Тази седмица имах възможността да тествам един от новите таблети на Prestigio, MultiPad COLOR 8.0. Устройството, макар и по-скоро достъпно за класа си, позволява да провеждате гласови повиквания благодарение на слота за SIM карта. Останах с приятни впечатления от дизайна и предоставените в комплекта аксесоари, както и от чистата версия на Android. Последните няколко продукта на Prestigio определено показват, че компанията се вълнува все по-силно от потребителското изживяване и добрия дизайн на устройствата си.

 

Дизайн и изработка

COLOR 8.0 е огромна стъпка напред спрямо предходното поколение смартфони и таблети на Prestigio. Таблетът се усеща изключително добре в ръката, макар да е по-скоро достъпен, има премиум изработка. Многослойният гръб е изработен от лъскава пластмаса, която създава усещане за прозрачност, под която се намира цветната част от корпуса. Моделът, който тествах, е с червен гръб, но MultiPad 8.0 може да бъде закупен и със синьо, виолетово, ментовозелено и бяло.

Цветовият акцент е част само от гърба на устройството, което е добра идея. Запазването на черната или бялата рамка около дисплея е оптимално за гледане на филми и гейминг, тъй като не разсейва. Дизайнът на гърба е оформен от няколко слоя. Радиалният мотив започва от кръга на камерата и продължава да расте до края на корпуса, което е интересен дизайнерски подход. Добре е, че окръжностите не са твърде контрастни. От горната страна е разположен жакът за слушалки, а точно до него е капачето на слотовете за SIM карта и microSD карта. Вдясно са бутоните за контрол на звука и този за отключване, а отдолу са microUSB портът и микрофонът. Подобно на почти всички съвременни таблети, MultiPad 8.0 не разчита на хардуерни бутони около дисплея.

Съотношението на двете страни на корпуса се различава от най-често срещаното. Устройството е с една идея по-високо, отколкото сме свикнали при 7 и 8-инчовите таблети, но това не нарушава баланса на теглото. Съотношението се усеща по-добре в хоризонтален режим, например при гледане на филми.

Обобщено: Prestigio MultiPad COLOR 8.0 е един от най-добре изглеждащите таблети в ценовия си клас.

 

Дисплей

Prestigio MultiPad 8.0 има 8-инчов IPS дисплей с резолюция 1280 х 800 пиксела, резултатът от което е гъстота от 189 пиксела на инч. Четивността под пряка слънчева светлина е отлична. Покритието на дисплея изглежда особено лъскаво, когато е изключен, но това не се усеща твърде силно по време на работа.

Ревюто продължава на следващата страница.

Хардуер, производителност и батерия

В сърцето на 8-инчовия таблет са чип Cortex A7 с четири ядра и тактова честота 1.3 GHz и 1 GB RAM. Android 4.2 работи отлично и не успях да забележа насичания или забавяния, с изключение на няколко тежки игри, при които фреймрейтът падна почти незабележимо по време на зареждане. Трябва да признаем, че спецификациите на устройствата от среден клас вече са достатъчно добри, за да не усещаме съществена разлика спрямо високия при обикновени ежедневни задачи. MultiPad COLOR 8.0 има 16 GB вградена памет, която може да бъде комбинирана с microSD карта памет. По-интересно е, че всеки таблет идва с 200 GB клауд сторидж в собствената услуга на Prestigio, MultiCloud. Таблетът има две камери — 2 MP тилна и VGA предна. Резултатите са напълно задоволителни за видеочат и няколко бързи снимки и видео. Батерията е с капацитет 4400 mAh и спокойно издържа между три и четири дни при умерено натоварване и около два дни при по-сериозните ни тестове, които, както неведнъж сме отбелязвали, са далеч от ежедневието на обикновените потребители.

 

Софтуер

Винаги сме харесвали, че Prestigio запазва Android чист. Също като предходните устройства на компанията, с изключение на някои малки промени по иконографията, браузъра и клавиатурата, Android 4.2 Jelly Bean е напълно чист и работи изключително бързо. Устройството идва с няколко предварително инсталирани приложения, сред които Prestigio eReader, OfficeSuite и ES File Explorer. Тук е моментът да отбележим, че таблетът разполага с вграден FM модул. Достатъчно е да свържете стандартни слушалки, за да започнете да слушате ефирно радио с вграденото приложение. Благодарение на наличния NFC модул и приложението NFC Task Launcher пък може да използвате стандартни NFC тагове, за да автоматизирате различни функции на устройството си.

 

Аксесоари в комплекта

Prestigio MultiPad 8.0 COLOR идва с впечатляващ набор от аксесоари в комплекта. Освен стандартните зарядно и слушалки откриваме USB OTG кабел, с който може да използвате USB флашки и твърди дискове със собствено захранване. Калъфът в комплекта е страхотен бонус. За разлика от някои конкурентни компании Prestigio предоставя добре изработен кожен калъф, чиято вътрешна страна отговаря на цвета на таблета, който сте избрали. Благодарение на магнитния модул устройството се отключва при всяко изваждане и се заключва, когато го върнете в калъфа.

 

Заключение

Prestigio MultiPad 8.0 COLOR е поредното доказателство, че таблетите от среден клас са напълно конкурентни на по-скъпите предложения и няма да свършат по-лоша работа на потребителите с ограничен бюджет. Новият модел на Prestigio има стандартен достъп до Google Play и всички услуги на Google, което е най-важната особеност, от която имате нужда, за да разгърнете потенциала на Android.