Годината е 2014, месецът февруари. Samsung представя най-новия си флагман Galaxy S5. За поредна година корейският гигант се опитва да впечатли потребителите с върхов хардуер, множество допълнителни екстри, сред които и сензор за измерване на пулса, но хората някак не са чак толкова впечатлени. Причината? Липсва чувството, емоцията, защото времената се променят и RAM паметта вече не е най-горещата тема. Дори телефоните от средния клас стават все по-способни да осигурят плавна работа на собствениците си. Защо тогава да плащаме двойна цена, ако получаваме малко повече? Това мислене се отрази на продажбите и Samsung усети, че е време да промени нещо, и го направи още следващата година с Galaxy S6. И го направи точно както трябва.


Това беше Galaxy S5.Три години по-късно това е Samsung Galaxy S8+.


Традиционно бих добавил и още неща за по-мистериозно начало на ревюто, като предисторията на новия модел, огромните въпросителни преди официалната му премиера, но… месеци преди нея знаехме почти всичко за Galaxy S8 и Galaxy S8+. Това означава ли, че няма скрити изненади? Означава ли, че мога да остана безразличен към този Galaxy S8+ и дисплея му? Не, напротив, защото едно е да знаеш какво ще видиш, друго е да го използваш и да натрупаш лични впечатления. Нека ви разкажа какво е чувството да използваш един от най-добрите и красиви телефони за тази година.

Преди да продължа, трябва да отбележа, че имах възможност да използвам по-големия Galaxy S8+ и ревюто е базирано на него. Разликите със стандартната осмица се изразяват единствено в по-големите дисплей и батерия.

Дисплеят, в който се влюбих

Infinity Display. Зад това леко бомбастично име (“безкраен екран”) се крие една от големите новости в тазгодишните флагмани на Samsung. Промяна, която е възможна благодарение на естествената еволюция и линия на развитие на върховите модели на компанията от последните три поколения, известна като двойно извит дисплей, или Edge. Представен първоначално в Galaxy Note Edge в края на 2014 година, извитият дисплей се превърна от експеримент в отличителна черта за компанията. Преди злополучния Galaxy Note 7 винаги го приемах с относително смесени чувства. Причината беше, че визуално двойната извивка изглежда страхотно, но я намирах за леко неудобна заради ръба на рамката. В Galaxy S8+ това е останало в миналото. Дисплеят се извива по изключително приятен начин към металната рамка, а стъкленият гръб прави същото, но от другата страна. Така, погледнат отстрани, ясно се вижда симетрията между елементите. И това е много удобно в ръката - особено когато говорим за 6.2-инчов телефон. Тъй като цялостно Galaxy S8+ е по-тесен, но висок, работата с една ръка е напълно възможна. Дори е странно, че говорим за модел с толкова голям екран, който е удобен дори за работа с една ръка - това трябва да им се отбележи на Samsung. Единствената трудност е достигането до горното падащо меню, където се помещават уведомленията и редица преки пътища. Въпреки че имам относително големи ръце, трудно достигам до най-горната част на екрана. Решението тук е пускането на функцията за работа с една ръка от настройките. Когато е пусната, тройно натискане на Home бутона може да намали работната площ до размер, удобен дори с една ръка, както подсказва и името.  Все пак тук изненадата е по-скоро колко удобен всъщност е големият екран. Причината е видима и с просто око - рамката около дисплея. Тя е изтънена до минимум. Толкова много, че след връщането ми към предишното поколение Galaxy S7 телефонът изглежда като модел от съвсем друг период. Всъщност в това има известна истина, особено поглеждайки към плановете на почти всички производители тази година. Дисплеите, които наричаме “от край до край”, са най-новата мода. Вече видяхме подобен в LG G6, но тук, благодарение на двойноизвития екран, илюзията за липсваща рамка е още по-истинска.

Дисплеите, които наричаме “от край до край”, са най-новата мода.

Ако насочим вниманието си към гърба на устройството, ще видим единствената жертва на новия Infinity Display - сензора за пръстови отпечатъци. Тъй като на предния панел вече няма място за подобни хардуерни елементи като Home и капацитивните бутони, сензорът е изпратен на гърба. Както отбелязах още в ревюто на Nexus 6P, не съм почитател на тази позиция, тъй като, за да отключа телефона, първо трябва да го хвана в ръка - нещо, което невинаги е удобно за моментите, когато просто седи на масата.

Със сигурност вече сте слушали много за новата позиция. Далеч съм от мисълта, че това е най-подходящото място, и в огромна част от случаите първо ще сложите пръста си на камерата (по-големия и централен обект), а след това ще го преместите върху сензора, който всъщност е много бърз. Все пак бързо свикнах с новото разположение и дори отключването с една ръка беше удобно за мен. Когато хвана телефона, това е най-естественото място за показалеца ми. Проблемът е, че ако имате по-малки ръце, отключването с една ръка е далеч от лесното (при Plus версията), а за левичарите също може да не е оптималното място. Но от Samsung ви дават още няколко варианта, за да отключите своя нов телефон. От по-специалните са скенерите на ириса и на лицето. Вторият е светкавичен и ме впечатли. В процеса на работа той е и сред най-удобните и бързи, но дали е напълно сигурен? Според някои информации може да бъде излъган със снимка, въпреки че не успях да постигна този резултат. Другият е скенерът на ириса, с който се запознах в Note 7. Добрата новина е, че тук е претърпял подобрение и сега работи по-бързо и сякаш има по-голям обхват, но все пак отново трябва да го насочите, сякаш си правите селфи. Възможно е и работата му да бъде затруднена при по-ярка светлина.

За да завърша темата за дизайна, всичко останало изглежда наистина обмислено до най-малкия детайл, за да бъде Galaxy S8+ най-красивият телефон на пазара в момента, без да бъде жертвано нищо - той е водо- и прахоустойчив, има USB Type-C порт, слот за microSD карта памет, а добрата новина е, че запазва и 3.5 мм жак за слушалки. Може и да звуча старомодно, но все още не смятам, че сме готови да преминем изцяло към безжични слушалки. На левия панел са бутоните за контролиране на звука, под тях е и този за асистента Bixby (за него след малко). На десния е бутонът за включване и изключване, който играе и ролята на пряк път до камерата - двойното му натискане отваря приложението за снимане дори при заключен телефон.

Tова без капка съмнение е най-добрият дисплей на пазара в момента

Но дотук говорим само за естетическата страна на новия дисплей, време е да го включим. С резолюция 2960x1440 пиксела и гъстота от 570 ppi, Super AMOLED панел и съотношение 18.5:9 това без капка съмнение е най-добрият дисплей на пазара в момента. Яркостта достига впечатляващи нива, което го прави напълно четим дори при пряка слънчева светлина, цветовете са наситени и грабващи, а WQHD+ резолюцията осигурява не само максимално изчистен образ дори при сериозно приближаване, но и максимална работна площ. Интересно е, че по подразбиране резолюцията е намалена, а за да достигнете до максимума, трябва да го направите ръчно от менюто с настройки.

Все пак заради нетипичното високо съотношение ще забележите, че някои приложения не са оптимизирани за него и рамките отгоре и отдолу се завръщат, но под формата на черни ленти. От компанията все пак са добавили софтуерна функция за справяне с това, но тогава губите наистина малка част от програмата заради crop. В YouTube това също е възможно, за да може видеото да излезе на абсолютно целия екран, но не можете да правите подобно нещо в Netflix например. Друг лек недостатък е самият извит дисплей, тъй като при гледане на видеото ще забележите, че по извивките се наблюдават отражения на светлината, каквито няма при нормалните телефони.

Иначе, когато говорим за видеото, то изглежда чудесно, а Galaxy S8 е и HDR10 сертифициран за висок динамичен обхват на картината. Последната позволява и допълнителни настройки чрез менюто за адаптивен дисплей, от където имате достъп до цветовия баланс или някои предварително зададени режима.

Да, Infinity Display е нищо по-малко от впечатляващ, но това, което прави впечатление, е израстването на Samsung. Ако отново мога да се върна за малко на моделите от 2014 година и преди това, когато компанията все още търсеше емоцията в своите устройства, тогава често се говореше, че корейският производител заема щедро от най-големия си конкурент Apple. Днес това не може да бъде по-далеч от истината и с Galaxy S8+ Samsung по-скоро е производителят, който налага модата.

