Преди шест години Samsung се отличи от всички останали. Корейският производител доказа, че не се притеснява да експериментира и рискува. Преди шест години беше премиерата на първия Galaxy Note (припомнете си с нашето видео ревю) - модел, който в началото предизвикваше усмивки заради огромния си (5.3 инча спрямо 3.5 при iPhone 4s) екран и завръщането на стилуса.

Различен

Истината е, че серията Galaxy Note постави тенденцията за големите екрани, а дори и днес остава в собствена лига - смартфон, който дава повече, когато говорим за мултитаскинг и работа. Това е причината да идва с по-сериозен хардуер от ак­туалния и по-масов флагман на Samsung (Galaxy S - пълно ревю), да разчита на по-голям екран и, разбира се, на стилуса S Pen. Galaxy Note8 отговаря на всичко това, но и преминава още една граница за Samsung - макар и на по-късен етап корейският производител представи двойна камера в свой модел. На хартия всичко това звучи отлично, но дали е така на практика?

Голямо „Да“

Galaxy Note8 е сред най-големите флагмани на пазара днес, като идва с 6.3-инчов дисплей (но пък изтънените рамки му помагат да бъде по-малък, отколкото би бил подобен модел преди няколко години). Така представен обаче, звучи не само скучно, но и отнема от блясъка му. Нека тогава добавя - за мен това е най-добрият екран в смартфон, който съм виждал до този момент. Когато преди няколко месеца тествах Galaxy S8+, не вярвах, че скоро ще видя нещо по-добро, но Samsung ме изненада. Екранът на Galaxy Note8 отново е заел почти целия преден панел (или 83.2%) и гордо носи маркетинговото име Infinity. Но му подхожда. Двойната извивка, която тук е по-обрана, отново създава илюзията, че странични рамки липсват, комбинирана с тънките черни ленти в горния и долния край, допълва идеята за „безкрайност“. Резолюцията е 2960x1440 пиксела, съотношението е 18.5:9, а яркостта е рекордна - 1200 нита. Дисплеят е ярък, цветовете са наситени и това прави Galaxy Note8 отличен начин за консумиране на мултимедия - особено ако използвате Netflix, за да се насладите на HDR съдържание.

Връщам се на извивките на дисплея, тъй като те са по-плавни - за да имате още по-голяма площ, върху която да се вихрите с S Pen. Цялостно дизайнът е претърпял малки промени спрямо тазгодишните Galaxy S. Най-видимата е в по-право­ъгълната форма, която идва от по-правите ъгли. Другата сериоз­на разлика е на гърба, където са двойната камера, светкавицата, пулсомерът и... сензорът за пръстови отпечатъци. Разположението му остава все така далеч от оптималното, като потребителите с по-малки ръце ще трябва да наместват захвата си, за да отключат телефона с пръстовия си отпечатък. Не е нещо, с което не може да се свикне, но не е най-интуитивното - особено ако сте левичари. Можете да използвате и скенера на ретината, който работи почти във всяка ситуация добре - дори ако сте с очила.

На горния профил е слотът за microSD карта и SIM, отдясно е бутонът за включване, а отляво - този за контролиране на звука и хардуерният бутон за привикването на гласовия асистент Bixby. На долния профил освен говорителя (все още много лесно за запушване място), USB-C портът, място отново намира и 3.5 мм жак. Наречете ме старомоден, но присъствието му е плюс. Общо дизайнът наистина не прави голяма крачка спрямо този, който видяхме в Galaxy S8/ S8+, но и не е нужно. Днес Samsung прави едни от най-красивите телефони и комбинацията от стъкло (Gorilla Glass 5), метална рамка и двойноизвит дисплей е удоволствие за окото.

Двата сензора

Подходих към двойната камера с голям интерес. Причината е, че предишните флагмани на Samsung се справят отлично в графа „снимки и видео“, но до този момент изоставаха от тенденцията за два сензора и тяхното приложение основно в портретните снимки. Galaxy Note8 има два сензора с оптична стабилизация, които са с еднаква резолюция (12 MP), но се различават по останалите си показатели, включително и фокусното разстояние. От Samsung наричат единия сензор широкоъгълен, въпреки че е далеч от това, което видяхме при LG G6. Той е със ъгъл на видимост 77 градуса, бленда f/1.7 и по-големи пиксели (1.4 um). Вторият има ъгъл на видимост 45 градуса, бленда f/2.4, но носи 2x оптично приближение и участва в най-интересния режим - Live Photos. Това най-общо е портретен режим, при който можете лесно да правите снимки с боке ефект. Удобното в случая е, че можете да контролирате разфокусирането на фона в реално време. Дори да не сте доволни от резултата, след това можете да настройте интензитета. Допадна ми и възможността за запазване на две снимки едновременно - Live Photo, която използва телефото сензора, и съответно по-различен кроп, но и резултата от другия сензор. Това дава избор.

Самият ефект на разфокусиране е приятен, но при по-шумен фон или повече разнообразни детайли (като много рошава коса) можете да видите замазване и в някои от контурите на обекта на фокус. Това е нещо нормално, което се наблюдава и при конкурентите.

Снимките, които ще направите с Galaxy Note8, ще ви харесат. Цветовете са страхотни, като същото мога да кажа и за динамичния обхват. Има изобилие от детайли и липсва замазване от софтуера за обработка. Автоматичният HDR е от най-силните оръжия във флагманите на Samsung и тук това се запазва. Харесва ми фактът, че просто можете да извадите телефона от джоба, да стартирате камерата и да направите бърза снимка с много качествен резултат.

Широкоъгълният и телефото сензорът - две двъзможности.

Когато светлината почти изчезне, основният широкоъгълен сензор продължава да се справя добре благодарение на стабилизацията, по-големите пиксели и блендата f/1.7. Наблюдават се резултите от обработката в по-ниските детайли в далечните обекти, но това е нормално. Вторият сензор обаче се справя по-слабо поради стандартните си пиксели и по-затворената бленда - снимките са по-меки, с по-малко детайли.

Предната камера е 8 MP, автоматичен HDR и бленда f/1.7. Очак­ват ви добри резултати, като съветът ми е да не прекалявате с филтрите за разкрасяване.

Натиснете върху снимката, за да разгледате галерията с различни ситуации. Тук можете да видите снимките в пълна резолюция

Мултитаскинг

Комбинацията от голям екран, стилус и солиден хардуер дава сериозни възможности за работа и мултитаскинг. Хардуерът е представен от 8-ядрения процесор Exynos 8895, графичен чип Mali-G71 MP20, 6 GB RAM и 64 GB вътрешна памет. Работата на телефона е светкавична, същото мога да кажа и за превключването между приложения. В последните две години Samsung успя да промени изцяло потребителския интерфейс TouchWiz, в който облича Android (тук версия 7.1.1). Така от претрупан с ненужни приложения и елементи днес спокойно мога да кажа, че това е любимата ми „кожа“ извън чистия Andorid. Най-висшата й форма е тази година. Много въздух, пространство и лекота.

Активиране на Edge Screen и настройките на Edge Lightning - изглежда наистина приятно.

Тъй като работата с една ръка е по-трудна, когато имаме телефон с подобни размери, на помощ идват някои жестове - чрез приплъзване можете да намалите работния екран, за да го достигате с палеца си например, а при­плъзване отгоре надолу или обратното отваря и затваря менюто с приложения. Много ми харесва светлинната индикация за ново уведомление, която очертава целия екран (Edge Lighting) - много обрано, ненатрапчиво и удобно - напълно подкрепя цялото усещане. Edge менюто, в което се намират някои преки пътища, бързи контакти и редица уиджети (времето, новини, Twitter, линийка и т.н.), владее нещо ново - комбиниране на две приложения, които да се отворят едновременно на екрана, разделяйки го. Удобно е, но цялостната идея за това меню продължава да ми убягва и остава по-скоро неизползвано от мен. Личното ми наблюдение върху софтуера на Samsung, когато говорим за флагманите, е, че преди три поколения компанията преодоля още една критика - забавянето му след година.

Новата функция за обединяване и едновременно стартиране на две приложения. Когато излезете от тях с бутона Home, те остават групирани, докато не затворите някое от тях. Удобно, ако често съвместявате две дейности.

AlwaysOn дисплят е нещо, което постоянно използвам, като от него например имате директен достъп и контрол върху музиката, която слушате, и уведомленията. Когато извадите стилуса, можете да започнете директно да пишете (до 100 страници) на заключения екран, което е отлично за бързи записки.

 

 Имате контрол от заключен екран (дори без да е светнат чрез Always On), a когато извадите стилуса - можете да започнете да пишете.

Това ме отвежда и до възможностите на S Pen. Стилусът усеща 4096 нива на натиск и има тънък писец от 0.7 мм. Резултатът е прецизно писане, чертаене и рисуване (или оцветяване - нещо, което е възможно от приложението Penup). Най-общо, когато извадите S Pen от мястото му, автоматично се стартира и менюто, в което са побрани всичките му възможности. При предишните поколения сякаш желанието за повече функции го правеше по-сложен, но от Galaxy Note 7 това се промени и тенденцията се запазва тук.

От специална „розетка“ избирате това, което ви трябва - Samsung Notes (нахвърляне на бележки, драскулки и т.н.), Screen write (скрийн­шот на екрана, върху който пишете, ограждате и нанасяте бележки, Translate (превод чрез посочване; вече се превеждат цели изречения, като се използва Google Translate), Smart Select (кропвате определена част от екрана, като можете да създавате лесно Gif от видео), Glance (минимализира отворените приложения в малки прозорци, които при посочване със стилуса се отварят) и новата функция - Live message. Тя дава възможност за по-личен отговор навсякъде, където можете да го направите с Gif - просто нарисувайте или напишете това, което искате, и го изпратете.

Въпросът тук е дали ще продължите да използвате стилуса и след като прегледате и усилено рисувате първите няколко дни. Това изцяло зависи от потребителските ви навици. Моите по-скоро не изискват толкова фини действия, но по-опростената работа на S Pen постоянно ме подтикваше да го изпробвам в различни ситуации.

Когато изберете дадено приложение да заема целия екран, може да се загуби много малко, но потребителското изживяване е на много високо ниво.

Bixby и батерия

Батерията е с капацитет 3300 mAh, което според потреблението може да ви стигне за ден работа. Тя е по-малка от тази, която видяхме в Galaxy S8+, а тук имаме по-ярък и по-голям дисплей. Причината за това вероятно е двойният камера модул и мястото за S Pen, които ограничават вътрешното пространство. Наистина ми се искаше още малко капацитет, но ежедневието ми обикновено е свързано с често зареждане, така че това не е нещо ново за мен.

При Bixby обаче новото е, че разбира английски език и можете свободно да си говорите с него. Другата новост е, че можете да му зададете поредица от действия, които да извърши, само чрез една команда. Например отвори галерията и открий снимките, които съм направил в София, или отвори предната камера, увеличи филтъра за разкрасяване, изтъни лицата, направи селфи и изпрати снимката. И това с една команда. Възможностите са наистина много като имате готови команди, но можете сами да изготвяте линията на действие.

Bixby има сериозни умения, като работи със сериозен набор от приложения

Самият Bixby се пуска с гласова команда, физическия бутон или през менюто, намиращо се вляво от началния екран. Последното събира информация от много приложения, от навиците ви на използване и дава бърз достъп до всичко това - Facebook, Twitter, поща, снимки, място, заведения в района, времето и т.н. Първите няколко слайда са наистина полезни, но към края можете да видите неща, които ще ви трябват по-рядко, като например нови теми.

Мощта на Bixby е в силната му връзка и интеграция в телефона, но му липсва огромната база данни, която има Google Assistant (той също е тук). Работата с него е наистина забавна и интересна, но не мисля, че ще му отделяте толкова много време, а по-скоро ще продължите да залагате на добрия стар начин на взаимодействие - чрез сензорния екран. Интересно начинание от Samsung. Все още е рано да се прецени докъде ще стигне, въпреки че виждам линия на развитие. Не трябва да забравяме, че компанията продава изключително много смартфони, но има и богат набор от други технологични продукти. Може ли Bixby да бъде за тях това, което е Google Assistant в екосистемата на Google? Само времето и потребителите могат да кажат.

Част от менюто на Bixby и функцията за разпознаване на обекти

Собствена лига

Galaxy Note8 е най-добрият смартфон на Samsung. Комплексните му качества и солиден хардуер, комбиниран с уникалния днес S Pen, го правят удобен за почти всяка ситуация. Трудно ми е да извадя минуси или нещо, което не ми е харесало. Единствената преграда остава по-високата цена. Разбира се, за нея получавате много, но ако можете без двойната камера, по-големия екран и стилуса, Galaxy S8/S8+ звучат като напълно адекватни кандидати - вижте защо в нашето ревю. Тази година Galaxy Note се различава от тях най-общо по тези три елемента. Но ако те са важни за вас, изборът е ясен.

Още видео ревюта и тестове на телефони, можете да откриете тук.