От доста време насам чувам хубави отзиви за гризача Logitech MX Master. Това е и причината да е сред продуктите, които наистина бях развълнувана да изпробвам. Успя ли този мишок да достигне сериозните предварителни очаквания за “супер ергономична и прецизна мишка”? Отговорът е предимно положителен. Както вече съм споменавала в доста мои ревюта на продукти, аз съм капризно същество, особено когато говорим за компютърна периферия.

Logitech MX Master е безжична мишка, която се свързва към машината ви чрез Bluetooth или придружаващия в кутията Unifying Receiver. Можете да я свържете както към компютъра или лаптопа си, така и към Mac продукти. По-интересна е възможността за свързване едновременно към три устройства. И не, не можете да работите по едно и също време на три отделни машини. Имате три отделни канала, между които избирате с бутона от долната страна на мишката. След първоначалното свързване на три устройства към трите отделни канала (което отнема между 30 секунди и минута) само сменяте канала и сменяте устройството. И така MX Master е готовa за използване, като това може да стане върху почти всяка повърхост - от стъкло до не особено влакнеста тапицария. Звучи добре, а и в реални условия е също толкова удобно и е възможно благодарение на технологията Logitech Darkfield Laser.

 

 

Ако погледнем дизайна, бързо мога да го оприлича на футуристичен. Солидната черна пластмаса съчетава две различни текстури - напълно гладка, която заема около 80% от повърхността на мишката, и релефна с геометрични елементи, за повърхността под палеца, на която се намира и допълнителен функционален бутон. Бронзовите акценти придават допълнителна “извънземност” и е освежаващо да не видиш наблъскана с LED светлинки високопроизводителна мишка от висок ценови клас. Logitech MX Master е скъп гризач, който се усеща скъп благодарение на висококачествените материали, от които е направен, и по-голямата тежест на цялостната конструкция.

Колкото до допълнителните бутони - освен този на подложката за палеца, имате бутон точно под скрола, хоризонтален скрол бутон и два триъгълни бутона, поставени един върху друг и разположени точно до него. Честно казано, позиционирането на последните два е относително неудобно и използването им не се чувстваше особено интуитивно. Най-вече по време на игра. Имате известни възможности за персонализиране функциите на бутоните през софтуера Logitech Options, но не са толкова богати, колкото ми се иска. Най-изненадващо беше, че не мога да променя функционалността на големия бутон на подложката на палеца, за да го използвам в игра. Иначе по принцип може да го използвате за навигация на Windows приложенията или директно да контролирате Spotify например. Второто беше моят избор.

Левият и десният бутон са изключително бързи и чувствителни, което за мен е огромен плюс по време на игра. При натискане получавате задоволително “подскачащо” чувство и задоволителен звук. Стандартният скрол е чувствителен и, изненадващо, не може да контролиране скоростта му през софтуера на Logitech. Но пък има страхотната функция за адаптираща се скорост на скролване - ако го задържате, скролва по-бавно, а ако желаете, може да го въртите с бясна скорост само с едно леко докосване. През софтуера имате контрол само върху хоризонталния скрол, който е изключително удобен при браузване на Windows Store или Spotify. Активността ми с него се изчерпа дотам.

 

 

Но да си поговорим за най-важното, или по-точно за нещото, с което ми хвалиха най-много Logitech MX Master - ергономичността. Почти са уцелили перфектната за мен форма. Почти. Когато поставя ръката си върху нея, точно под свръзката между палеца и дланта има некомфортна за мен твърде висока извивка. Разбира се, перфектната форма за едни не е перфектна за други.

Въпреки лекото неудобство Logitech MX Master се оказа един високопроизводителен бързак по време на работа. Високата й прецизност я прави перфектна за работа с изображения, 3D моделиране и редакция на видео. Двата скрола и функционалният бутон под палеца спомагат за светкавична навигация през документи, преминаване от програма на програма и е страхотна, ако обичате бързия мултитаскинг.

 

 

Logitech MX Master е мишка, насочена повече към т.нар. сериозни потребители (Power Users), но геймърският й капацитет е безспорен - прецизност, бързи бутони, по-голяма тежест и наистина финото й движение я правят отличен избор. Въпреки лекия дискомфорт, който изпитвах от формата, работих с нея без почивка по около 5 часа дневно. Предполагам, ако вие я чувствате перфектно в ръката си, ще може да я използвате дори още по-продължително.