Скритата изненада

TouchWiz. Ако не сте следили отблизо развитието на “кожата”, в която Samsung облича Android, вероятно първата асоциация е с нещо шарено, претрупано (приплъзването на менюто от горния край на екрана заема половината видимо пространство дори без уведомления), тромаво, пълно с непотребни приложения. Истина е, че TouchWiz се развива постоянно и с всяка нова версия идва по-опростена, изчистена и удобна. Такава е и ситуацията при Galaxy S8+. Честно казано, останах приятно впечатлен от софтуера и лекотата, с която се работи с него. Базата е Android 7.0, а още при заключения екран ви посреща една вече позната функция от Galaxy S7, която Samsung продължава да развива. Това е AlwaysOn - нещо, което използвам, тъй като поне за мен е изключително удобно.

Базата е Android 7.0, a TouchWiz постоянно се развива.

Функцията постоянно визуализира часовник, календар или снимка при изключен екран, като благодарение на същността на OLED панела (възможност за активиране на отделни пиксели), разходът на батерията е пренебрежимо нисък. Освен часовника виждате и иконки на приложенията, от които сте получили уведомления, а двойно почукване ги отваря. Тази година можете да приплъзвате настрани от часовника, за да достигнете до управление на някои приложения, сред които аларма, календар, Spotifty и други. Чрез новите Inifinity тапети, които се възползват изцяло от новия дисплей, дори на изключен екран ще видите ненатрапчиви елементи, като например леки бели точки, наподобяващи звездите в нощното небе. Ако, разбира се, тази функция не е по вкуса ви, можете да я изключите.

Както казах по-горе, тази година физическите бутони за стъпка назад, мултитаскинг и Home са заменени със софтуерни. Добрата новина е, че за първи път можете да сменяте подредбата им именно благодарение на това. Ако предпочитате, вече можете да сложите стъпка назад от лявата страна. В центъра винаги е Home бутонът, който, дори при игри, филми или изключен дисплей е готов да ви върне обратно на началния екран. В тези ситуации не е видим, но е достатъчно да задържите там, където се намира. Приятно е, че реагира с леко вибриране, за да получите обратен сигнал за действието. Подобен начин на работа напомня на 3D Touch на Apple.

Отключваме телефона и вече сме на началния екран. Още при първото пускане ще видите колко е изчистен той, но и новия, по-объл и леко футуристичен шрифт. Цялостното усещане е за нещо, в което са вложени сериозни усилия. По подразбиране липсва и прекият път към App Drawer менюто. Причината е, че отварянето и респективно затварянето на това меню става чрез приплъзване отгоре надолу или отдолу нагоре. И това, особено при толкова висок телефон, е по-удобният начин, който е интуитивен и се свиква бързо.

Това означава ли, че всички са неща, които ще използвате или ще са ви полезни?

От Samsung са се постарали и иконите да отговарят максимално на новата визия на телефона. Цялостно нещата изглеждат много добре. А функционално?
Отново корейският производител предлага дори повече, отколкото реално ще ви трябва, а и ще използвате. Колкото повече време прекарвах с Galaxy S8+, толкова повече софтуерни възможности откривах. Това означава ли, че всички са неща, които ще използвате или ще са ви полезни? Не, далеч съм от това, но съм сигурен, че всеки може да открие нещо, от което е имал нужда. Мултитаскингът е допълнително развит и освен разделянето на екрана за работа с две приложения, вече можете да избирате точно каква част от едното да виждате. Можете да го отворите в малък прозорец или да го минимизирате до иконка, подобна на тази на чат балончето в Messenger. Трябва да отбележа, че част от софтуерните функции вече са налични и при Galaxy S7 и дори Galaxy S6, но тук някои имат една идея повече възможности.

Galaxy S8+ прави и допълнителна крачка при уведомленията. Освен познатия бърз отговор в момента, в който дойде ново съобщение, сега има и нещо, наречено Edge Lighting. Това е мека синя светлина, която по приятен начин преминава по ръба на екрана, когато получите ново уведомления. Движението й става естествено, без да нарушава това, което правите в момента. И всъщност е нещо просто и елегантно, което е еманация на цялата идея зад новия интерфейс.

В настройките ще откриете още режими на работа (Performance Mode), познати ни от предишното поколение, които могат да ограничат или да впрегнат целия хардуер. Идеята е, че чрез тях или изстискате максималното от устройството, или ако нямате нужда, намалявате производителността, за да помогнете на батерията. Последната също си има отделно меню с настройки според потреблението ви, като ви позволява и допълнително персонализиране.

Тук са и функционалностите на Edge екрана, към които не проявих нужда да прибегна. Продължавам да гледам на тях като по-скоро приятна добавка и меню, което отварям по-скоро случайно. Edge продължава да се развива и вече има сериозен брой добавки, до които да имате достъп. Освен контакти, настройки, бързи команди, новини и т.н. ще откриете и нещо, взето директно от Note - Smart Select. Благодарение на него можете да избирате части от екрана, на които да направите скрийншот, след това да пишете отгоре. Или да извадите автоматично текста от скрийншот, който да изпратите. Налична е и възможност за създаване на GIF от видео. А ако правите стандартен скрийншот, вече можете да избирате колко надолу от екрана да заснемете, ако имате дълъг скрол.

Сред останалите функции, които ще откриете в менюто с настройки, е възможност за режим за работа с една ръка (намаляване на прозореца така, че да е удобен), използване на сензора за пръстови отпечатъци, за да отваряте и затваряте приложения, умни уведомления (пропуснато повикване? Добавете го към списъка с напомняния), подобряване на видеото (важи за приложения като YouTube, Netflix и т.н. Не открих нещо по-сериозно, освен че цветовете се засилват), подсигурена папка, в която да държите “под ключ” лични и важни неща като снимки и дори приложения, и други. Функцията Game Launcher също има леко развитие и сега е по-удобна за употреба, като дори може да разпъва игрите до целия екран. Отново с лек crop. Със сигурност при по-продължителна употреба могат да изникнат още някои допълнителни възможности.
Както казах, наистина сериозен списък. Въпросът, дали всички тези неща са необходими, остава отворен, но почти всички могат да бъдат изключени. Може би най-полезните от всички са възможностите за по-сериозна редакция на снимки директно през приложението Gallery.

Въпреки всичко дублирането на програми продължава.

Въпреки всичко дублирането на програми продължава. Интересно е, че Samsung има еквивалентно приложения за почти всяко, дело на Google. И не, не можете да ги изтриете напълно. Ако идвате от друго Android устройство, шансът да преминете към предложенията на Samsung е минимален. Бързо замених браузъра с Chrome, а магазинът за приложения на Samsung си остава все така прилежно прибран в някоя папка. Налични са и две приложения за галерия - споменатото Gallery и Photos на Google. Тук ситуацията е по-различна и най-вероятно ще използвате и двете, което е относително досадно начинание. В моя случай използвах Photos за синхронизация с Google Drive и преглеждане на снимките ми от облака, а Gallery - за редакция и някои от функциите на камерата, до които иначе няма да имате достъп - например смяна на фокуса, списъка с Burst снимки и други. Общо за софтуера? Добра посока за TouchWiz и въпреки някои дребни моменти цялостното впечатление е положително, особено базирайки се на миналото на софтуера.

Bixby, тук ли си?

Въпросителната е, тъй като Bixby е интересно начинание, което прави своя дебют именно с Galaxy S8/Galaxy S8+ и със сигурност тепърва ще търпи развитие. Но днес ми е трудно да говоря за Bixby, тъй като в сегашния си вид той е далеч от завършен. Лесно мога да го определя като експеримент, но смятам, че асистентът е повече от това. Поне намеренията на Samsung изглеждат така - компанията е отделила самостоятелен бутон за достъп до него и дори не ви дава право да смените призванието му.

В момента Bixby има глас, но той разбира само корейски. На по-късен етап се очаква и поддръжка на английски език, което най-вероятно ще стане до месеци. След това ще се разширява с още езици.

Тогава какво може да прави сега и по-важно - за какво можете да го използвате? Bixby се намира вляво от началния екран - там, където преди беше Flipboard (по същия начин можете да го премахнете от там) или с натискането на споменатия физически бутон от левия профил. Пуска се относително бавно, като това е едно от малкото места, където ще откриете осезаемо изчакване за старта на нещо. Най-вероятната причина за това е нуждата да се заредят сериозен брой приложения, част от които изтеглят информацията от интернет, тъй като поне в момента Galaxy S8+ работи изключително бързо, но това е нещо, което трябва да се провери дали се запазва след поне една година работа. Вярвам, че ще бъде именно така.

Вече се намирате в менюто на Bixby. Там ви посреща поредица от карти, които се изразяват в най-често използваните от вас приложения, контакти, популярни теми в Twitter, последни снимки, информация от Samsung Health, предстоящи записи в календара, имейли, времето и т.н. След няколко скрола надолу започват да излизат и не чак толкова полезни неща, като Samsung Theme, Flipboard и т.н. По този начин Bixby се превръща в Hub за нещата, които ви интересуват. Допадна ми визуално, но дали открих практическа полза от това? В моя начин на работа по-скоро не.


Bixby обаче владее и други неща - да разпознава обекти. Vision, както се нарича функцията, може да бъде открита в камерата и в Gallery, ако искате да сканирате вече заснета обект. Тя не е нещо напълно непознато, но е нещо приятно. Виждате продукт или предмет, който ви харесва, насочвате камерата, пускате Bixby, а той трябва да го разпознае, предлагайки ви подобни продукти или директно възможност за закупуване от Amazon например. Мога да потвърдя, че успешно разпознава обекти, въпреки че настояваше, че бирената бутилка е вино, но всички предложения бяха само за търсене на сходни предмети. Нито веднъж нямах възможност за достъп до магазин. Най-вероятната причина е локализацията на услугата. Иначе Vision може да разпознава и забележителности, за които да ви изважда информация. Bixy също така ще може да напомня за бележки, които сте си оставили, базирайки се на мястото, на което се намирате.

Иначе Vision може да разпознава и забележителности

В бъдеще Bixby трябва да бъде много по-функционален, като ще ви позволи да управлявате почти всичко в телефона чрез глас, и то контекстуално. В момента? В момента е нещо в своето начало, което може би ще има интересно развитие. Не трябва да забравяме как започна и Google Now, а и асистентът на Samsung със сигурност ще се развива с времето и ще заучава нови “номера”. Все пак при задържане на Home бутона активирате Google Assistant. Ако държите да имате асистент, който вече е много по-напред с материала.

Хардуер, батерия, слушалки и Bluetooth

В Европа телефоните са оборудвани с процесор Exynos 8895, 4 GB RAM и 64 GB вътрешна памет. Очаквано работата с устройството е максимално гладка. По-интересното е, че процесорът е изработен по 10 nm процес, което означава по-висока производителност и по-ниска консумация на енергия. Galaxy S8+ има батерия с капацитет 3500 mAh, а Galaxy S8 - 3000 mAh. След ситуацията с Note 7 е нормално компанията да подходи по-предпазливо към този аспект от хардуера, който преминава най-внимателните и задълбочени тестове - нещо, което от Samsung обявиха още в началото на годината. Galaxy S8+ има напълно задоволителен живот на батерията, като дори при по-интензивно натоварване (без продължително възпроизвеждане на видео) може да изкара около 24 часа. Или поне това показа моето потребление, което е далеч от спокойно. Според GSam Battery Monitor 89% заряд стигна за малко над 19 часа и това е в периода, в който най-много бърниках по телефона (първите дни). Времето не е рекордно, но базирайки се на хардуера и на впечатляващия екран, е в рамките на нормалното. Един ден и проценти за следващия. Добрата новина е, че и двата модела поддържат технология за бързо зареждане и няколко минути наистина правят разликата, а около час е достатъчен за пълни 100% от нулата.

