Първата ми среща с телефон на Huawei беше през далечната за технологичния бранш 2013, когато по неведоми пътища един Ascend P6 стигна до мен. Тогава бях изумен от приятното усещане от телефона, който носеше логото на компания, която свързвах с телеком оборудване и евтини модели, които други фирми брандираха. За тези 5 години компанията се промени така, че днес не просто знаем как да произнесем името ѝ, но и е пазарен лидер, чиито модели имат верни фенове и предизвикват огромно очакване. Най-вероятно това е и причината най-новите попълнения в P-серията да станат обект на едни от най-големите течове на информация, които сме виждали. Заради тях пък изненадите в Huawei P20 Lite, поне на хартия, са сравнително малко, но пък приятни.

Слонът в стаята?

Няма как да не започнем с очевидното и то е дизайнът. Най-изненадващото от Ascend P6 за мен беше приятният му дизайн, който очевидно черпеше от тогавашните лидери на пазара, но имаше свой характер. Това е подход, който Huawei спазваха в следващите си модели, включително P10. Тази година обаче китайците черпят с пълни шепи от iPhone X, с което само потвърждават тезата ми, че живеем в света на прорезите.

Подобно на флагмана на Apple, тук имаме прорез в горния край на дисплея, дизайн, базиран на стъкло, и двойна камера на гърба, която е леко изпъкнала и се намира в левия ъгъл. За разлика от iPhone X обаче тук дисплеят не е напълно лишен от рамка и тя е достатъчно дебела в долния край, че да побере лого на Huawei. Повод за гордост е, че размерът на прореза е наполовина от този в модела на Apple, което навява спомени за представянето на Asus Zenfone 5 по-рано тази година. Това обаче не променя факта, че много хора около мен реагираха на P20 Lite с “iPhone X ли си си взел” и изненада, че това е Huawei.

Оставяйки разочарованието настрана, P20 Lite е изключително приятен модел, който се усеща чудесно в ръката. По-лек е от очакваното, но металната му рамка дава нужната стабилност, а цялостната визия оставя чувството за елегантна и премиум технология. В прореза е предната камера и говорител, докато гърбът е дом на сензор за пръстови отпечатъци. Нещо, което Huawei най-накрая прави в този ценови клас, е да сложи USB Type-C вход вместо microUSB, като и жакът за слушалки продължава да намира мястото си в долния край.

Сред дребните детайли, които оставят приятно впечатление, са 2.5D стъклото, което не се слива напълно с металната рамка. За някои това може да е минус, но за мен дава по-приятно усещане за линиите в дизайна, което ми харесва. Също така надписите на гърба са хоризонтални и изглеждат в унисон с камерите, което е търсен ефект. Не на последно място е цветът Klein Blue, който изглежда стряскащо лъскав и бляскащ, но също много ми допадна.

Промените в софтуера

Сърцето на P20 Lite обаче си остава софтуерът, който носи малко на брой, но съществени нови функции. Те вероятно са жокер за новостите, които ще видим в другите модели от серията. На първо място е лицевото отключване, което разчита на предната камера и новите ѝ интелигентни способности. Тя може да картографира 96 точки за разпознаване на лицето, което се използва за селфитата, но тази функция най-вероятно е част и от системата за отключване с лице. Тя от своя страна работи изненадващо бързо и надеждно, като опитите ми да я заблудя със снимки или лицата на приятели се провалиха. Подобно на iPhone X, и тук настройката става бързо и лесно - буквално с едно селфи.

Селфи камерата е само една, но поддържа портретен режим

Нови софтуерни функции в интерфейса EMUI 8 позволяват дисплеят да се включва при вдигане на телефона, така че да може директно да се отключи с лицево разпознаване, което е идентично с подхода на Apple. Тъй като в P20 Lite се използва камерата, а не комбинация от инфрачервени лъчи, лицевото разпознаване не работи на тъмно, но когато увеличите яркостта на екрана, светлината от него е достатъчна, за да сработи. Също така телефонът се отключва, независимо дали го гледате, включително и когато сте със затворени очи. Затова и ако искате наистина висока сигурност, най-добре е да разчитате на сензора за пръстов отпечатък на гърба, въпреки че не е най-удобният вариант.

