Освен MultiPad Color, чието ревю публикувахме миналата седмица, за известно време в редакцията ни се задържа и още един таблет на PrestigioMultiPad 4 Diamond. 10.1-инчовото устройство ни изненада приятно както с дизайна, така и с общата си производителност, особено имайки предвид достъпната цена. Най-интересната страна на MultiPad 4 Diamond е възможността за провеждане на разговори благодарение на вградения 3G модул и слота за SIM карта.

Видео

Дизайн и изработка

Също като MultiPad Color, Diamond ни изненада силно, тъй като не сме свикнали таблети с подобна цена да са изработени толкова добре. Устройството е масивно и се усеща изключително здраво. Ергономията е оптимална при използване в хоризонтален режим, но няма никакви проблеми и докато държите MultiPad 4 Diamond по време на четене на книги и по-дълги текстове онлайн. Моделът има гръб от тъмен излъскан алуминий, който е обграден от метална лайстна. В малка ивица в горната част на устройството са поместени антените за радиомодулите, там се намира и задната камера.

Предният панел е изцяло зает от 10.1-инчовия дисплей. Покритието е доста лъскаво, но това спира да се усеща по време на работа. Видимостта под пряка слънчева светлина е повече от приемлива. Power бутонът и двойката за контрол на звука са разположени в горната част на левия профил, което е добра идея, тъй като се позиционират ергономично и интуитивно както в хоризонтален, така и във вертикален режим. Всички портове са разположени върху горния профил. MultiPad 4 Diamond разполага с HDMI изход, слотове за SIM и microSD карти и microUSB порт с поддръжка на USB on-the-go. Благодарение OTG може да четете и пишете върху флашки и USB твърди дискове със собствено захранване. Приятно е, че екипът на Prestigio е включил USB OTG адаптер в комплекта.

 

Хардуер и производителност

Prestigio MultiPad 4 Diamond разчита на 1.2 GHz-ов четириядрен чип Cortex A7 в комбинация с 1 GB RAM памет. Устройството използва Android 4.2 Jelly Bean без почти никакви модификации и работи бързо и стабилно. Не забелязахме сериозно насичания на анимациите или несъвместимост с по-тежки игри и приложения. Скролването в браузъра е напълно плавно, същото се отнася и за възпроизвеждането на видео. MultiPad 4 Diamond има две камери.

Предната е с VGA резолюция и е предназначена най-вече за видеоразговори, докато задната е 2 MP-ова и прави прилични снимки и видео. Приятно е, че Prestigio MultiPad 4 Diamond има двойка стерео говорители на гърба. Спокойно можем да заявим, че това е най-добрият звук от достъпен таблет, който сме чували в последните няколко години. Високите са чисти и ясни, а басът не е приглушен или замъглен.

 

Ревюто продължава на следващата страница.

Софтуер

Както вече споменахме, 10-инчовият таблет използва Android 4.2 Jelly Bean, като все още не знаем дали можем да очакваме ъпдейт до 4.4 KitKat. Версията на мобилната платформа на Google е чиста, с изключение на няколко уиджета, леко модифициран браузър и собствена клавиатура, добавен от Prestigio. Решението на компанията е добро, имайки предвид, че чистият (vanilla) Android е най-оптимизиран от гледна точка на системни ресурси. Разполагате с пълен достъп до Google Play и всички приложения на Google.

Сред по-интересните вградени приложения са четецът за електронни книги на Prestigio, който ви дава достъп и до богатата библиотека от книги и списания на компанията. Голяма част от тях са безплатни, може да четете на български, английски, руски и други езици. Също като останалите нови таблети и смартфони на Prestigio, MultiPad 4 Diamond идва с 200 GB клауд пространство в собствената платформа на компанията. Имате достъп до нея посредством Android приложението или през уеб клиента.

 

Заключение

Prestigio MultiPad 4 Diamond е поредното доказателство, че достъпните таблети могат да бъдат напълно удовлетворяващи нуждите на средния потребител. Устройството има страхотен дизайн, отлична производителност и повече от добър дисплей. В комбинация с възможността за провеждане на разговори и 200 GB безплатен клауд сторидж MultiPad 4 Diamond е един от най-добрите достъпни 10-инчови таблети на пазара.

Тагове: