Основна тема във всички видове медии напоследък е тази за енергийните носители. Няма да ви занимавам с нея, разбира се. Но нямам търпение да ви разкажа за възможността за това, какво самите вие можете да направите, за да е вашият дом или офис не само по-енергийноефективен, но и дори да пестите пари от месечната си сметка благодарение на новите технологии и автоматизацията.

Като споменах за автоматизация – това пък е следващата положителна страна, която умните устройства (Smart IoT) ще ви предложат. Има ли нужда да ви убеждавам колко е приятно отоплението у дома ви да се контролира само спрямо предварително зададен режим, а сметките в наближаващия зимен сезон да не ви изненадат неприятно?

Тук идва важната роля на устройствата за проследяване на енергийното потребление. Решенията на Shelly за автоматизация на домове и офиси могат да помогнат за намаляване не само на въглеродния ви отпечатък, но и на месечните сметки за енергия с между 30 и 40% в зависимост от избора ви! Много уреди, домове и сгради използват повече енергия, отколкото им е необходима, което води до загуби. Енергийната ефективност е най-лесният начин да се преборите с тях. Ще попитате какво точно е енергия? Според науката това е физична величина, която характеризира способността на дадена система да променя състоянието на околната среда. В случая, в този материал ще се спрем на енергийната ефективност при затоплянето на дома ви. А можем да ви уверим, че тя е доста трудна за постигане и определено няма как да го сторите без добри устройства за мониторинг, анализ на данни и последваща интелигентна автоматизация. Точно това правят специалните продукти, за които искам да ви разкажа – супер точен мониторинг и контрол на различни домашни системи (за отопление, затопляне на вода за домакински нужди и къпане, контрол и автоматизация на различни домашни уреди и т.н.)! Информацията от интелигентните сензори се събира и съхранява в облачна IT система, която е достъпна за анализ на навиците за потребление на енергия и възможни спестявания след това.

Още няколко последни уводни думи и ще ви разкажа за няколко интересни устройства за по-добра енергийна ефективност от Shelly. Преди това искам да похваля компанията за специалното си отношение към своите продукти. Те винаги идват в перфектно създадени опаковки, неотстъпващи по нищо на луксозните кутии за смартфони, които познаваме от Apple и Google например. Когато купувате съвременен интелигентен продукт, е наистина важно вашето първо впечатление - с майсторски изработени и пасващи до част от милиметъра кутии с елегантен дизайн и перфектно разположение на продукта и аксесоарите вътре. И не на последно място – с добавени подробни цветни ръководства и дори лепенки с QR кодове + линк към групата на Shelly за взаимна помощ. Едно голямо браво от мен за това!

 

Shelly TRV – интелигентният начин за контрол на температурата в помещенията през зимата

Не че през годините не сте свикнали да ползвате „врътките“ на радиаторите за парно у дома си. Но признавате ли, че отдавна не го правите редовно? Кой нормален човек се сеща по няколко пъти на ден да отива до всеки един радиатор и в зависимост от времето навън, температурата в стаята и още куп други фактори да регулира притока на топла вода в радиатора си? Много хора изобщо не го правят, а това съвсем директно ги удря вече и по… сметката!

Представете си, че има начин просто да подмените старите си термостатни радиаторни клапани с интелигентни, автоматично работещи и свързани с останалите устройства на умния ви дом? Разбира се, такъв продукт съществува и той се нарича Shelly TRV. На външен вид представлява нещо почти като стария клапан, който стърчи от радиатора ви, само че вече дори не се налага да го въртите наляво и надясно в зависимост от това, колко топло искате да бъде. Лесната инсталация позволява монтаж на всички видове радиатори, а колко от тях точно ще управлявате – зависи от вашите предпочитания, защото с Shelly TRV вие решавате всичко. Shelly TRV се предлага в традиционно удобна и здрава кутия, в която ще намерите клапана в добавка с упътвания за употреба на облачното приложение, самия клапан (придружен с монтажни схеми) и дори три различни приставки за монтиране към различни по стандарт радиатори! Адмирации за производителя, който е помислил за всичко! Това се отнася и за останалите продукти, но за тях ще ви спестя подробностите за качеството на опаковката, аксесоарите и упътванията, които са абсолютно сходни.

Смяната на вентила става буквално за около 5 минути и не би трябвало да представлява проблем за всеки нормално сръчен човек (източил водата от радиатора, разбира се!). А след това остава само да го свърже към Shelly Cloud приложението чрез Wi-Fi и да започне да се радва на възможностите му.

Споменах, че вече няма да се занимавате с въртене на врътки и регулиране на топлината у дома си, нали? Умният радиаторен клапан Shelly TRV поддържа създаването и ползването на 5 различни профила с по 6 температурни точки за всеки, като този факт позволява да импровизирате и използвате различни варианти за работата му – в зависимост от часа на денонощието, дневната светлина или различни ситуации по избор. Всеки от тях може да бъде модифициран с различни настройки, но най-лесно и интуитивен пример е профилът „Ваканция“. Когато отсъствате за по-дълго от дома си, Shelly TRV ще се грижи за това отоплението да бъде поддържано на минималното ниво, което ще спести енергия – и разбира се, ще намали неразумно високите сметки за отопление. Но точно един ден преди да се завърнете у дома, Shelly TRV ще повиши нивата на отопление до техните предварително зададени стандартни градуси, така че ще се приберете в един топъл и уютен дом, който по нищо няма да подсказва, че ваканцията е приключила. С излизането ви сутрин за работа температурата на радиаторите ще бъде намалявана автоматично за през деня (когато вкъщи няма никой), а да речем 1 час преди да се приберете, плавно ще бъде увеличавана, за да ви посрещне комфортно затоплен дом. Ако пък попаднете в трафик или пък решите да разнообразите с вечеря навън, ще можете да коригирате часа за включване на отоплението, без това да се отрази като допълнителен разход.

Трябва да признаем, че заради важната си задача Shelly TRV има нужда от поне едно „потупване по рамото“ с единствената подробност, че благодарение на модерния си дизайн устройството толкова добре ще се впише във всеки модерен дом, че най-вероятно няма да го забележите. Усъвършенстваната технология за управление на отоплението е „скрита“ и само дискретните LED дисплей и чувствителни на допир бутони за бързи настройки издават присъствието му. Чрез тях можете да задавате и ръчно предпочитаната температура за помещението в интервала между 5 и 30 градуса по Целзий.

По-модерният начин обаче е да ползвате за същата цел приложението за управление на цялата Shelly екосистема и така ще разполагате с много повече възможности за създаване на ваши персонални сцени за работа. Но още по-якото е, че ще можете да комбинирате работата му с тази на други умни уреди – например сензора, измерващ температурата и влажността, който ще ви позволи още по-прецизен контрол. Но за него ще разберете повече след малко.

Като всеки умен уред и този се нуждае от захранване, но добрата новина е, че клапанът е оборудван с презареждаема (през USB-C!) батерия, която само с едно пълно зареждане може да работи почти две години! Консумацията му е изключително ниска (по-малко от 500 mAh), а 6500-милиамперчасовата батерия на Panasonic очевидно е перфектният избор в случая. Последната е нужна не само за контрол на топлата вода в радиатора, но и за Wi-Fi връзката, която работи, използвайки масово поддържаните от всеки рутер 802.11 b/g/n стандарти с честота 2.4 GHz. За разлика от редица други IoT продукти този не се нуждае непременно от централна точка за управление (Hub), а може да се командва директно от смартфона ви! Което впрочем се отнася за всички продукти на компанията.

 

Shelly Plus H&T – за да сте в час с температурата и влажността в помещението

Преди малко обещах, че ще ви разкажа и за специалния сензор за топлина и влажност. Името му е Shelly Plus H&T и сигурно се досещате какво означават буквите в името му. Той едновременно следи влажността (Humidity) и температурата (Temperature), за да сте информирани във всеки един момент за тях. Изписва ги на чудесния си e-ink екран (електронно мастило), който, както знаете, е супер икономично решение по отношение на разхода на енергия и му помага да издържа спокойно повече от 1 година непрекъсната работа само с едно зареждане, което е чудесна новина. Отново се зарежда през USB-C порт (в комплекта няма включен адаптер, но едва ли вече има човек, който не разполага с такъв), като разликата в случая е, че батериите са 4 на брой стандартни АА (LR). Те също не са включени в комплекта, което ви дава възможност сами да изберете точно какви презареждаеми батерии ще ползвате. При тестовете на работа на устройството е доказано, че те могат да му осигуряват работа за до цели 18 месеца!

Shelly Plus H&T прилича на пръв поглед малко на часовник, но всъщност целта му е да показва с големи цифри каква е моментната температура в помещението с точност десети от градуса. С по-малки цифри в долния десен ъгъл на белия e-ink екран ще виждате и влажността в проценти – доста важен параметър за комфорта на всяко жилище, свързан с топлината. Така ще можете да следите по всяко време дори най-малките им промени и да вземате мерки, ако въздухът в стаите стане прекалено сух или прекалено влажен. Останалите елементи от екрана са стандартни – индикатор за нивото на батерията, силата на Wi-Fi връзката и др.