Другите софтуерни новости са в камерата, която вече има AR ефекти, разделени в две категории. Едните са промени върху лицето, като добавяне на животински уши, докато другите подменят и фона, така че да изглежда сякаш сте изцяло на друго място. Към някои от тях има и специфична музика, която предполагам трябва да е фон за подобрени с AR видеа. Цялостно ефектите работят добре, засичат правилно лицето и силно напомнят на това, което правят Snapchat, Facebook и куп други компании. Всъщност лицевото отключване и AR ефектите са нещо, което Huawei направи достъпно още в Nova 2i през февруари чрез софтуерен ъпдейт.

Телефон за снимки

Нещо, което Huawei запазва, е фокусът върху снимките, при които има дребни, но съществени подобрения. Предната камера е една и има 16 MP сензор, но все пак поддържа портретен режим. Причината са споменатите по-горе софтуерни промени, като кадрите изглеждат много добре, особено при добра светлина. Основните камери пък са комбинация от 16+2 MP, като втората служи изцяло за боке ефекта в портретния режим. Кадрите от нея напомнят на тези в Mate 10 Lite, като ниво на детайлите и динамичен обхват. Две промени ми направиха впечатление, като едната са цветовете, които са много по-наситени, отколкото в предни модели, особено в червения спектър. Контрастът не е толкова голям, колкото в P Smart, но отново е силен, което затруднява обработката, но предлага по-приятни за окото кадри преди филтрите.

Натиснете, за да видите галерия със снимки от камерата на Huawei P20 Lite

По-съществената поне за мен промяна е в отношенията на Huawei с цветния шум и снимките на тъмно. Обикновено камерите на компанията компенсират цветния шум, като правят кадрите по-меки. В P20 Lite снимките на тъмно са с по-забележим шум и “зърно”, което е особено видимо при селфи камерата. Крайният резултат са по-остри кадри, които аз лично харесвам повече, отколкото по-меките снимки, с по-малко шум. Затова и се надявам този подход да се запази и в следващите модели и софтуерни ъпдейти на Huawei.

Надеждна работа

Най-важният въпрос за всеки смартфон е как работи, а най-простият отговор за P20 Lite е - чудесно. С чипсета Kirin 659 и 4 GB RAM спецификациите тук са идентични на Mate 10 Lite, като това се отнася и за работата му. Всичко се случва бързо, плавно и безпроблемно, като по-ниският клас хардуер се забелязва само при тежък мултитаскинг и първото зареждане на тежки приложения. Истината е, че по-често имам проблем със скоростта на интернета, отколкото със скоростта на телефона, когато става дума за ежедневните задачи в имейл, социални мрежи и чат.

Подобно на P Smart, и тук батерията е 3000 mAh и издържа цял ден работа без затруднения дори при малко по-голямо натоварване. Нещо ново и изключително приятно за този клас е, че има Fast Charge, с който за 30 минути получавате около 40-50% заряд, при това през USB Type-C.

Дисплеят също е в унисон с предлаганото от Huawei досега в този клас, като цветовете му са ярки и наситени, яркостта е добра, а картината - с много детайли. И тук има настройки за цветната температура и цветния профил на екрана, но липсва възможността за по-скучни, но по-реалистични цветове, която предлагат флагманите на Huawei. Прорезът е елемент, на който бързо ще спрете да обръщате внимание, като в повечето приложения той е прикрит от черна лента, а самото приложение започва под него. Съотношенията на страните тук са 19:9 именно заради прореза, като 5.84-инчовият дисплей е в тяло с размерите на P10 или P Smart и резолюция 1080x2280 пиксела. Рамката под него е нещо, което не харесвам като визия, но практически е удобна, тъй като дава пространство, за което да държите телефона по-спокойно при различни задачи и гледане в хоризонтален режим.

В момента Huawei P20 Lite играе две роли. От една страна е предвестникът на това, което ни очаква от другите модели в серията на премиерата им в Париж. Това е красив дизайн, прорез в дисплея и фокус върху камерите. От друга страна той ще е най-достъпният модел в серията, който най-вероятно ще си купят изключително много хора. Именно тази втора част е важният контекст, в който неоригиналният дизайн губи значението си.

Доста по-важно е, че това е добър и мощен смартфон с приятен дизайн и добра камера, който е достатъчно достъпен, че да предостави това на много хора, което е и най-същественото постижение на Huawei с този модел.

Huawei P20 Lite ще е на българския пазар в края на март на цена под 750 лв.

Тагове: