За относително кратък период от време Samsung представи няколко версии на изключително успешния си флагман, Galaxy S4. Докато Galaxy S4 mini и Galaxy S4 Zoom не са особено близки до топ-енд смартфона от гледна точка на хардуер, не можем да кажем същото за Galaxy S4 Active.

 

Samsung е една от първите компании, поели по правилния път от гледна точка на екстремни устройства: вместо да разработва обемисти и грозни устройства с незавидни параметри, които крещят "Моят притежател живее на ръба", корейците ни изненадаха с елегантна визия, компактност и, най-вече - истински топ-енд спецификации. С миниатюрни изключения Galaxy S4 Active е Galaxy S4 и именно това го прави един от най-добрите екстремни телефони, с които може да се сдобиете в момента. Представям ви пълното си мнение за него в долните видео и текст.

 

Видео

 

Дизайн и изработка

Samsung Galaxy S4 Active изглежда крайно различно, поставен до оригиналния Galaxy S4. Устройството е с няколко идеи по-заоблено и, противно на очакването ми, има по-добра ергономия, макар това да е крайно относително. В голяма мъжка ръка ултратънките телефони не са съвършено комфортни, но, отново, това е лично и неангажиращо мнение. Galaxy S4 Active тежи само 153 гр, което е с 23 гр. повече от Galaxy S4. Като цяло устройството не създава усещане за екстремност, което е отлично - именно крещящият дизайн с ярки цветни елементи е сред основните проблеми на стандартните "корави" смартфони.

Гърбът на Galaxy S4 Active е пластмасов, но е доста по-дебел от този на Galaxy S4. Както може да видите във видеото, вътре откриваме фина гумена ивица, която изолира батерията и останалите компоненти при потапяне във вода. Това е смело решение от страна на Samsung, тъй като е далеч по-лесно да се произведе екстремен телефон без сменяема батерия. Бутоните под дисплея са физически, а не капацитивни, което е рядкост в наши дни. Решението обаче не е случайно - капацитивната технология не работи под вода, което прави работата със смартфона невъзможна. Избирайки стандартни бутони, Samsung дава възможност на потребителите да извършва някои елементарни задачи, което е удобно.

Обобщено: Samsung Galaxy S4 Active е един от най-прикритите екстремни смартфони на пазара. С него се бори единствено Sony Xperia Z (нашето ревю - тук), но не бива да забравяме, че той има сертификат IP57, докато S4 Active може да се похвали с IP67. Повече за значението на IP кодовете може да прочетете в подробната ни статия тук.

Повече за дисплея и хардуера на Samsung Galaxy S4 Active може да прочетете на следващата страница.

Дисплей

Една от двете основни разлики на Galaxy S4 Active спрямо оригиналния флагман е дисплеят. Докато стандартният модел разчита на AMOLED технология, екстремният залага на LCD. Очаквах да усетя впечатляваща разлика, особено имайки предвид колко ярки и контрастни са AMOLED панелите на Samsung, но тя се оказа далеч по-пренебрежима. Поставяйки двете устройства едно до друго, определено ще я забележите, но само няколко минути в ексклузивната компания на Galaxy S4 Active са достатъчни, за да я забравите. Както споменах, всички останали параметри на панела са идентични.

Обобщено: Samsung Galaxy S4 има страхотен 5-инчов 1080p дисплей, който е едно ниво под този на Galaxy S4, без това да прави огромно впечатление.

 

Хардуер и производителност

Ако сте изпробвали Samsung Galaxy S4 с чип Snapdragon 600 (моделът за българския пазар), то вече знаете колко бърз и стабилен е Galaxy S4 Active. Устройствата имат абсолютно идентична изчислителна мощ и дават съвсем малки отклонения при Quadrant тестове, обикновено в полза на оригиналния модел. Разликата спрямо версията на GS4 с Exynos 5 Octa вероятно е по-значителна, но нямаше как да направим живи тестове, тъй като не разполагахме с последния под ръка. RAM паметта отново е 2 GB, а вградената памет - 16 GB. Тук е моментът да отбележим, че екстремният смартфон няма варианти с 32 GB и 64 GB памет, макар вграденият капацитет да може да бъде разширен посредством карти памет.

Обобщено: Samsung Galaxy S4 Active не разочарова и, също като оригиналния модел, е един от най-бързите Android смартфони на пазара в момента.

 

Камера

Другата съществена разлика между Galaxy S4 и Galaxy S4 Active е камерата. Докато флагманът има 13MP сензор и разширена функционалност от софтуерна гледна точка, Galaxy S4 Active включва 8MP модул и с една идея по-скромни възможности. Разликата в качеството на снимките е забележима най-вече на по-голям дисплей, но определено съществува. Предполагаме, че Samsung използва хардуерният набор, познат ни от Galaxy S III, тъй като снимките от Active са почти идентични с тези на предходния флагман на компанията. От друга страна екстремният характер на устройството осигурява почва за интересния режим Aqua Mode, повече за който може да прочетете долу.

Обобщено: Камерата на Samsung Galaxy S4 не е на върха на индустрията, но е повече от задоволителна.

Повече за екстремните особености и заключително мнение за Samsung Galaxy S4 Active може да прочетете на следващата страница.

Екстремни характеристики

Както обикновено, оставям най-ключовият елемент за края. Samsung Galaxy S4 Active е невероятен смартфон от висок клас, но не би бил особено специален без своя IP67 сертификат. Той символизира, че устройството може да работи до 30 минути под метър вода, да бъде изтървано и е напълно устойчиво на прах и частици от всякакви размери. Ако не сте гледали видеото, сега е моментът да поправите тази грешка, за да видите как се справя устройството със "случайно" изтърване, посипване с обилно количество готварска сол и потапяне във вода. Все още не искате да изгледате видеото? Бих обобщил, че след ревюто не се наложи да плащам стойността на тестовата бройка, т.е., Galaxy S4 издържа всички тестове успешно. Интересно е, че жакът за слушалки няма капаче, благодарение на което може да слушате музика под вода, ако разполагате с екстремни слушалки. Върху вътрешните му компоненти е нанесено хидрофобно покритие, което определено е приятно решение.

 

Обобщение

Samsung Galaxy S4 Active вероятно е най-добрият екстремен смартфон на пазара. Корейците са успели да съвместят топ-енд спецификации, чудесен дисплей, елегантен дизайн и високо ниво на устойчивост в устройство, което носи успешното маркетинг послание на хита Galaxy S4. Устройството определено не се цели в цифрите, постигнати от флагмана, но е отличен избор за немалката ниша от екстремни потребители.