживяване. Казано най-меко, разбира се.

Вече се намирам в нова среда с нов способ (за мен) на взаимодействие с компютъра. Натискам споменатата иконка и пред мен е менюто с бърз достъп до Sticky Notes (програмата с много скрити възможности), Sketchpad (за по-творческите моменти), Screen Sketch (много полезна за бърза обратна връзка и коментари), последно използвани програми, в които е замесена и Ink, и предложения за нови програми, които да изпробвате и които могат да ви бъдат полезни. Последното е ненатрапчиво и отваря специален раздел в Microsoft Store, посветен само на Ink. Оттам свалих няколко приложения за рисуване, тъй като вградените са добри за начало, но ако искате да задълбаете, ще трябва да прибегнете до по-богата среда. Тя често има определена цена, но не бих казал, че сумите са стряскащи.

Едно от безплатните приложения в Store, което дава възможност за лесно изготвяне на диаграми, блок схеми и дори план и разпределение на стаи

За мен най-голямата изненада дойде от добрите стари Sticky Notes, които обаче вече са стъпили в новото време, сключвайки съюз с умния асистент Cortana. Сигурен съм, че почти всеки ден имате списък с нещата, които трябва да свършите, срещи или оперативки, на които да присъствате, или просто място, в което отбелязвате продуктите за пазар. Когато изпишете на някое виртуално лепящо листче, че имате среща в 16:30 часа, надписът променя цвета си, което означава, че може да бъде натиснат. Системата разбира точно какво е това и предлага да го включи в календара ви. Ако напишете телефон, директно можете да го наберете през Skype, номер на полет ви дава информация за него, а адрес - мястото на картата. При изготвянето на списък задраскването на точка от него я отбелязва като изпълнена. За човек, който обича да си прави списъци, това ми се стори много полезна и удобна функция.

Sketch е едновременно базово, но и достатъчно богато приложение, с което можете да направите както рисунка, така и просто да начертаете нещо (има и линийка). Тъй като рисуването не е от силните ми страни, по-скоро остана по-малко използваната от мен функция. Това не означава, че не намерих някой вкъщи, който да се възползва. Като казвам, че е относително базово приложение, това идва от по-трудното справяне с детайлите и по-малкия набор от налични инструменти.

Със Sketch можете да нахвърляте бърз рисунък или да отделите малко повече време на нещо по-детайлно. Липсата на възможност за приближаване и по-малкият брой инструменти могат да направят втората задача малко по-сложна, но както се вижда от примерите, не и невъзможна

Screen Sketch е подобно, но платното е това, което има в момента на работния плот. Програмата прави снимка на екрана, върху която е време да пишете, рисувате, очертавате и т.н. След това графичното изявление на мнението или въпросите ви може да бъде изпратено директно чрез бутона за това - поща, Skype или друга програма.

По време на теста най-много използвах Sticky Notes, но като цяло трябва да свикнете да изписвате добре номерата и думите, за да имате по-голям успех и да бъдат засечени. Проблем е, ако напишете номер, в който след това замените някоя цифра - поне при мен след това системата не успя да го улови.

Можете да използвате Ink и вместо клавиатурата, като софтуерът се справя добре с разпознаването на ръкопис

За редактора

За тук запазих най-полезното за мен - възможността да редактирам текстове по удобен и ясно визуализиран начин. Отваряйки hicomm.bg през браузъра Edge, просто трябваше да натисна иконката на Ink, за да започна да пиша, очертавам и вметвам коментари. В Word и OneNote възможностите са дори повече. Стилусът дава възможност за намеси, които се доближават до начина, по който учител проверява домашното. Подчертавате грешките, задраскването на дума я изтрива, а ако ви се наложи, можете дори да изписвате и вкарвате математически формули. Този начин на работа не е подходящ за абсолютно всяка ситуация, но е много удобен, особено ако пътувате и използвате модел лаптоп, който можете да затворите под формата на таблет.

Браузърът Edge разполага с режим на четене, който изчиства всичко, без текста. Така много лесно могат да се нанасят корекции и/или предложения, които след това да се изпратят чрез електронната поща например

В OneNote и Word можете да изготвяте списъци, да вграждате написани математически формули, да подчертавате и да използвате знаци, с които да редактирате текста - триене, нов ред, вмъкване и т.н.

Пътят е начертан

Ако трябва да бъда честен, Windows Maps е приложението, с което най-много се забавлявах. Интеграцията на Ink вътре е интересна. Чрез стилуса можете да начертаете пътя на следващото си пътешествие, а софтуерът изчислява разстоянието. Също така, ако свържете две точки, можете да поискате маршрут с подробно упътване. След това споделяте откритията си с приятели, за да решите точно накъде ще поемете през почивните дни.

С Windows Maps можете бързо да сметнете разстояние, да изготвите маршрут, да го споделите или да добавите бележка. Дори да прегледате терена в 3D

Функцията Ink може да бъде открита още при вградения редактор на снимки, Paint (и 3D Paint) и в няколко от често използваните и основни приложения. Именно тази интеграция прави Ink интуитивен софтуер. Присъствието му е налично, без да се натрапва, а навикът да пишем на ръка или да обрисуваме нещо чрез рисунъци и чертане, който развиваме толкова рано в обучението си, винаги се буди при тази възможност.

В Paint 3D можете лесно да манипулирате формите и мястото им в средата. С по-простия редактор на снимки можете също да се намесите с Ink

Повече от електронна писалка

Windows Ink е от онези много сериозни добавки, които обаче можем да пропуснем. Истината е, че Ink може да се включи успешно в много от операциите, които извършваме всеки ден. Не, не може да замени по-традиционните начини на взаимодействие, но в много ситуации не само ги подкрепя, но и се включва по-успешно. Добрата интеграция е сериозен плюс, за да се включите с Ink там, където сметнете за най-добре. За мен лично това е воденето на записки и бързите директни корекции, но за вас може да е рисунка, изготвяне на маршрут, важни бележки или просто списък с нещата, които искате да постигнете. Още една възможност да го направите.