Терминът "камерафон" се използва все по-рядко и сякаш остана част от миналото на мобилната индустрия, когато потребителите трябваше да избират между фокусирани в различна област мобилни телефони. Някои имаха по-добри камери, а други – повече вградена памет и по-добър звук, извоювайки си правото да бъдат наричани "музикални". Днес всяка компания, която иска да успее, трябва да предлага най-доброто от всичко, подплатено със солидна екосистема от приложения и услуги, при това не само в най-високия клас. От около година обаче отново говорим за камерафони. Няма как да отречем, че тенденцията бе стартирана от PureView технологията на Nokia. Новите камерафони не жертват останалата част от функционалността, но имат значително по-добри фото и видео възможности от конкурентите си, обикновено на цената на малко по-големи размери.

Samsung прави втори опит за напълно хибридно устройство. Galaxy S4 Zoom, също като Galaxy Camera, не е просто камерафон, а смартфон с гръб на камера. Продуктът е нишов по дефиниция, но нишата, която таргетира, далеч не е малка. Вижте и прочетете какво мислим за Samsung Galaxy S4 Zoom в долните видео и текст.

Видео

 

Дизайн и изработка

Както вече споменах, Galaxy S4 Zoom няма почти нищо общо с Galaxy S4, подобно на Galaxy S4 mini. Устройството е буквално двустранно – погледнато отпред, то изглежда като компактен за 2013 г. смартфон с Android и не дава никаква заявка за това, какво ви очаква при завъртане. Задната страна пък няма нищо общо с дизайна на смартфон и изглежда буквално като компактен фотоапарат – с голям варио обектив, ксенонова светкавица и контролен пръстен.
Устройството е дебело почти 16 мм (с прибран обектив) и тежи малко над 200 гр което е повече от всеки съвременен смартфон. Разбира се, големият 1/2.33" сензор и обективът с 10х оптично увеличение са причината за това. Макар да се побира сравнително трудно в по-тесен джоб, Samsung Galaxy S4 Zoom има приятна ергономия благодарение на извивката (подобна на грип) с батерията и масивния за смартфон обектив. 4.3-инчовият дисплей също минимизира размерите на устройството значително.
Корпусът е пластмасов и наподобява всички останали смартфони на Samsung от последните няколко години. Белият гръб е лъскав и е истински магнит за пръстови отпечатъци, подобно на почти всяко съвременно устройство.
Обобщено: Samsung Galaxy S4 Zoom е с поне една идея по-компактен, отколкото изглежда на снимка. Все пак обективът дава неизбежно отражение върху размерите.

Хардуер и производителност

Samsung набляга на фото и видео възможностите на Galaxy S4 Zoom и се стреми да не канибализира продажбите на оригиналния Galaxy S4, поради което параметрите на GS4 Zoom са присъщи за устройство от среден клас. Смартфонът има двуядрен процесор Cortex A9 с тактова честота 1.5 GHz и 1.5 GB RAM, а 4.3-инчовият AMOLED дисплей е със сравнително скромната резолюция 540 х 960 пиксела. Производителността при синтетични тестове е значително по-ниска в сравнение с Galaxy S4 и други Android флагмани, но разликата понякога е трудна за усещане при ежедневна употреба. Android Jelly Bean утилизира хардуерните ресурси много по-умно от предходните версии, а последната версия на TouchWiz е с една идея по-лека, благодарение на което Galaxy S4 Zoom работи повече от прилично.
Вградената памет е 8 GB, което не е много, особено ако планирате да използвате камерата активно. Оборудването с допълнителна microSD карта памет е повече от задължително.
Обобщено: Samsung Galaxy S4 Zoom, разгледан като смартфон, е точно това, което очаквате. Нито повече, нито по-малко.

Камера

Звездата на шоуто в Galaxy S4 Zoom безспорно е камерата и тя не разочарова. Отвъд техническите спецификации, тя предоставя качеството и възможностите на добър компактен фотоапарат с много допълнения, осигурени от гърба, който всъщност е Android смартфон. 16 MP 1/2.33" CMOS сензор се справя отлично при силна светлина и осигурява приемливи нива на шум при слабо осветление, макар да препоръчваме използване на светкавица при наистина екстремни условия. Максималната светлосила варира между f/3.1 и f/6.3 в зависимост от фокусното разстояние, което ни довежда до невероятния за смартфон оптичен зум. Именно той дава името на устройството и макар да не е впечатляващ за фотоапарат, той е единствен по рода си при смартфоните. Усещането за подобна свобода при кадриране с продукт, който носим винаги със себе си, е невероятна. Снимането при 10x увеличение изисква малко по-стабилна ръка, но особено при дневна светлина шансовете за неясен кадър са минимални. Ксеноновата светкавица е класи над всички LED алтернативи, които сме изпробвали. Освен че осигурява по-остри, светли и естествени снимки, тя не заслепява хората в кадър, ако, разбира се, има такива.
Софтуерът на камерата е мястото, където смартфон и фото/видео възможностите се сливат най-добре. Управлението с големия сензорен дисплей е изключително удобно, а предварително дефинираните режими се оказаха по-функционални, отколкото очаквах. В началото огромният им брой може да ви стресне, но екипът на Samsung е помислил за това, добавяйки алтернативен изглед с икони. Все пак като любител фотограф трябва да призная, че използвах най-вече ръчния режим. Останах доволен от него – симулацията на DSLR е успешна и тези от вас, които не се стряскат при вида на буквите A, S и M и знаят какво е скорост на затвора и дълбочина на рязкост, ще се чувстват в свои води.
Обобщено: Камерата на Samsung Galaxy S4 Zoom е най-добрата в смартфон, която сме изпробвали някога. Нямаме търпение да я сравним с тази на Nokia Lumia 1020.

Заключение

Samsung Galaxy S4 Zoom е абсолютен хибрид между смартфон и фотоапарат и може да бъде разгледан като едно от двете. Именно това го превръща в крайно нишово устройство, предназначено за тези, които наистина изискват несравнимо добри снимки и видео от смартфона си, но не настояват за топ енд спецификации и огромна изчислителна мощ. Корейците продължават да експериментират в създаването на нов продуктов клас, който можем да определим като най-добрия камерафон на пазара или като компактен фотоапарат с Android и телефонни възможности. Резултатът определено е по-балансиран в сравнение с Galaxy Camera. Ако отговаряте на горните критерии, то надали ще откриете по-добър избор от Samsung Galaxy S4 Zoom.