Philips 901F е истинска мечта за любителите на телевизията. А и е голямата награда в HiEnd ECA 2015-2016, където избирате най-доброто съдържание на годината - филми, сериали, музика, приложения и игри. Гласувайте тук.
Той умело комбинира технологията OLED с Ambilight осветяване, която сме свикнали да виждаме на телевизорите Philips, за да ви предостави красива 4К картина, от която ще е почти невъзможно да откъснете очи, щом веднъж й се насладите.

55-инчовият телевизор е продуктът пионер на Philips в света на OLED. Той беше представен за първи път на тазгодишното издание на IFA в Берлин, Германия, и определено бе една от най-ярките звезди на изложението.

 

OLED генерацията на Philips

Колкото и висока цветова прецизност и контрастно отношение да предоставя един LED телевизор, OLED продуктите го правят по-добре от него. Моментално ще забележите подобренията по отношение на качество на картината - най-очевидни от които са дълбочината на черното и яркостта на цветовете.

Най-просто казано, OLED телевизорите не използват подсветка както LED моделите. Всеки пиксел в тях произвежда собствения си цвят и светлина, а когато не са активирани, са наистина черни. На това се дължи богатият контраст и наситените цветове, които сме свикнали да получаваме от технологията OLED, и точно това качество получаваме от новия Philips 901F. Картината изглежда просто зашеметяваща на 4К UHD дисплея. Дори да не седите директно пред телевизора, няма да забележите отмиване на цветовете и загуба на качество заради изключително широките ъгли на наблюдение, които се поддържат от OLED технологията.

 

 

Голяма роля за качеството на този тип продукти има утилизирането на HDR технологията чрез усъвършенствания OLED панел. Philips 901F е способен да възпроизвежда съдържание в HDR10 и е първият телевизор на компанията, получил сертификата UDH Premium на световния Ultra HD Alliance. Това означава, че се справя с възпроизвеждането на 10-битово видео, покрива минимално изискваното ниво на яркост от 540 нита, като яркостният му капацитет всъщност е 700 нита, а черните тонове или минималната му яркост е едва 0.0005 нита.

В контрастно отношение представянето му е сензационно дори според ултрависоките стандарти на OLED технологията. Черните му цветове са естествени, с онази типична за най-черното мастило дълбочина, а белите са зашеметяващо ярки.

Яркостният детайл също е на изключително ниво благодарение на обработващия енджин, използван във Philips 901F. Това спомага UHD картината да изглежда наистина кристално чиста, богата на детайли и с висока динамичност, която не губи рязкостта си дори в най-натоварените с движение и екшън кадри. Така че, независимо какво гледате или играете на телевизора, няма да изпуснете нито една милисекунда или детайл от случващото се на екрана.

Обработващата мощ на енджина си личи и при цветовия капацитет на телевизора, извличайки максимума от потенциала на впечатляващия OLED панел. За тези, които се интересуват от точни данни, трябва да споменем, че гамата е 99% DCI-P3. А за тези, които не се - нужно е да знаете само, че цветовете са брилянтни и изключително живи и ако видите този телевизор на живо в магазина, много бързо ще поискате той да се пренесе в хола ви.

 

 

 

Поток от звук и светлина

Иконичната за Philips технология Ambilight винаги е изглеждала зашеметяващо. Драматичният й ефект обаче е още по-силен и ефективен в 901F. Тристранният Ambilight подчертава по великолепен начин богатите и ярки цветове и способности на OLED панела, осветявайки стената зад самия телевизор и създавайки илюзията за още по-голям екран. Този ефект, засилен от ултратънката рамка на телевизора (дебела само няколко милиметра) и производителността на 901F, определено ще бъде оценен от всеки, който иска да вкара малко повече цвят в живота и хола си.

И като заговорихме за практичното поставяне на Philips 901F в дома си, няма как да изпусна да спомена елегантния дизайн на този телевизор. Вече разбрахте за почти невидимата рамка, обхващаща три от страните на телевизора. Долната част е заета от атрактивен алуминиев аудио бар. Дизайнът на самия аудио бар ви дава лек поглед към шестте предни звукови драйвъра, с които е оборудван 901F и които са в основата на 30-ватовата, 6.1-канална аудио система. В задната му част се намира Triple Ring високоговорителят с вграден бас порт, допълващ мощния звук с плътен и стабилен бас. И накрая 901F стои на тънки сребристи крачета, във визуален унисон с аудио бара, чиито стилен дизайн допълнително привличат вниманието към OLED телевизора.

 

 

За финал

Логично Philips 901F е смарт телевизор. Той залага на смарт системата Android TV, даваща ви възможност да стриймвате съдържание на него от обичайните заподозрени като Neflix и Amazon. И, разбира се, е способен на чудесен upscaling на картината към 4К качество независимо от първоначалния й източник.

Какво друго мога да кажа за него? Освен че това е устройство, което превръща както гледането на телевизия и филми, така и гейминга през любимата ви конзола във върховно изживяване. Неслучайно Philips са толкова утвърдена и уважавана марка, превърнала се в символ на качество. С първия им OLED телевизор това надали ще престане да бъде вярно.