HP е една от малкото компании, които се забавиха доста с навлизането си на ултрабук пазара. Леките и тънки ноутбуци постепенно изместват по-големите си събратя, като по-компактните размери не жертват производителността. Както неведнъж сме отбелязвали, базов ултрабук е напълно достатъчен, за да задоволи нуждите на обикновен потребител, а и някои по-натоварващи задачи като бърз Photoshop и дори видеомонтаж. 

След около седмица със Spectre XT се убедих, че забавянето на HP не е било случайно. Макар всички ултрабуци с Windows да са сходни, Spectre XT Pro ми допадна най-много от тези, с които съм имал възможност да прекарам повече време. Ултрабукът има класически дизайн и солидна изработка и въпреки че не е сред най-достъпните предложения на пазара, цената му определено е оправдана. Защо смятам така, ще научите от пълния текст на ревюто. 

 

Дизайн и изработка

Няма нужда да отбелязваме, че с дизайна на Spectre XT Pro екипът на HP е вдъхновен от Apple и MacBook Air. В това няма нищо учудващо, тъй като повечето ултрабуци приличат на ултратънкия ноутбук на момчетата от Купертино – все пак именно той е създателят на класа още преди Intel да наложи термина. 

Докато повечето производители на ултрабуци заимстват недотам съществените елементи от дизайнерския език на Apple, Spectre XT Pro поставя функционалността и удобството на първо място, докато минималистичният външен вид и здравата изработка са следствие от тях. 

Ултрабукът е изработен предимно от алуминий, което осигурява естествено топлоотдаване и високо ниво на здравина. Горният панел на Spectre XT Pro е излъскан вертикално, но без това да си личи твърде силно. Идеята е интересна и изглежда чудесно. Логото на компанията също е ненатрапчиво и се намира в долния ляв ъгъл, като отдалече може и да не го забележите, тъй като е изработено от лъскав метал, вероятно алуминий

Долният компонент също е алуминиев, но без излъскан ефект. Вглеждайки се отблизо, отлично впечатление прави вниманието към детайла, което за съжаление все още е рядкост в PC сегмента. Дори гумените крачета на Spectre XT Pro са красиви сами по себе си, изработени от светлосива гума и обградени от метални лайстни. Формите на ултрабука се стесняват в своите краища, което кара дизайна да изглежда още по-фин, но същевременно здрав. 

HP се е постарала да скрие вентилацията на Spectre XT Pro максимално добре и смея да твърдя, че се е справила добре. Върху долната страна на ултрабука откриваме поредица от фини процепи, но подобно на всички съвременни лаптопи, част от горещия въздух се отвежда през високоговорителите, някои от портовете и клавиатурата. 

Около дисплея има фина черна пластмасова рамка, а между двата компонента се намира мрежата на два от високоговорителите, носеща брандинга на Beats Audio. Текстовото лого на компанията откриваме и в долния ляв ъгъл на дисплея. 

Вниманието към детайла се забелязва и в портовете, които са изключително ненатрапчиви. Пример за това е Ethernet портът, който е по-дебел от профила на Spectre XT Pro. Именно затова долната му половина е разположена в красиво капаче, което се отваря без допълнителни усилия под натиска на Ethernet конектора на самия кабел. 

Дисплей

Единственият по-разочароващ елемент на Spectre XT Pro е дисплеят. Поглеждайки към спецификациите му, той изглежда стандартен за съвременен ултрабук: 13 инча и резолюция 1366 х 768 пиксела. При работа с него обаче установихме, че диапазонът на зрителните ъгли е доста малък, при което най-малкото накланяне на главата, било то по вертикала или хоризонтала, коства видимо изкривяване на цветовете, което постепенно преминава в обръщането им в негатив. 

Всъщност дисплеят на Spectre XT Pro е напълно използваем, макар и с една идея по-блед и ненаситен, отколкото бихме искали да бъде. Проблемът с него е, че HP вдига летвата за ултрабука си твърде високо с невероятната изработка на всички останали компоненти. Така и най-малкият недостатък е лесно забележим. 

 

Хардуер и производителност

В своето сърце Spectre XT Pro е стандартен ултрабук с двуядрен Core i5 процесор, 4 GB DDR3 RAM памет и 128 GB SSD диск. Конфигурацията е проектирана от Intel и както повечето конкурентни ултрабуци, Spectre XT Pro идва с брандинга Ultrabook Inspired by Intel, или "Утрабук, вдъхновен от Intel". 