Освен похвално добрия е-ink дисплей този сензор има много бърз процесор от ново поколение, който за щастие не хаби много енергия, но пък мигновено може да ви известява за промените в параметрите, които наблюдава. Когато свържете Shelly Plus H&T през Wi-Fi мрежата си с останалите устройства (например Shelly TRV), този сензор ще е още по-полезен, за да може да се контролира работата на термовентила по-добре. Използвайки приложението, ще можете да му задавате различни параметри на работа, според които той да ви изпраща нотификации и разбира се – да наблюдавате работата му хронологично за цяла година назад. Още по-важното е, че с такива сензори можете да оптимизирате допълнително консумацията на енергия в жилището си – ефект, който напоследък всички търсим на фона на покачващите се цени на всички енергоносители. Най-лесното нещо е да го поставите близо до радиатора или климатика си, за да следите температурата, и въз основа на данните да регулирате работата им.

И още един хитър съвет – комбинирайки IoT продукт като този с останалите, можете да правите какви ли не постановки у дома си. Например да поставите Shelly Plus H&T в банята и да го настроите да включва автоматично вентилатора в нея така, че да изсмуква влагата, когато надвиши определени стойности. За да контролирате вентилатора в банята, ще трябва да използвате и някое от умните релета на компанията – например Shelly Plus 1. Но така повече няма да се притеснявате дали сте изключили вентилатора в банята или пък… дали след време по тавана ще се появи мухъл заради високата влажност.

Сензорът също използва за връзка Wi-Fi домашната мрежа на 2.4 GHz и може да я достъпва дори на разстояния до 30 метра от рутера вътре в помещенията или цели 50 м. навън. Забравих да спомена само, че когато го поставяте някъде, може да използвате включената в комплекта стойка, която го закрепя добре откъм задната част на корпуса.

 

Shelly EM – за да знаете винаги колко енергия достига до вас

Използвам момента да вмъкна малко информация и за още едно мега интересно умно устройство, което обаче е малко по-различно по своето предназначение. То е специално разработено да следи и измерва колко точно се употребява и/или произвежда от избраната от вас система – независимо от вида енергия, на която тя разчита. Немалко домакинства вече разполагат или планират да се снабдят с допълнителни енергийни алтернативи - като например соларни панели, парно и др. - за да създадат оптималната за тях индивидуална комбинация. Това не само ще ги направи независими по отношение на осигуряването на енергия за дома им, но и ще им помогне да живеят по-екологично, както и да пестят пари в дългосрочен план. 

Shelly EM има доста интересни функции. Устройството следи състоянието и историята, както и текущото и миналото потребление на енергията в рамките на ден/месец/година. Освен това то може да се програмира за различни действия в зависимост от различните дни от седмицата или дори позицията на слънцето (изгрев или залез), можете, разбира се, да го контролирате отдалечено през приложението на Shelly, MQTT или Rest API. Да, ще се наложи да поразучите как работят тези неща, но повярвайте – когато схванете идеята, крайният резултат ще бъде изключително във ваша полза. Уредът има два канала за измерване и може да записва до 365 дни полезна информация за контролираната енергия, която да ползвате след това статистически за целите си. Свързва се, разбира се, чрез Wi-Fi към домашната ви мрежа и е съвместим с електропреносните мрежи на много държави. Притежава дори собствен уеб сървър интерфейс за контрол, от който можете директно да стартирате или спирате други Shelly устройства. Защитен е от прегряване или претоварване и разбира се – поддържа календарни разписания, според които може да предприема различни действия в различни дни. Когато сте вложили толкова време и усилия да изберете и да оборудвате дома си по оптималния начин, дори най-малкият риск не си заслужава. А решението в лицето на Shelly EM ви обещава не само надежден контрол, но и намаляване и контролиране на разходите за енергия.  

Ако тепърва проектирате новия си дом или пък правите ремонт на стария, отделете малко време да осмислите възможностите на подобни управляващи IoT устройствата продукти, за да можете да ги вградите по най-добрия начин в дома си, а след това да се радвате на контрол в реално време и по-ниски сметки за отопление. Автоматизацията е магическа дума, но наистина – когато свикнете със самата идея за нея или някой ви демонстрира как нещата работят буквално като с магическа пръчка, то ще се запалите по нея. 
По-хубавото, разбира се, е, че всяко Shelly устройство може да бъде инсталирано за нула време след което да импровизирате с неговите възможности, ползвайки приложението от смартфона си, като освен това и е супер съвместимо с предпочитаната от вас домашна платформа за автоматизация и гласови асистенти (Google Assistant и Amazon Alexa).

Затова смело мога отново да отправя своята препоръка – ако ви предстои обзавеждане на нов дом, цялостен ремонт на стария или просто искате още от днес да заемете своето място сред ентусиастите, ползващи мощта на домашната автоматизация – разгледайте продуктите на Shelly или се свържете за консултация с техния лицензиран инсталаторски екип в България. Така ще спестите не само време, но и пари!

Снимки: Shelly