Странно е колко много хора дори днес не знаят, че използвайки интернет у дома си, те всъщност се нуждаят от ключово устройство, което е тяхната „врата“ към световната мрежа. Някои от тях дори не разполагат с такъв, а мрежата на доставчика им превзема директно мрежовия порт на лаптопа/десктопа. Ще кажете, че това е голяма грешка, нали? И ще сте прави. Вашият дом заслужава добро свързващо вътрешната ви мрежа с интернет устройство. Един добър рутер - за мир и хармония у дома.

Благодарение на богатото портфолио, което ежегодно обновява, D-Link е един от доказаните и познати производители на мрежово оборудане у нас. Тази година компанията започва с два модела от достъпния клас. От ценова гледна точка двата рутера са доста изгодни, а в същото време притежават достатъчно възможности, с които веднага след включването си да осигурят добрата връзка между домашните ви устройства и любимото ви съдържание онлайн.

D-Link DIR-809

С първия модел не бива да очак­вате революционни решения във външния вид и функционалностите. Това, което получавате, е стандартен домашен модел, който осигурява добро покритие и прилични скорости. Не е задължително, но като че ли през годините моделите с три външни антени придобиха славата на онези, предоставящи най-добрата безжична връзка. Такъв е и този. Трите му антени „напомпват“ силата на сигнала и изпращат данните към крайните устройства със скорост до комфортните 450 Mbps.

Винаги използвайте криптиращия стандарт WPA2-PSK (AES) в комбинация с добра парола.

В този случай устройствата и рутерът работят в 5-гигахерцов обхват на Wi-Fi мрежата (802.11ac 5GHz), така че някои по-стари такива може и да не успеят да се „разберат“. За тях са предвидени по-старите и бавни стандарти - 802.11n (както и b/a/g, разбира се), използващи по-ниската честота от 2.4 GHz и до 300 Mbps сумарна скорост на трансфер на данните. Така общата скорост на двата режима достига 750 Mbps. Съвет: за безжична връзка винаги използвайте криптиращия стандарт WPA2-PSK (AES), който рутерът предлага, в комбинация с добра парола. По-старите и ненадеждни варианти определено не са добра идея.

Към рутера можете да свържете и устройства (лаптопи, настолни компютри, сървъри) със жична връзка и скорости до 100 Mbps, използвайки някой от 4-те налични порта.

D-Link DIR-842

Този модел на D-Link има доста сходни технически данни с предишния, но притежава и няколко ключови разлики. Първата е във външния вид - освен доста по-добрия дизайн той разполага вече с 4 антени и съответно малко по-различна технология за предаване и приемане на данните. Тя му позволява да достига сумарни скорости на безжичен пренос на информация до 867 Mbps (отново по стандарта 802.11ac и 5GHz режим). За съвместимост с по-старите устройства се ползват 2.4 GHz (300 Mbps) и така сумарната скорост в двата режима е отбелязана като спецификация в името - Wireless AC1200 Dual Band Gigabit Router.

Двата модела поддържат стандарта 802.11ac и 5 GHz режим на работа, като скоростта при първия достига 450 Mbps, а на втория - до 867 Mbps.

Следващата важна разлика при модела DIR-842 е, че неговите жични портове (отново 4 на брой, като петият е WAN - за връзка към интернет) са 10/100/1000 и той може да пренася данни през UTP кабел с истинска скорост до 1 гигабит (1 Gbps).

За разлика от първия модел този има и по-различен потребителски интерфейс за настройка, като тук компанията „изоставя“ стария „оранжев“ познат през годините и го заменя с mydlink „облачната“ концепция и по-опростен интерфейс и начин за връзка. По-лесните процедури около настройките на тези важни мрежови устройства можете да използвате и ако свалите специалното приложение QRS (Quick Router Setup) за iOS и Android, с което да настроите рутера си през телефон или таблет, без дори да имате нужда от компютър.