Много от съвременните електронни устройства „обрастват“ с допълнителни функции, за да предложат още и още стойност на потребителя. През последните години и в по-високия клас рутери започнаха да присъстват USB портове, в повечето случаи по един, но все по-често и по два. Каква е ползата от тях и дали има смисъл от ъпгрейд на стария рутер с нов модел с USB порт, ще обсъдим по-долу в тази статия.

Най-често споменаван и най-типичен сценарий на използване е

 

Споделяне на принтер

Това е напълно обяснимо: и рутерът, и принтерът са „фиксирани“ устройства в дома или малкия офис, т.е. никой не ги мести без сериозна причина. При това принтерът обикновено е свързан към някоя от настолните машини. Ако сте единствен потребител в дома си, никакво споделяне не се налага. На практика обаче това е изолиран случай – в съвременния дом потребителите обикновено са повече. Ако в семейството има ученици или студенти, особено често се случва именно те да безпокоят работещия на компютъра, свързан с принтера.

Те записват файловете с учебни теми или лекции за разпечатване на флашка или отварят от стационарния компютър своята поща, за да разпечатат нужното… А колко по-просто е, когато разполагате с рутер с USB порт (например TP-Link TL- WR842ND), да свържете принтера към него. Така ще избегнете тези неудобства, като всеки в домашната мрежа ще разполага с принтера напълно независимо, както в голям офис с мрежов принтер. В интернет можете да намерите достатъчно ресурси за стъпките, които да следвате при свързването и настройката на рутера и принтера. Ако е нужно, потърсете специалист, но след сравнително кратка процедура по инсталация ще се радвате на една наистина полезна нова функция на рутера.

 

TP-Link TL- WR842ND

 

Споделяне на файлове

По същия начин можете да използвате USB порта за споделяне на файлове в мрежата у дома (или малкия офис). Поставете една USB флаш памет в USB порта на рутера и всички потребители ще могат да виждат файловете, съхранявани в нея. Съответно всеки ще може отдалечено да записва там своите файлове за ползване от останалите. При сегашния капацитет на флаш паметите този наглед импровизиран флаш-NAS ще върши сериозна работа!

Естествено свързването на USB външен диск ще осигури далеч по-внушително пространство за данните и ще позволи по-надеждно архивиране на файловете в малката мрежа. А ако помислим извън границите на дома, където „хващаме“ сигнала на рутера, в посока „отдалечен достъп“ ще стигнем чак до…

 

Домашния „облак“!

Да, не по-малко от това – разполагайки със смартфон, таблет или всякаква друга мобилна джаджа с интернет достъп, да използваме отдалечено всеки файл от домашната мрежа, записан в „централизираната“ домашна облачна флашка – лекции, е-книги, видеоклипове, снимки, музика! И не само да теглим, а и да качваме, да запазваме там създадена от нас информация – записки, доклади, снимки или видео.

Разбира се, тук опираме до „тясното място“, когато разполагаме с един USB порт на рутера, а не ни се иска да сменяме (или някой заради нас да сменя) флашката с кабела на принтера. Добрата идея е… да вземем рутер с 2 USB порта и към всеки да свържем съответно печатащо устройство и USB памет. А още по-добра идея е, ако единият от портовете е USB3.0 (TP-Link TP-Archer C8) – използвайте именно този порт за споделяне на файлове, за HD стриминг и т.н., а „по-бавния“ порт заделете за принтера.

Друга полезна функция може да бъде

 

Видеонаблюдението

или възможността да свържете към USB порта IP камера/и и отдалечено да следите/записвате какво се случва във вашия дом, когато отсъствате от него…

Съвременните рутери, снабдени с USB портове, са наистина с достъпна цена, затова си струва, ако обмисляте ъпгрейд или закупуване на нов рутер, той да разполага с такъв интерфейс. Допълнителна информация или съвет как да използвате USB порта/портовете на вашия нов рутер можете да потърсите от специалистите в офиса на дистрибутора на TP-Link – фирма Виртуална зона.

Тагове:
Най-четени
Всички

Дамата, която ужили Google и Apple с милиарди, подгони Amazon

57 | 17.07.2019
Още от Tech

Големи претенции, слаби резултати: Lenovo Z6 Pro се изложи в теста на DxOMark (ВИДЕО)

12 | 18.07.2019