Цифрите от първата половина на 2013 са категорични – на пазара има два лидера при производителите на смартфони и също толкова при операционните системи. Зад тях застават Nokia и Microsoft на трета позиция. Въпреки че звучи престижно, нито една от двете компании няма ни най-малко намерение да се застоява там и продължават да изненадват с нови добри смартфони във всички сегменти.

В редакцията се снабдихме с най-достъпния Lumia 520 и позициониращия се в средния клас Lumia 720. Тествахме ги около седмица и сме готови да ви покажем какво ни направи добро впечатление и какво ни разочарова. За да различавате скрийншотите и снимките, Lumia 520 е с червен корпус и черно меню, а Lumia 720 e изцяло в бяло.

 

Nokia Lumia 520 – ултра достъпният


Още на представянето си за България представителите на Nokia обявиха, че Lumia 520 ще бъде изключително бюджетен смартфон.

 

Изработка и хардуер

Първото, което забелязахме, след като извадихме телефона от кутията, е пластмасовият заден панел. За разлика от премиум Lumiа устройствата, тук той се отделя. Под него откриваме батерията, слот за microSIM и micro SD. Впечатляващо е все пак, че капачето не е боядисано, а цветът е вграден в материала. По този начин дори да го надраскате, няма да изглежда грозно.

За да се впише в ценовата листа, са направени много компромиси с хардуера. Двуядреният процесор се справя добре с основните задачи, като мултитаскинг, браузване, разглеждане на снимки и др. За съжаление поради малкото RAM, само 512 MB, много приложения от Marketplace работят бавно или въобще не тръгват.


Дисплей

Дисплеят е с една от най-добрите резолюции в този клас смартфони, 480х800. При 4-инчов диагонал дава гъстота на точките около 233 ppi. За съжаление тук отново е направен компромис в името на цената и технологията ClearBlack за по-ярък контраст липсва. Положителната страна е, че ъгълът на гледане е много добър и цветовете не се губят.


Камера

Камерата е с 5-мегапикселова матрица, но в името на цената няма светкавица, с което казвате „чао“ на нощни снимки. Дневните също не са от най-добрите, както може да видите на снимките. В затворени пространства при автоматични настройки се получават посредствени снимки. Искахме да си инсталираме готини приложения за филтри и фоторедактиране, но както споменахме в предния абзац, не всичко работеше безпроблемно. Но ако искате телефон, който да ползвате вместо камера, надали трябва да очаквате чудеса от устройство под 300 лева.


Операционна система, софтуер и възможности

В софтуера на Lumia 520 откриваме най-големите преимущества, с които едно бюджетно устройство може да разполага. Операционната система е Windows Phone 8 и предлага персонализиране на основния екран. Може да оразмерявате "живите плочки" и да променяте цветовата гама в телефона. Откъм всякакво друго персонализиране операционната система издиша, но в това е нейният чар – цветова и визуална конфигурация. Не в рамките на стотици хиляди лаунчъри и теми (като Android), но не и като противоположната идея на Apple – почти нулева персонализация.

Софтуерно Lumia 520 ни впечатли възможността за офлайн навигация. Картографското приложение Nokia Maps и услугата HERE работят с карти от Bing, които за България предлагат 2.5D сгради. Навигацията работи и без Wi-Fi или мобилен интернет, но е много важно да имате SIM карта вътре. Нашето предположение е, че по този начин по-лесно се следи поведението на отделния потребител. Нещо, което Google практикуват отдавна и на базата на което изготвят услуги като Traffic. За да ви навигира, обаче трябва да свалите карти от интернет. Съветваме ви да я свалите през Wi-Fi.


Извод

Независимо от минусите Lumia 520 предоставя отлична сигурност и надеждност. Сред най-достъпните смартфони трудно ще откриете по-добър вариант от телефона на Nokia. Вижте и тези достъпни телефони с готин дизайн.

А с какво е по-добър Lumia 720? Вижте на другата страница.

Nokia Lumia 720 – социалният


Nokia позиционират Lumia 720 в средния клас смартфони. След нашия тест ние останахме със същото впечатление. Подробностите по-надолу.


Изработка и хардуер

Тук вече наистина усещаме почерка на Nokia Lumia серията. 720 е с цялостен корпус и с по-качествена пластмаса с премиум усещане. Ъглите на устройството са заоблени като при флагмана Lumia 920. Визуалната прилика не е новост в света на технологиите. С унифициране на дизайна технологичните компании затвърждават маркетинговите си позиции. В случая на Lumia 720, Nokia за пореден път заявява, че техните устройства са най-цветните и най-свежо изглеждащи. Под корпуса с ярък цвят се крие двуядрен процесор на 1 GHz. Отново, както и при Lumia 520, работната памет е 512 МВ и не стига за всички интересни приложения. Тук отново срещнахме пречки при свалянето на по-тежки игри.


Дисплей

Въпреки че на външен вид 720 изглежда по-висок клас от 520, дисплеят не говори така. Резолюцията е 480х800, но вече при 4,3 инча гъстотата на пикселите е 217 ppi. Макар и да звучи зле в сравнение с по-малкия си брат, тук откриваме ClearBlack технология и цветовете са по-контрастни. По този начин от Nokia компенсират невисокото качество на дисплея.


Камера

Камерата нa Lumia 720 е с изключително странна матрица. Тя създава изображения с резолюция 2848х2144 пиксела или 6,1 мегапиксела. Тук вече имаме LED светкавица и Carl-Zeiss оптика (или както е новото име, ZEISS). Камерата отново се стартира от отделен бутон, като този път не чакаме цяла вечност като при Lumia 520. С камерата може да снимате както в 4:3, така и в 16:9, но стандартната резолюция прави снимките по-квадратни от обикновено и много често убягват странични детайли на кадъра, който решите да снимате. Клиповете се заснемат в HD, нещо стандартно за смартфоните от среден клас. Като цяло може да заключим, че въпреки странностите плюсовете са повече от минусите.


Операционна система, софтуер и възможности

Няма много разлики между Windows Phone 8 в Lumia 520 и в 720. Отново откриваме разноцветен интерфейс, живи плочки в три размера за оптимално персонализиране и картографските услуги Maps и HERE. Тук обаче откриваме най-голямата и значима разлика, която откроява 720 като по-висок клас смартфон – има Augmented Reality (допълнителна реалност). Тя предоставя информация за близките заведения, ресторанти, барове, театри, паркове и още много места за събиране и социализиране. Базата данни е на Nokia, която набавят от собствени източници. Maps и HERE също работят отлично офлайн, като както в Lumia 520 трябва да свалите карта за навигация и да сте сложили SIM.


Извод

Много са приликите между Lumia 520 и Lumia 720 както хардуерно, така и софтуерно. Но поради по-добрата изработка, допълнителните функции и изненадващо добрата камера 720 се позиционира в средния клас смартфони. Представи се спрямо очакванията ни. Ако все пак искате нещо повече от хардуерна или софтуерна гледна точка, винаги може да се насочите към по-добрия (и по-скъп) Lumia 820 или неповторимия Lumia 920.


Заключението на HiComm

Няма как да очакваме тези две Lumia устройства да са на върха на технологиите и да преглеждаме уеб страници само с поглед. Но затова и цената не е четирицифрена. Не е задължително смартфонът в джоба да е най-скъпият, препоръчително е да е функционален и същевременно нов, а като бонус и да изглежда добре. И 520, и 720 покриват и трите изисквания. И затова ние оставаме с повече приятни впечатления от тях.

 

А какви са вашите мнения и очаквания от най-новите “лумии“?

 

Тагове: