Виждал съм и съм тествал сгъваеми смартфони. Но това е първият компютър със сгъваем екран в света и трябва да кажа, че разликата е огромна! Повечето мобилни телефони няма нужда да се сгъват, а предимствата на тази екстра са може би получаващият се още по-голям дисплей и някои специално оптимизирани функции и приложения, които все още са твърде малко. В много от тях не се използват възможно най-добрите камери, батериите им не са достатъчно издръжливи, корпусите им не са водоустойчиви, а цените им са доста по-високи. Сгъваемият екран сам по себе си изисква да се заплати нещо, което наричам „данък иновация“ – всяка нова технология е скъпа, докато не стане масова.

 

 

НАГАЖДА СЕ СПРЯМО ВАС

 

 

Ключовата разлика при преносимите компютри е, че откакто те съществуват, идеята им е да се сгъват. Затова и уникалният ThinkPad X1 Fold се явява съвсем естествена еволюция, към която не мисля, че някой ще има нужда от много време, за да се приспособи. Той може например да бъде ползван разгънат на бюро, наподобявайки монитор на класически компютър, като въвеждате информация чрез включената в комплекта клавиатура. Самата тя притежава вградени магнити и по този начин се закрепя към долната част на X1 Fold, когато е отворен на 90-градусов ъгъл. Усещането е наистина сякаш ползвате традиционен лаптоп. Трябва да отбележа, че този модел работи с Windows 10, който е достатъчно добре оптимизиран, така че превключването между режимите на работа е безпроблемно и бързо. Ако обаче компютърът е сгънат, а дисплеят ви става малък за работата, която трябва да свършите, може да използвате писалката, приложена в комплекта, за да улесните писането и командите, както и да избегнете оставянето на пръстови отпечатъци върху дисплея. За съжаление това е проблем, от който страдат всички сгъваеми устройства на този етап, и докато не се намери начин да сгъваме истинско стъкло или не сеприложи някаква друга технология, екраните ще са пластмасови.

В толкова авангарден компютър няма как да има компромиси с дисплея. В разгънато положение той става 13.3 инча, което е стандартен размер за ултрабук преносим компютър. Използваният панел е OLED, което му гарантира чудесен образ с безкраен контраст и резолюция от 2048 х 1536 пиксела. Той е изключително добър не само за работа, но и за гледане на сериали по Netflix например. Също така е достатъчно ярък (300 нита) за ползване дори в силно осветени помещения.

 

 

ПРЕМИУМ УСЕЩАНЕ

 

 

Задният панел на ноутбука е покрит от кожена обвивка, а това се оказва изключително добро решение, за което досега не сме знаели, че ни липсва. Освен че кожата предпазва корпуса, тя е приятна и на допир, а част от нея също има магнити, така че когато прецените, можете да я  разгънете, за да послужи за стойка. Впечатлен съм и колко устойчив като цяло се усеща при работа X1 Fold. Какво имам предвид ли? Когато е сгънат, размерът му е колкото на голям тефтер, което го прави свръхкомпактен. В комбинация с това, че тежи малко под 1 килограм, ще ви стане ясно за каква ултрахипер преносимост става въпрос. И въпреки цялата му ефирност изработката и начините му на закрепване при работа са изключително добри, като не пречат на активната работа с него.

Този ноутбук има два USB Type-C  порта, но само единият се използва за зареждане. Другия  можете да ползвате като DisplayPort, в случай че искате да свържете външен екран с максимално качество към компютъра. Има дори опционален слот за SIM карта, ако решите да ползвате мрежата на своя мобилен оператор за връзка с интернет.

 

 

СУПЕР СЪВРЕМЕННИ ТЕХНОЛОГИИ

 

 

Несъмнено някои от вас вече нямат търпение да разберат какво още се крие в сърцевината на този ThinkPad. Ето и техническите подробности – процесорът е 5-ядрен Intel® Core™ i5 от последно поколение, като базовата му честота е 1.40 GHz, а при нужда достига 3 GHz чрез Turbo Boost технологията. Конфигурацията, която тествах, беше с 8 GB RAM и 256 GB от най-бързата SSD памет за съхранение (М.2), което напълно отговаря  на моите нужди, но ако ви трябва повече, може да я надградите до 1 TB. Като стана дума за нужди, несъмнено една от най-големите в съвременния пандемичен свят са видеоразговорите. За да посрещате лесно и тях, разполагате с вградена 5-мегапикселова камера, 4 вградени микрофона и дори поддръжка на Dolby Atmos звуковата технология.

Логично, но и интересно е, че животът на батерията варира в зависимост от това, как ползвате X1 Fold. Докато той бе разгънат и с почти пълен заряд, автоматично изчисленото оставащо време, докато се изтощи, беше малко над 7 часа. Когато го сгънах наполовина и поставих клавиатурата вдолната част, тази стойност се повиши с повече от час! Естествено, от значение е и за какво ще ползвате компютъра – браузването в сайтове за шопинг или тежки математически изчисления – те ще я изтощават с различна скорост. Средното ѝ време за работа обаче по данни на Lenovo е между 8 и 10 часа, което е наистина чудесно като стойности.

Рядко се среща продукт, който да е първи по рода си и въпреки това да няма пропуски или някакви компромиси. Този случай обаче е такъв. Откакто за първи път се появи прототип на Lenovo ThinkPad X1 Fold, Microsoft, Dell и дори Intel (да, наистина) излязоха със свои интерпретации на сгъваем компютър. Това само подкрепя тезата, че бъдещето на този сегмент е сгъваемо.,

Снимки: Lenovo

Тагове: