Светът на телевизорите е сравнително лесен за разбиране – или притежавате смарт телевизор, или не. Или пък… имате един смарт ТV в хола и един обикновен в спалнята? Вече това няма особено значение, а защо – ще разберете след малко. Преди това само ще ви кажа, че съвременният потребител вече не „консумира телевизия“ само на екрана на стандартните телевизори. Той има нужда да е мобилен, да може да гледа онова, което иска, и в офиса, в автобуса, на морето и плажа или дори в… гаража! И без значение дали ще гледа на таблета в кухнята, на телефона или на новия си MAC, съдържанието трябва да се ползва по един и същи начин бързо и лесно на всяко устройство. Всеки, който е ползвал култовите стрийминг платформи като Netflix или HBO Go, познава тези удобства. EON от Vivacom обаче вдига летвата още по-високо! Не само че вече няма нужда да се притеснявате дали вашият телевизор е „умен или не“, но тази ултрамодерна услуга вече успява да събира на едно място всичко необходимо за качествено мултимедийно забавление у дома и на път. Пакетните предложения на оператора предлагат комбинация от супер бърз интернет (до 1 Gbps!), иновативна телевизия със супер модерен интерфейс и смарт функции – включително за обикновени телевизори. Затова буквално се чудя откъде да започна – защото изреждането на всички възможности на EON представлява нещо като отваряне на всички желани коледни подаръци наведнъж – само че през юни!

 

 

МНОЖЕСТВО УМНИ РЕШЕНИЯ

 

 

Пропуснах ли да кажа, че EON е една от най-популярните телевизионни и интернет платформи в Югоизточна Европа? Вече го знаете. А ако разполагате с модерен смарт телевизор (точните марки и модели ще намерите на сайта на VIVACOM), можете направо да инсталирате приложението EON, което ще ви даде мигновената възможност да гледате всичките си канали, за които сте се абонирали, направо през вашия телевизор. Да, без никакъв допълнителен сеттоп бокс! Тествано лично от нас на LG OLED телевизор с WebOS. Това всъщност е и бъдещето на интерактивната телевизия – възможността да гледате програмите си отвсякъде, на всякакви устройства и да имате своя избор. Втората изключително приятна екстра на EON е фактът, че абонирайки се за някой от предлаганите варианти, вие всъщност получавате автоматично достъп до същата услуга с абсолютно същия интерфейс и екстри на останалите си устройства – Android или iOS телефон, таблет и дори всеки компютър, свързан към интернет с модерен браузър – без значение PC или MAC. Да, толкова е лесно – пускате браузъра, въвеждате име и парола и вече сте „вътре“. Дори може, докато цъкате нещо из компютъра си, да минимизирате прозореца на вървящото предаване в малко екранче, точно като при телевизорите с два тунера и функция Picture-in-Picture. Супер удобно и практично. Но да продължим с още по-страхотните умни решения. Когато не разполагате с умен телевизор или просто обичате да ползвате допълнително устройство за целта, то едва ли ще намерите по-добър сеттоп бокс от този на EON. Силно се надявам да вземете дистанционното му в ръка по-късно следобед или вечерта не само за да усетите колко е функционално и качествено, но за да видите как бутоните му нежно светят в тъмнината и никога няма да се взирате в късните часове какво точно натискате. Крайно време беше! EON Smart Box е елегантното и минималистично устройство, в което е скрита наистина много технологична магия. То не заема почти никакво място до телевизора (особено сравнено с по-старите приемници) и буквално е приятно за гледане. „Гледката“ обаче е дори още по-впечатляваща… отвътре! Оказва се, че това е истински 4K Ultra HD приемник с 4-ядрен процесор, 2 GB RAM, 8 GB Flash памет, Bluetooth 4.2 и дори вграден Chromecast!

Именно благодарение на последния дори можете да стриймвате безжично съдържанието си от мобилния телефон, таблет или лаптоп директно към телевизора. Операционната система, която ползва умният EON Smart Box, е Android, което ще рече, че приемникът не само превръща обикновения ТВ в умен, но и ще имате достъп до огромния брой приложения за тази OS. Да, и ще ги ползвате на телевизора! Всичко е изключително лесно – просто влизате в своя Google акаунт, отваряте Google Play и… сваляте каквото ви харесва, включително игри! Ако разполагате с безжични Bluetooth мишка и клавиатура, дори ще можете да поцъкате култови игри, като PUBG или Fortnite направо на големия телевизор в хола! Отделно можете да използвате пълноценно YouTube, Facebook или пък други масови социални мрежи или такива за видео съдържание. EON приемникът ще се погрижи за това.

 

 

ТВ, ВИДЕОТЕКА, АРХИВ И ПЪЛЕН КОНТРОЛ!

 

 

Само като си помисля колко бяха ограничени първите кабелни телевизии… Днес услугите са толкова много и толкова уникални, че неслучайно още в заглавието споменах, че името EON наистина може да се асоциира с тази най-голяма геоложка единица за време. Услугата на Vivacom поставя началото на нова ера, едно наистина изключително събитие от света на телевизията. Тя вече не е обикновена кабелна телевизия, а много повече. Пълният EON пакет, за който може да се абонирате, идва с 210 ТВ канала, от които повече от 80 са в HD. Днес всеки претенциозен зрител изисква все повече качество и ще оцени това. В този най-голям пакет за ценители са включени и всички популярни у нас спортни канали (Diema Sport, MaxSport и т.н. за български и чужди мачове), филмово-маниашките HBO, Cinemax, Arena Play и много, много други! Още по-якото е, че е включена и постоянно обогатяваща се видеотека с над 10 000 филмови заглавия! Директно от нея можете да гледате по всяко време любимите си филми и сериали от HBO On demand и Arena Play (ако сте избрали абонамент, в който са включени, разбира се). Продължавам с яките новини! Ако досега сте ползвали други услуги с таймшифтинг (връщане на предаването назад), то ще знаете колко е удобна тази функция. EON я разширява и улеснява неимоверно чрез супер удобния си интерфейс със слайдери в долната част на екрана.

Всички предавания в момента, в миналото и бъдещето са в една обща линия и можете супер бързо да превъртате напред и назад, да спирате на пауза и да си добавяте напомняния за бъдещи предавания. Услугата поддържа до 7 дни архив за над 200 канала, нещо, което е наистина уникално! Така че в рамките на цяла седмица ще можете да гледате каквото и когато си поискате. Този удобен факт е особено полезен за българската реалност, тъй като много ТВ предавания, особено на българските телевизии, са трудни за намиране дори онлайн – часове след излъчването им. Контролът е изцяло във ваши ръце. Продължавам мисълта си – да, контролът буквално е във ваши ръце с якото EON дистанционно, за което казах в началото. То е удобно, интуитивно и поддържа функция, каквато, честно казано, не очаквах – гласово търсене на български! Задържате бутона, казвате „Игра на тронове“ и сериалът излиза на екрана. Казвате „Приятели“ и сериалът излиза на екрана. Всичко това само с едно копче на телевизора за дистанционното. И ако всичко това не е достатъчно яко, повтарям – дистанционното свети в тъмното, нещо, което рядко се предлага.

 

 

УДОБСТВО И ИНТУИТИВНОСТ

 

 

Търсенето измежду 210 канала на пръв поглед изглежда като сложна задача, но не и с платформата EON. Едно от многото и удобства е, че каналите могат да се търсят и подреждат по групи – само спортни, само музикални, само новинарски и т.н. Можете, разбира се, и да подредите така любимите си канали, че да не се налага всеки път да ги търсите. Всичко е направено с мисъл за удобството на потребителя и лесното и интуитивно намиране на желаното мултимедийно забавление. Накратко – ако 70-годишната ми майка може да натисне копче, да каже „История на прислужницата“ и да гледа – значи всеки може да се справи с EON, независимо от отдалечеността си от смарт технологиите. Всяка евентуална трудност може да бъде преодо ляна и с помощта на наръчника за ползване на дистанционното. Можете да създадете и до 5 профила за различните членове на семейството, като всеки ще получава персонализирани предложения според личните си предпочитания. Ако например гледате много филми на ужасите, EON ще ви предложи още такива. Ако пък някой друг в семейството гледа само романтични комедии, ще получава предложения за точно тях. Можете да настроите и специален профил за деца, за които ще излиза само съобразено с възрастта им безопасно съдържание. Затова изобщо не се чудете и си създайте отделни профили за всички у дома. Превключването между тях и без това е изключително лесно и бързо. Едно малко, но изключително важно за мен удобство съвсем ме убеди, че тук е помислено за всичко. Имате възможност да нагласите интерфейса в светла или тъмна тема. Като човек, живеещ на принципа dark mode is everything, ако тази опция от състваше, сигурно щях да съм един от първите потребители, които да се оплакват „защо няма тъмна тема“. Е, тъмна тема има! А и се настройва отделно за всеки профил, така че всеки от потребителите в семейството може да използва каквато тема си поиска.

 

 

НА МАКСИМАЛНА СКОРОСТ

 

 

EON Premium пакетът идва с опцията за оптичен интернет със скорост до 1 Gbps download и 700 Mbps upload. Това значи, че спокойно ще можете да стриймвате 4K съдържание без проблеми и забавяния или пък да сваляте топ гейм заглавие за PlayStation в рамките на няколко минути. Да речем, че например си купите онлайн култовата игра The Last of Us, чийто размер за PS4 е над 77 гигабайта. При стандартна домашна връзка от 50 Mbit ще я сваляте над 3 часа. Но със скорост от 1 Gbps това ще стане за около 10 минути! Единственото съображение тук е дали районът, в който живеете, позволява свързването ви на тази максимална скорост. Затова не се колебайте да попитате в най-близкия до вас офис на Vivacom за най-добрите възможни за вас условия. ВСИЧКО НА ЕДНО МЯСТО EON от Vivacom е услуга, каквато определено липсваше досега в България. Тази комбинация от скорост, качество, функционалност и интуитивност е наистина впечатляваща, особено в комплект с това страхотно внимание към детайлите. Наличието на EON от Vivacom е огромна крачка напред за бъдещето на телевизионно и видео съдържание в България като цяло. Наистина е приятно да виждаме продукти, при които наистина е помислено за всичко. Сигурен съм, че вече съм ви заинтригувал сериозно и си мечтаете за тази нова услуга. Затова не чакайте нито секунда – за конкретна информация относно покритието на услугата, различните планове и техните цени се обърнете към най-близкия офис на Vivacom или посетете страницата на компанията. А аз отивам да… гледам!

Снимки: Vivacom