Заглавието на този текст по никакъв начин не цели да бъде подвеждащо – C920 на Logitech може би бе най-използваната уеб камера от стриймъри в световен мащаб за последните осем години.

Настоящият модел, тук представеният Logitech StreamCam, си е своего рода продължение на легендарния модел.

И е отлична камера, която практически в чисто технически план е по-добра от C920 по всеки възможен параграф.

Виж още: MX Master 3 – мишката, която желаеш (РЕВЮ)

Ще започнем с резолюцията – 1080p през 2020 година не звучи като вдъхващо респект число, но в същото време стиймърите и въобще хората, които използват уеб камери, в скоро време няма да премината на 4К стрийминг поради ред причини. Поддръжката на 60 кадъра в секунда е далеч по-важна, защото осигурява осезаемо по-плавни движения спрямо 30-те кадъра, при които работи C920.

Дизайнът е изключително стилен, камерата изглежда като солидно кубче, а финият плат, който съставлява предната част, дава допълнителна изтънченост на класната външност.

Тествах камерата по време на онлайн курс, който водя, стартиращ по светло – 18:30 и завършващ след 20:30, когато навън е тъмно. Резултатите бяха впечатляващи дори в случаите, в които използвах алтернативна картинка за фон и без зелен екран. Осветлението по светло и по тъмно идваше единствено от двата служещи ми вярно монитора. Колегите, с които работя за курса, също останаха впечатлени, а над стоте курсисти споделиха, че движението на моята личност е било най-плавно.

Истината е, че възможността на камерата да улавя плавно движенията на движещи се обекти дори без почти никаква светлина е наистина впечатляваща и по мое мнение StreamCam може да бъде камера, която подобно на C920 е възможно да се ползва в следващите 8-9 години.

Опциите за прикрепяне също са стабилни, а много лесно StreamCam може да се завърти за постигане на портретен режим. Стойката, с която идва камерата, лесно може да се върти по Y вертикала до 90 градуса. Опцията е чудесна за хората, които искат да покажат своите клавиатури/мишки в действие или да демонстрират някаква комбинация с тях.

Видео стабилизацията е отлична, а StreamCam записва в стерео и двоен монозвук. 

Софтуерната поддръжка е чудесна – камерата работи по подразбиране с Logitech Capture софтуера, а успешно използвах и екстрите на популярен допълнителен софтуер като XSplit. Нещо важно – тествахме камерата и с Mac-а на офисен колега, инсталирайки Logitech Capture 2.0, който вече е съвместим с компютрите на Apple. Всичко работеше безотказно.

В личен план страхотна екстра беше следенето на лице, която може да се включва и изключва от Logitech Capture.

И още нещо важно – за разлика от C920, StreamCam записва успешно настройките, които остават непокътнати дори след пълно изключване на съответния компютър. При C920 трябваше практически да настройвате Logitech Capture спрямо важите нужди всеки път, когато пускате компютъра.

StreamCam разполага и с вграден микрофон, намиращ се под споменатия сив кефещ плат. Направих пряко сравнение на качеството му с този, намиращ се в най-новия модел на PlayStation Gold Wireless хедсета и личния ми микрофон M-Audio Producer. Може би очаквано микрофонът на StreamCam работеше най-зле, но все пак тази опция е генерален плюс.

Като минус мога да споделя, че свързаността на камерата се осъществява единствено чрез USB-C (Type-C), а комплектът не включва преходник от какъвто и да е род. С други думи в моя случай трябваше да потърся такъв допълнително, за да мога въобще да тествам камерата. Друг потенциален минус може да бъде невъзможността самият кабел да се откача от камерата. Личният ми сетъп обаче е така разпределен, че споделеното в предното изречение не ми попречи по никакъв начин да се възползвам пълноценно от StreamCam.

В крайна сметка Logitech StreamCam прави две неща по особено впечатляващ начин – изумително лесна е за използване, а чрез Logitech Capture 2.0 ще получите бърз достъп до тонове екстри, свързани с качеството на картината. Второто нещо е нейната универсалност по отношение на поставяне на различни повърхности и бързият достъп до портретен режим. Всъщност може би впечатляващите неща, които прави камерата, са три – следенето и качеството на възпроизвеждане на движение на обекти е важен елемент, с който свикваш за секунди.

Спокойно бихме я препоръчали едновременно на всички хора, които желаят да стриймват, но нямат възможност да инвестират в DSLR камера. В същото време е изключително подходяща и за начинаещи стриймъри, тъй като в комплект със софтуера се предлага всичко необходимо за моментален старт на стрийминг.

Цената на Logitech StreamCam в България е 319,90 лева. 

 

Тагове: