Често външният вид е измамен, но случаят с Linksys E4200 не е такъв. Този рутер неслучайно прилича на луксозна черна техника – например на един от онези Blu-ray плейъри, които могат да се монтират на стена, за да привличат завистливите погледи. И все пак E4200 не е просто привлекателна джаджа, а преди всичко центърът на вашата домашна или друга мрежа. Приликата с модерен HD плейър вероятно е умишлена, защото в известен смисъл този рутер служи и за това. 

 

Едновременната работа с две Wi-Fi честоти

Входните точки работят в режим 2×3 и 3×3 MIMO, съответно за 2.4 и 5.0 GHz, като разполагат с общо 6 антени и допълнителни усилватели за възможно най-широк обхват. Скоростта на безжичния трансфер при 5-гигахерцовата честота в реални условия достига 100.5 Mbps (макс. 450 Mbps), докато при 2.4 GНz можете да разчитате на стабилни 61.4 Mbps (макс. 300 Mbps). Максималните скорости не са само теоретични – достижими са, но адаптерите на повечето съвременни мрежови устройства просто не ги поддържат засега. В този смисъл E4200 е и една добра инвестиция за бъдещето.

 

Домашна мрежа, публична мрежа

Освен че работи в едновременен двубандов режим, рутерът може да прави т.нар. мрежа за гости (само при 2.4 GHz). Бройката на гостите, които могат да използват ресурсите, е до 10. Това е предостатъчно за домашна мрежа, но ако имате много служители в офиса или обществено заведение – например интернет кафене с доста места, може да се окаже, че Е4200 няма да обслужва пълноценно всичките ви клиенти.

 

Равносметката

Като имаме предвид, че E4200 има красив дизайн, възможности за перфектен стрийминг на HD видео и безпроблемно сваля торенти, с основание можем да твърдим, че е насочен преди всичко за модерния дом. И все пак... Рутерът се предлага на напълно поносима цена и е повече от достатъчен, за да служи в офисите на малкия и средния бизнес в България.

 

Сигурност и скорост 

Можете да удвоите скоростите и надеждността на мрежата – двубандовият E4200 поддържа Wi-Fi N при едновременна работа на 2.4 и 5 GHz. Това елиминира смущенията от други устройства и позволява бърз и сигурен пренос на HD видео или други големи файлове.

 

 


 

Технически данни:

Поддържа Wireless-N; едновременна работа при 2.4 GHz и 5 GHz; антени: 6 (вградени); Ethernet портове: 4 (гигабитови); USB 2.0 интерфейс; съвместим с Windows XP SP3, Vista SP1, 7, Mac OS

 

ДА: Изключителен дизайн, лесна инсталация, надеждна работа, производителност

 

НЕ: Приложеният софтуер не покрива всички опции; не хоства принтери

 

МНЕНИЕ: Подходящ за начинаещи и претенциозни потребители, за дома и офиса