Няма съмнение, че китайските смартфони са много по-напред в някои технологии: да вземем за пример зареждането с 65 W, което е новата базова линия за 2022 г. Батериите на такива телефони са напълно способни да се заредят от 0% до 100% за около 30 минути. Но инженерите изглежда имат амбиции за още по-бързи скорости. OnePlus Ace например се доставя с абсолютно изумително 160 W зарядно устройство. И ако това не беше достатъчно, сега се носят слухове за рекордно зареждащ телефон с мощност 200 W.

В публикация в китайския сайт за блогове Weibo популярният профил Digital Chat Station разкри, че Vivo работи върху нов телефон, който ще бъде предлаган със зарядно устройство 20V/10A – това е максимална мощност от 200 W, или почти десет пъти по-бързо от това, което поддържат най-новите модели iPhone. Миналата година конкурентът Xiaomi показа модифициран Mi 11 Pro, който запълва батерията до 50% за главозамайващи три минути при същите скорости на зареждане, така че можем да предположим, че предстоящият Vivo ще бъде също толкова впечатляващ.

Отвъд тези луди скорости зарядното устройство също ще бъде обратно съвместимо с другите стандарти на Vivo като 120 W, 80 W и 66 W, което означава, че теоретично бихте могли да носите този единичен адаптер за всичките си устройства. Такова зарядно може да поддържа някои универсални спецификации, но когато става въпрос за свръхбързи скорости, те обикновено са собствена технология на съответната компания.

Но всичко това повдига въпроса: имаме ли нужда от нещо по-бързо от 120 W? Всичко над 100 W вече означава, че притесненията ви за зареждане са на практика в миналото – дори при 0% можете просто да включите телефона си, преди да отидете да вземете един душ, да го изключите след няколко минути и да тръгнете с достатъчно батерия, за да издържи през деня. След това има и опасения относно въздействието върху здравето на батерията (както сестринската компания Oppo признава) и самите устройства за зареждане – колкото по-бързи стават, толкова по-големи са те; зарядното устройство от 160 W, което споменахме по-горе, се конкурира със зарядните устройства за лаптопи по размер и 200 W единица може да бъде дори по-тромава. Все пак трябва да дадем шанс на Vivo и да видим как ще се развие всичко.

Снимка: Vivo

Виж ощеКаква е тайната на бързото зареждане?

 

Още от Tech