В графа “звук” има нещо изцяло ново и то се нарича Bluetooth 5.0. Новият стандарт дава възможност да включите две безжични слушалки или колонки едновременно. Bluetooth връзката има и по-голям обхват, а когато говорим за аудио, новите флагмани поддържат 32-битово UHQ, а в комплекта идват и жични AKG слушалки. Последното е приятна изненада, тъй като това са може би най-високият клас слушалки, включени в комплекта на телефон. Не мога да се определя като сериозен аудиофил и просто мога да потвърдя, че слушалките са добри и звукът от тях е плътен. А ако слушате директно от говорителя? Той отново се намира на долния профил, където при игра и видео обикновено го заглушавате с ръка, а качеството е задоволително - достатъчно силен, без да впечатлява. Това като цяло е стандартното ниво в света на смартфоните.

Не напълно същата

Сякаш на хартия камерата на Galaxy S8+ е непроменена спрямо “седмицата”, но това не е точно така. Всъщност Galaxy S7 притежава чудесна камера и дори малките промени са достатъчни, за да може Galaxy S8 да е отново на челните места по този показател. Основната камера е 12 MP с технологията Dual Pixel и оптична стабилизация. Ако навлезем в детайлите, пикселите са с големина 1.4 um, блендата е f/1.7, а размерът на сензора - 1 /2.55 инча. Подобрена е технологията за обработка на снимките, която се намесва най-вече при снимане на движещи се обекти и за моментите при по-ниска осветеност. И резултатите при ниска осветеност са наистина подобрени спрямо миналия модел, като се наблюдават една идея по-ясни детайли, въпреки че типичното софтуерно изчистване остава леко видимо. По-доброто качество идва благодарение на това, че камерата прави още няколко кадъра, които след това комбинира, за да имате по-детайлна и добра снимка. Процесът е светкавичен.

Основната камера е 12 MP с технологията Dual Pixel и оптична стабилизация.

Трудно е да се търсят недостатъци в снимките, направени през деня. Динамичният обхват е на високо ниво, а автоматичният HDR се грижи това да се запази в почти всяка ситуация. Снимките са пълни с детайли, а цветовете както винаги са наситени и ярки. Ако сте от потребителите, които търсят по-студените и притъпени гами, това може да не ви допадне, но за мен е положителна черта. Записът на видео достига UHD резолюция, като е налична и възможност за видео при 60 fps във Full HD.

Предната камера е претърпяла по-големи промени. Сензорът вече е 8 MP с бленда f/1.7 за по-светли селфи снимки, а най-полезната новост е автоматичният автофокус, който се грижи винаги да сте на фокус. Наличен е режим Wide Selfy, за да обхванете повече хора в снимката, а за по-веселата страна са различните филтри, намигващи към Snapchat. Предната камера вече записва видео в QHD резолюция.

Общото впечатление от камерата е на добро ниво. Наличен е дори режим за разфокусиране на фона, за да се получи приятен боке ефект. Въпреки че за това се грижи софтуер, а не допълнителен сензор, резултатите са относително добри. В момента изглежда, че двойните камери са бъдещият стандарт в смартфон сегмента и липсата на такава при Galaxy S8 прави впечатление, но това не му пречи да предоставя едни от най-добрите резултати на пазара. За да видите снимките в пълен размер, кликнете тук.

“Безкрайният дисплей”

Samsung продължава линията на развитие на флагманите си по един отличен начин и въпреки че не получихме нещо изцяло ново и разтърсващо, получихме може би най-красивия телефон на пазара, който, напълно убедено мога да кажа, че има и най-добрия дисплей поне към момента. Зад това се крие и хардуерът, който всеки себеуважаващ се флагман трябва да има, а камерата отново е от най-високо ниво.

По-интересните заключения, които идват след ревюто на Galaxy S8+, са, че в последните три години компанията напълно се отърси от образа на следваща тенденциите, като сега дори по-скоро излиза напред. Една от най-големите изненади е софтуерът, който напълно е загърбил тежкото минало на TouchWiz. Всичко това отново оформя Galaxy S8 и Galaxy S8+ като едни от най-добре комплектованите флагмани на пазара днес. Разбира се, всичко това идва на цена. Препоръчителната цена е 1759 лева за Plus версията.