Когато чуем думата робот, си представяме много метал, изкуствен интелект и разбира се, високи технологии. Никой не си представя учене на азбука с пластилин, нали така? Е, явно някои практики са по-добри от други, защото изследователите от MIT CSAIL създадоха системата RoboCraft, която учи роботите как да работят с подходящата за деца оформяща смес. Платформата първо взема изображението на форма (в този случай буква от азбуката) и го интерпретира като клъстер от взаимосвързани частици. След това ботът използва физико-ориентирана невронна мрежа, за да предскаже как двата му пръста могат да манипулират тези сфери, за да съответстват на желания резултат. Алгоритъмът за прогнозиране помага на машината да планира своите действия. Технологията дава бързи резултати - само за десет минути практика роботът започна да изпълнява задачата почти толкова добре, както хора, управляващи дистанционно същия хардуер. Разбира се, все още не може да се достигне нивото на човешка ръка, която създава формички от пластилин, но не е зле за машина, която изпълнява задача за първи път.

Обучените за RoboCraft ботове не са създадени да произвеждат сложни скулптури. Резултатите все още са неточни и машината работи бавно, използвайки само два пръста. Екипът обаче вече разработва метод за приготвяне на кнедли и планира да научи роботите да използват допълнителни инструменти (като точилка), за да приготвят храната. 
Учените от CSAIL вече имат идея къде може да бъде разгърната технологията. Кухненските роботи могат да поемат повече отговорности, докато артистичните им „колеги“ могат да създават керамика. В крайна сметка технология като тази може да помогне на възрастните хора и хората с проблеми с мобилността, като поемат домашни задължения, изискващи фини двигателни умения.  

Снимки: Unsplash/MIT CSAIL

Вижте още: Разработиха жива кожа за роботи и не можем да предвидим какво ще последва