Това е като дежавю, но няма как да не започна ревю на флагман на HTC, без да спомена HTC One M7, който през 2013 г. сякаш пренаписа правилата при визията на смартфоните. След още три модела, които следваха плътно това постижение, през 2017 г. тайванската компания най-накрая слага край на тази традиция, за да поеме по нов път. Това е едната линия на контекст, в който трябва да разглеждаме HTC U11. Другата са U Play и U Ultra - двата смартфона на компанията от тази пролет, които бяха и първите признаци за новата посока във визията. Дизайнът обаче е само началото на историята на може би най-добрия Android флагман тази година, който пристига и с една от най-интересните нови функции на пазара.

 

Все пак - нов дизайн

Компанията, която наложи металния дизайн, днес очевидно залага на стъкло и метална рамка, които работят в изненадващо добър унисон. Самото стъкло HTC разработва заедно с Corning, компанията зад Gorilla Glass, като резултатът е много приятно сливане между двата материала, както и специфични бляскави цветове. Изненадващото тук, особено след U Ultra, е, че U11 е удобен и ляга добре в ръката, където също така оставя усещане за стабилност и здравина. Новият HTC е с 5.5-инчов екран, но е малко по-малък от iPhone 7 Plus и като цяло сравним с други модели със същия размер.

Финалният детайл, с който U11 и новата му визия ме спечелиха, са цветовете. Моделът, който тествах, беше в Amazing Silver цвят, който всъщност по-често се държи като светлосин. Другите са бял, черен, червен и син, като всеки от тях успява да изглежда различно, в зависимост от околната светлина и ъгъла, от който го гледате. Моят личен фаворит е синият, но всеки цвят има специфичен характер. В свят на доста еднотипни телефони като визия, но и като цветове това е глътка свеж въздух, която е повече от добре дошла.

Отвътре почти всичко е същото

Общото качество на всички флагмани на HTC са топ спецификациите им и U11 не изневерява на традицията. Оборудван със Snapdragon 835 и 4 GB RAM, телефонът работи практически без абсолютно никаква забележка. За разлика от предходни модели тук изглежда загряването не е проблем и се усеща само при екстремно натоварване. Вътрешната памет е 64 GB, като очакваният слот за microSD карта също е наличен.

Първият водоустойчив флагман на HTC е с IP67 сертификат

Батерията е интересен елемент, тъй като е с едва 3000 mAh капацитет. Отново за контекст трябва да отбележим, че това е по-малко от много други флагмани, но е същият като в U Ultra. По-важно е практическото отражение, което е изненадващо добро. HTC U11 успява да оцелее автономно дори в натоварен ден, а ако сте по-пестеливи и внимателни, ще имате заряд и за втори. 5.5-инчовият QuadHD екран има ярки цветове, които са по-наситени от реалното. По-специалните моменти в хардуера са два - липсва жак за слушалки (за това по-късно) и фактът, че флагманът на HTC най-накрая е водо- и прахоустойчив с IP67 сертификат.

Не чупи това, което работи

Sense винаги е бил сред по-приемливите интерфейси дори в ерата, когато всички Android производители пълнеха телефоните си с какво ли не. Миналата година HTC взе най-доброто решение за софтуера си, като го изчисти от всички повтарящи се приложения. Тази година традицията продължава и Sense е все така изчистен както от приложения, така и от излишни функции. Тук са Blinkfeed потокът с новини, както и неща като възможност за различни теми и менюта за добавените специални способности на софтуера.

Sense продължава да е един от най-чистите Android скинове

Една от по-важните сред тях е Sense Companion. Това е мястото, където HTC комбинира информацията от телефона, Google, календара ви и други места, така че да ви дава полезна информация във всеки момент. Тя може да варира от информация за случващото се задръстване по обичайния ви маршрут към офиса и препоръка да тръгнете по-рано, до обикновени напомняния и съвети за оптимизация на работата и пространството на самия смартфон. Sense Companion няма гласов контрол, като за целта използва Google Assistant, който също се поддържа от телефона и към момента е по-скоро недоразвит софтуер, който също така е добро начало за HTC.

В условия на натиск

Най-съществената нова функция, която е и сред най-иновативните неща на смартфон пазара напоследък, се нарича Edge Sense. На практика това е възможността на HTC U11 да усеща, когато го стискате. За целта той има сензори за натиск под алуминиевата рамка, които могат да се настроят с различна чувствителност и възможности. Така например с кратко стисване можете да включите камерата, второ такова ще направи снимка. По-дълго стискане от началния екран обаче включва фенера на телефона, а същото дълго стисване в камерата превърта предната и задната камера.