Бързата Flash памет прави стартирането на системата изключително бързо, обикновено под десет секунди. Ноутбукът работи отлично с последната версия на Photoshop, както и с Adobe Premiere, но сами се досещате, че основният таргет на ултрабуците не използва софтуер от този тип ежедневно. Именно затова предпочетох да се впиша с него и използвах Spectre XT Pro за браузинг, писане на текст, леки игри, гледане на филми и слушане на музика. Производителността на системата бе невероятна, особено имайки предвид, че тя използваше Windows 7. Срещу 19 евро потребителите могат да ъпгрейднат до Windows 8, който обикновено подобрява представянето на компютрите с SSD

Животът на батерията е стандартен за класа и варира между 5.5 и 7 часа, макар при минимална яркост на дисплея и изключен Wi-Fi модул да успях да постигна обещаните от HP 8 часа. 

Обобщено: освен ако не работите с тежки професионални приложения или не сте запален геймър, Spectre XT Pro има повече от достатъчна производителност за вас. 

Тракпад и клавиатура

Елементът, който почти никой производител на PC-та не успява да реализира както трябва, е тракпадът. Той отдавна не трябва да е посочващо и кликащо устройство, а сензорна повърхност, позволяваща кинетично скролиране и мултитъч жестове. Windows 7 няма отлична поддръжка за тези типове интеракция, но новият интерфейс на Windows 8 разчита сериозно на тях. 

Именно затова останах приятно изненадан от големия тракпад на HP Spectre XT Pro, който е сред най-добрите, които съм използвал. Повърхността е стъклена и изключително гладка, а кликането може да се извърши навсякъде, въпреки че долната част е обособена като два бутона. Скролирането с два пръста работи отлично, макар в Windows 7 да нямаше инсталирани драйвери за работеща кинетика. Хардуерно тракпадът е напълно готов за Windows 8.

Клавиатурата, от своя страна, е невероятно удобна, особено ако сте привърженици на ниските профили. Напредъкът на технологичната индустрия повелява да сте такъв, тъй като интегрирането на високи клавиатури в толкова тънки системи е невъзможно. 

Чиклит (или островна) дизайнът на клавиатурата предотвратява умората при писане на по-дълги текстове, но ходът на бутоните е достатъчно дълъг и твърд, за да предотврати инцидентните натискания. Подсветката се контролира автомтично спрямо светлинните условия в помещението. 

Приятно е, че екипът на HP е решил да зададе мултимедийната функционалност на F бутоните като основна. Така не се налага да задържате Fn, за да паузирате възпроизвеждането на музика например. 

Обобщено: клавиатурата и тракпадът на HP Spectre XT Pro са едни от най-удобните, с които съм имал възможност да работя. 

Звук

Аудио възможностите на Spectre XT Pro са промотирани доста усилено от HP, така че нямаше как да не ги подложа на известна доза изпитания. Beats Audio брандингът невинаги значи много, но в случая, дали благодарение на него или не, останах впечатлен от звука на този малък ноутбук. Четирите спийкъра на Spectre XT Pro са разположени върху пантата и от двете страни на периферията, точно под портовете. За да усетите пълната звукова мощ на ултрабука, препоръчително е да го разположите върху бюро или друга плоскост, тъй като ниските честоти се отразяват от нея. 

Първоначално прави впечатление колко силен е звукът – разликата спрямо конкурентни ултрабуци е невероятна. Дори при максимално усилване честотите не се изкривяват твърде много, което също е рядкост

Звукът е балансиран, присъстват баси, а високите, макар и с една идея по-слаби, отколкото бих искал да бъдат, се усещат. Средните са подчертани и плътни. Ако сте използвали лаптоп със стандартни говорители, вероятно знаете колко много значи това. 

Beats Audio присъства и софтуерно – контролният панел позволява да избирате еквалайзери и предварително настроени конфигурации за игри, филми и др. Не съм свикнал да настройвам звука на компютъра си често, но дори без да използвам софтуера на Beats, звуковото представяне на Spectre XT Pro бе страхотно.

 

Заключение

Най-добър ултрабук със сигурност не съществува, тъй като предпочитанията и нуждите на различните потребители са разнообразни. 

От моя гледна точка обаче седмицата със Spectre XT Pro бе истинско удоволствие. При тестовете си на Windows ултрабуци винаги съм оставал по-скоро недоволен от дизайна, цялостното усещане при работа и дори от начина, по който са пакетирани. Вниманието към детайла на HP успя да ме накара да усетя Spectre XT Pro като един по-специален продукт, който успява да се отличи от масата от еднакви, скучни и невдъхновени ултрабуци. Цялостният пакет е толкова добре реализиран, че дори сравнително разочароващият дисплей не успя да развали впечатлението ми. 

HP Spectre XT Pro е най-добрият Windows ултрабук, който съм използвал.