Чистота. Това е първата дума, с която можем да опишем Nexus 5 – новия флагман на Google, произведен от LG. Втората – е, тя е хардуерна мощ. Наистина Nexus 5 е звяр, облечен в скромни и чисти одежди. С него Google успява да постигне нещо, което е залегнало в успеха на Apple – максимално оптимизиране на хардуер и софтуер, за да се получи един завършен продукт. Продукт, който да демонстрира визията на Google за този пазар. Подобно на всеки друг смартфон, и Nexus 5 има своите недостатъци, но фатални ли са те? Или бледнеят пред силните му страни? Съвсем скоро ще разберете...

 

Минималистичен дизайн, изгладени форми

Дизайнът е част, която винаги подлежи на известна (голяма?) доза субективизъм. Има много потребители, които харесват Samsung Galaxy Note 3 поради големите му размери и „кожения“ гръб, други предпочитат монолитната Nokia Lumia 920, а трети – те са пленени от „бижуто“ iPhone 5s. Nexus 5 е по-различен, но в добрия смисъл на думата. Той притежава изчистени форми и е почти плосък. Изработен е така, че да изглежда по-малък от колкото е, тъй като краищата са съвсем леко извити, а ъглите – леко заострени, но удобно пасващи в ръката. От лявата страна са разположени бутоните за звук, 3.5-милиметровият жак е разположен в горния край, а вдясно е бутонът за включване и заключване. Под него е слотът за SIM картата. Хардуерните бутони са керамични и са удобни за ползване, макар и малки на размер. Натискането им е приятно, а усещането – за здравина. Интересно решение, което вече видяхме и при Nexus 7, е разположението на уведомителната LED светлината – в долния край на апарата.

 

Гърбът на телефона е изработен от мека пластмаса, която е приятна на докосване и удобна за захват. Минусът й са отпечатъците, които лесно остават по нея. Това не е голям проблем и той остава назад спрямо ползите от този материал. Nexus 5 е с тегло като на Samsung Galaxy S4, но се усеща по-лек в ръката. Едно от странните решения на дизайна е лещата на камерата, която изпъква съвсем леко. Странно е, тъй като целият телефон е с изключително минималистичен дизайн, а този елемент изглежда като нещо, което е сложено в последната минута. В никакъв случай не е грозно и не разваля общия вид, но някои колеги го харесаха, а други не. Отново определена доза субективизъм.

 

 

Всъщност единственият минус, който можем да кажем за дизайна, е разположението на високоговорителите. Те се намират в долния край, подобно на iPhone 4, и също както при смартфона на Apple са две решетки, но само зад едната се крие високоговорител. Проблемът идва, когато Nexus 5 се използва във вертикален режим (игри), тъй като звукът е силно приглушен заради нормалното положение на пръстите. Като изключим това, дизайнът на Nexus 5 ни допадна и е един от най-приятните телефони за държане и използване.

 

 

 

Хардуер, батерия и камера - на страница втора.

Безкомпромисен хардуер и дисплей. Батерията... не съвсем

Ако изключим по-малкия дисплей, хардуерът на Nexus 5 е същият, който видяхме във флагмана на LG G2 (вижте нашето пълно видео ревю). Google телефонът е оборудван с най-висок клас процесор – четириядрен Snapdragon 800, който работи на честота 2.27 GHz, графичната карта е Adreno 330, а RAM паметта – 2 GB. Nexus 5 се предлага във вариант с 16 GB или 32 GB вградена памет. Слот за карта памет липсва, тъй като от компанията залагат все повече на cloud услугите. Ако сте от потребителите, които странят от тях, по-подходящ вариант е 32 GB модел.