Засега функциите на Edge Sense са ограничени до предложенията и приложенията на HTC, като можете да включите гласов асистент, както и споменатите активирания на камерата, фенера и някои други базови функции. Компанията обещава, че ще даде инструменти за интеграция на Edge Sense в приложенията на трети страни, което ще отключи още интересни възможности. Дори и в момента обаче функцията е изненадващо удобна и интуитивна до степен, в която дори началният ми скептицизъм не ме спря да използвам Edge Sense в немалко ситуации.

Най-добрата мобилна камера?

Нещо, което сякаш мина под радара на много хора миналата година, беше един семпъл факт - двете най-добри мобилни камери бяха дело на HTC. Благодарение на софтуерни проблеми при пускането му HTC 10 се справяше просто добре със снимките, но няколко седмици и може би десетина ъпдейта след премиерата камерата му демонстрира завидни качества. По-късно през 2016 Google пусна Pixel, произведен от HTC, който безапелационно отмести конкуренцията от трона в мобилната фотография.

HTC U11 спазва традицията, като първият признак е DxO Mark оценката му от 90 точки - най-високата за който и да е телефон досега. Оборудвана с 12 MP сензор и Ultrapixel 3 технологията, камерата има always on HDR и бленда f/1.7, които осигуряват някои изненадвашо добри снимки. Така например в дни с ярко слънце можете да снимате спокойно кадри, включващи сенчести и добре осветени пространства, тъй като ще видите детайли и в двете. При лоша светлина снимките са ясни, с висока острота и добра видимост. Като цяло HTC U11 има добри и ярки цветове, които са реалистични, но не и скучни, а динамичният обхват е просто изумителен. Автофокусът е бърз и надежден дори при лоша светлина, като единственият грях на тази камера е, че понякога прави снимките с идея по-ярки от нужното. При всички положения HTC U11 има великолепна камера, която изненадва отново и отново с резултатите, които постига.

Камерата на HTC U11 изненадва приятно отново и отново.

Селфи камерата също не разочарова, като спазва и една тенденция от последните години - идва с 16 MP резолюция, което е повече, отколкото на основната камера. Тя е също така с широкоъгълен обектив, който побира повече хора и като цяло е по-добър за селфита. Самите снимки са с повече от прилично качество, включително и при по-лоша светлина, като също имат приятни и коректни цветове и се случват бързо.

Сбогом, 3.5 мм

Посока, която HTC отново предприема, е премахването на 3.5 мм жак за слушалки. Това би било повод за недоволство, ако беше самоцелен ход от страна на компанията. На практика обаче U11 пристига със специални слушалки, които имат noise canceling функции и би трябвало да са с перфектен звук. За съжаление бройката, която тествах, беше без слушалки в кутията и нямах възможност да се убедя в качествата им от първа ръка. Възможността за настройка на звука според ухото ви обаче е част от причините да няма нужда да страдаме по “загубата” на аналоговия стандарт. Ако все пак имате невероятни и скъпи слушалки, няма нужда да се разделяте с тях. В комплекта този път има преходник, който също така е с интегриран DAC и усилвател, които би трябвало да предават по-качествен звук към аналоговите ви слушалки.

Част от звуковите възможности на U11 са и четирите му микрофона. Те записват 360-градусово аудио, подобно на доста скъпа техника, която беше необходима за целта до съвсем скоро. Тази възможност е най-полезна при снимане на видео, където звукът винаги идва от правилното място, ако слушате с по-добри слушалки или аудиосистема. Освен това има и видео режим с фокусирано аудио, така че микрофоните да записват звук, идващ само от зоните, които са в кадър, и да изолират останалото. Микрофоните също така осигуряват перфектно качество на гласа ви, когато провеждате разговори, и изолират страничните шумове като вятър и обичайните звуци на града.

С флагмана си тази година компанията демонстрира, че HTC 10 не е просто случайност и че може да създава флагмани на най-високо ниво в почти всеки аспект. Въпреки че не съм фен на новата визия, тайванците са обърнали внимание на много детайли от устройството, които го превръщат в личния ми фаворит сред Android устройствата това лято. Единственото предизвикателство, за което не е ясно дали HTC има решение, е способността на компанията да убеди и потребителите във високите качества на U11.