Според информация на 404 Media робот за доставка на храна в Лос Анджелис е записал кадри, които са били използвани за арестуването и осъждането на двама души след неуспешен опит да бъде откраднат от улицата по-рано тази година. Компанията Serve Robotics, която работи с Uber Eats за доставки в района, е споделила видеозаписи от инцидента с полицейското управление на Лос Анджелис, като преди това компанията се е срещнала с полицията на Лос Анджелис, за да "отвори линия на комуникация" между двете страни преди евентуални проблеми.

Това се случва в момент, когато обществената предпазливост към технологията вече е висока, с опасения колко точно записват роботите и къде в крайна сметка отиват тези кадри. Главният изпълнителен директор на Serve Robotics Али Кашани се похвали с получените присъди в социалните мрежи, като написа в X: "Някакъв гений веднъж се опита да открадне един от нашите роботи... Не завърши добре (за тях)". В последваща публикация в блога Кашани заема по-мека позиция, опитвайки се да обясни как компанията балансира подхода си към включването на правоприлагащите органи с отговорността си към обществото и укрепването на доверието.

Според Кашани принципите на компанията включват "неизползване на роботи за наблюдение или за други цели, които нарушават чувството за неприкосновеност на личния живот на обществото", както и да не се натоварват излишно обществените ресурси, като се вика полиция "за всеки незначителен случай на вандализъм с роботи".

В този случай, при който полицията е била незабавно уведомена и са били извършени арести, роботът се е измъкнал сам и е бил, както го описва Кашани, "невредим". Компанията предава всички съответни кадри, преди да ги изтрие.

Остава неясно колко дълго Serve съхранява записите на своите роботи при нормални обстоятелства, а неяснотата относно потенциалната употреба на видеоклиповете не вдъхва много доверие. В изявление за 404 Media ръководителят на комуникациите на Serve Адуке Телуел заяви, че политиката на компанията е "редовно да изтрива записите от камерите, освен ако не се изисква друго, и да се съобразява с искания за съдебни призовки".

Снимки: Serve Robotics

Виж още: В САЩ събират нови идеи за космически оръжия с оглед бъдещата надпревара отвъд Земята