 

 

Цялостната работа с телефона е бърза... и то много. За дните, в които имахме възможност да го тестваме, не можахме да го уловим да се затормозява или да демонстрира досаден лаг. Изключително приятно впечатление ни направи сърфирането в интернет, което става светкавично. Дори по-тежките сайтове се зареждат изненадващо бързо. Удоволствието от браузването в интернет се допълва и от 5-инчовия HD IPS+ дисплей. Резолюцията му е 1080x1920 пиксела, което означава 445 ppi пикселна гъстота, която отстъпва само на HTC One. Цветовете са наситени, но в никакъв случай – нереални, зрителният ъгъл е голям. Тези данни правят устройството страхотно за и четене, работа, гледане на филми.

 

 

Батерията е едно от по-слабите звена на Nexus 5. Размерът й е 2300 mAh, а от Google й дават до 17 часа време за разговори в 3G режим. Това звучи добре, но комбинирано с браузването в интернет, игри и приложения, телефонът ще трябва да се зарежда всяка вечер. Възпроизвеждането на тежки игри може да свали батерията с 3% за около десетина минути, а около час видео източва приблизително 20%. Разбира се, животът на батерията зависи изключително от начина на ползване на апарата. Недостатък е невъзможността за отваряне на задния капак, но това е нещо, което вече е твърде популярно и трябва да свикваме с него.

 

Камера

Nexus 5 е оборудван с 8-мегапикселова тилова камера, подобрена с модулa за оптична стабилизация (OIS), който видяхме и в LG G2. Той намалява размазването на снимките, което може да се получи от трептенето на ръката. Автофокусът има нужда от малко привикване, но самото снимане е бързо. Снимките не могат да се сравняват с тези, които видяхме при iPhone 5s и LG G2, но Nexus 5 е разположен в по-нисък ценови клас, което означава, че е трябвало нещо да бъде „орязано“. При добри обстоятелства снимките изглеждат наистина чудесно, но за съжаление животът не е низ от „добри обстоятелства“. В останалите ситуации снимките имат известна липса на контраст или цветовете не са толкова ярки, колкото трябва. С включен HDR+ те изглеждат много по-добре – по-точни цветове и по-малко шум. Лошото е, че включването на този режим отнема секунди, а заснемането на самата снимка – още допълнителни секунди. Всичко това го прави неподходящ, ако искате да заснемете нещо моментално. За съжаление времето, в което можехме да тестваме телефона, беше точно от тези моменти, в които „добрите обстоятелства“ просто не попадат.

 

Видеоклиповете са с добро качество, но най-големият плюс е отличният микрофон, който успява да запише дори и по-слабия звук.

 

 

На следващата страница: софтуер.

Новият чист Android

Nexus 5 е първият телефон, който излезе с най-новата версия на Android – 4.4 KitKat, която донесе няколко интересни промени. Най-видимите са свързани с дизайна. Сега той е много изчистен, много стилизиран, което го е направило и много по-добър. Статус лентата, която заема горния край на екрана, вече е прозрачна, което позволява на снимките и приложенията да заемат всеки един пиксел от дисплея на Nexus 5. В новата версия се използва и много стегната, концентрирана версия на шрифта Roboto. Това придава на Android по-модерна и изчистена топография. Иконите и останалите символи също могат да бъдат определени като изчистени и малко по-големи. Всичко е направено с нужната мярка, за да не доведе до твърде висока плоскост на интерфейса. 

Основна промяна е претърпяло и приложението за избиране на номера (Dialer). При пускането му първо излизат контактите, които са най-често набирани, а не цифровата клавиатура. Списъкът може да се наглася ръчно, но и телефонът може да го подреди автоматично. От Google са интегрирали своята Search услуга в приложението и ако започнете да пишете например „Бързо хранене“, приложението ще извади номерата на няколко заведения, които имат това в името си и се намират около вас. Възможно е и търсене чрез ключови думи – кафе, фитнес, кино. Това обогатяване на Dialer е добра новина, тъй като спестява време, ако човек търси контакти на фирми или обществени заведения.

