Трудно е да изкараш мощен звук от малък говорител. По принцип е нужен по-голям физически обем, за да постигнеш по-силно аудио предаване. Е, Ultimate Ears на Logitech са решили да докажат, че тези технически ограничения не важат за тях. Резултатът от това им решение е сладурският мъник UE Wonderboom - с мощен звук, плътен бас и практически невъзможен за чупене.

Цветният симпатяга

UE Wonderboom е тумбест, цилиндричен и се предлага в 6 свежи цвята. Макар и мъничък, странната му форма не го прави точно компактен, но пък осигурява 360-градусов звук. В горната му част е поставена еластична халка, която можете да използвате, за да го закачите за карабинер към раница или дори към ключовете си. Самият Wonderboom е направен от твърда гума, като през цялата му обиколка е поставена платнена плетена решетка, върху която са двата бутона за увеличаване и намаляване на звука, добре познати като дизайн от другите модели на UE. Единственият отвор по тялото на колонката, в който е скрит портът за зареждане, е покрит със сигурно гумирано капаче, гарантиращо, че вода няма да проникне в колонката дори от там.

Екстремни краш тестове

Използваните материли и здрава конструкция съвсем заслужено са изкарали на UE Wonderboom IPX7 сертификат за водоустойчивост, като освен всичко друго мъникът издържа и на шоков удар или падане от високо.

По принцип избягвам да тествам продукти в наистина екстремни ситуации, но като планинар (не чак толкова активен, колкото би ми се искало) и човек, който има навика да се пребива по стълби, реших да направя изключение за Wonderboom. Какво точно му причиних? Той прехвърча 4 метра до мазето на блока ми, търкаля се по стълбите между цели 3 етажа, беше давен във вана и кофа с вода, което впрочем се оказа доста трудна задача, понеже колонката плава по повърхността на водата, и накрая бе поверен на едно бебе куче да зарови зъбки в него. И всичко това, докато колонката свиреше с пълна сила.

Резултатът? Нито драскотина. Малкото петънца мръсотия, които Wonderboom събра, се измиха за секунди под струята на чешмата, а аудио предаването не прекъсна през цялото това време.

Тихите води са най-дълбоки

Или в случая - малките колонки са изненадващо мощни. UE Wonderboom може да изпълни със звук без проблем стая от 30 квадрата, а ако като мен решите да го надуете на макс на терасата - очаквайте съседката от долния етаж да ви навести с молба да намалите звука. Аудио предаването на UE Wonderboom е може би най-силното за колонка с такъв размер, като може да се конкурира дори с някои по-големи по габарити Bluetooth говорители. Басът е плътен и прави този мъник перфектен за слушане на електронна музика и парчета, богати на бас.

Единственият проблем при звука се явява известното количество изкривяване във високите тонове. Най-силно забелязах това, докато слушах пиано композициите на японския композитор Нобу Уематсу - To Zanarkand (от Final Fantasy X) и Tatakau Monotachi (от Final Fantasy VII: Advent Children) - при които звукът излизаше доста изкривен. Същото беше положението със саундраците на „Игра на тронове“ (особено при Light of the Seven) и Ori and the Blind Forest (където някои парчета звучаха като чисто скрибуцане) . Не бих препоръчала Wonderboom на хората, които обичат да слушат такъв тип музика. Това е говорител, на който си заслужава да надуете парчета с бърз ритъм, които да придружават цялата планинарска компания на шестчасовия преход през Рила. И то без да се притеснявате, че може да го изпуснете по баира или че батерията няма да издържи - капацитетът й е цели 10 часа. За тези разходки из планината от полза ще ви е и обхватът на безжичната връзка от 30 метра.

Реално единственото, което няма да можете да правите с UE Wonderboom, е да провеждате телефонни разговори заради липсата на вграден в колонката микрофон. Но наистина ли това е минус? Особено при на практика безсмъртна колонка, способна на наистина мощен звук? Можете да се сдобиете с нея на цена от 199 лв. от дистрибуторите Поликомп и Асбис.