 

Друго голямо решение на Google е пълното обединяване на SMS приложението с Hangouts. Чрез Hangouts могат да се изпращат текстови съобщения, MMS-и, да се правят гласови обаждания през интернет и т.н. Hangouts се доближава до iMessage на Apple, но все още има неща за доизглаждане. Приложението групира SMS комуникацията в общ раздел за даден контакт, но ако проведете разговор с него, той се отбелязва отделно. Галерията (Gallery) има някои полезни функции. Освен стандартните Instragram филтри, които се превърнаха в стандартни за всеки смартфон, можете да направите свои собствени ръчни настройки, които да запаметявате. Можете да настройвате нивата на яркост, контраст и наситеност. Това става чрез криви.

 

Най-интересната функция, която Nexus 5 притежава, е Google Now. Тя вече е достъпна чрез приплъзване наляво (ако обичате да имате още екрани там, вече няма да имате възможност да ги използвате). Там е поместена информацията, която ви интересува. Тя се подбира чрез няколко бързи настройки, а към нея може да бъде включена метеорологичната прогноза, спортни резултати, местоположение, акции и т.н. Данните се обновяват автоматично и винаги ви държат информирани.

 

 

В момента гласовото активиране на Google Now работи само при включване на English (US), а самата услуга работи чудесно. Тя може да се активира само ако телефонът е отключен, а единственото, което трябва да кажете, е: Ок, Google. След това можете да попитате телефона за своето местоположение, как да стигнете до определена дестинация, резултатите на любимия футболен отбор, но и да активирате голям набор от приложения или да започнете да пишете SMS, който след това да изпратите само с думата Send, което е много удобно, ако шофирате. На български език Google Now улавя с удивителна точност всяка изказана дума, но приложението на функцията е много по-ограничено – не може да се стартира гласово, не може да се използва за пускане на приложения.

 

Цена и финални думи.

Цена

Nexus 5 вече е наличен в България и се предлага от почти всички търговски вериги, които са разпространители на мобилни телефони. От миналата седмица към тях се присъединиха и операторите. В момента телефонът може да бъде намерен на свободна цена около 800 лв. Ако сте клиенти на мобилните оператори, можете да се възползвате и от вариант на изплащане, без нуждата да минавате през лизингови организации – достатъчно е да бъдете от т.нар. „лоялни клиенти“. Това обикновено означава да сте клиент на оператора от около година, през която да плащате редовно своята фактура. Ако искате да се възползвате от апарата в брой с нов номер (или прехвърляне от друг оператор), също са налични отстъпки. За да направим сравнение на цените, ще вземем абонаментен план, който има цена от приблизително 25 лв./месец с ДДС за 24-месечен срок.

 

• В Globul свободната цена на апарата (без договор) е 819 лв. Ако се възползвате от пакет (25.99 лв.), телефонът в брой е 639 лв., а на месечни вноски – по 33.50 лв.
• Във Vivacom апаратът се търгува за 649 лв. (абонамент 25.80), а цената на лизинг е 29.90 лв./месец.
• В Мтел свободната цена на Nexus 5 е 929.90. В брой с абонамент (24.90) е 699.90, a на месечни вноски – 29.90 лв.

 

Финални думи

Дълго чакахме Nexus 5, но в момента, в който започнахме да го ползваме, останахме повече от доволни. Той е бърз, изключително удобен за сърфиране в интернет, четене на книги, игри и мултимедия, а новата версия на Android е максимално оптимизирана. Цялото ни мнение е положително и със сигурност е устройство, което можем съвсем спокойно да препоръчаме въпреки малките недостатъци на камерата (рядко има смартфон, който да впечатлява по този параметър, но и да предложи големите възможности, които обещава). Единственият въпрос е свързан с цената, която е далеч от тази, за която могат да го купят потребителите в САЩ. Заслужава ли си да се вземе Nexus 5, вместо някой флагман на останалите големи производители? Смятаме, че отговорът е да. Въпреки по-високата си цена у нас той все пак е по-евтин от най-високия клас телефони на конкурентите, а предлага не по-слаб хардуер и притежава множество плюсове.

Тагове: