По информация на The Wall Street Journal някои американски училища са взели решение да внедрят роботи, за да повишат сигурността на кампуса и да се изправят срещу нарушители.  
Според доклада гимназията в Санта Фе (Ню Мексико) е сред първите училища в САЩ, които тестват автономен робот, който използва изкуствен интелект, за да научи маршрутите и типичните часове на активност в кампуса. За да провери ефективността му, училището провежда 60-дневна пилотна програма, която започна през юни.  
В момента гимназията се обикаля от 400-килограмов робот на четири колела, който може а осигури 360-градусови видеозаписи. Той е дело на базираната в Албакърки компания Team 1st Technologies, която твърди, че роботът разполага със седем камери и батерия, която издържа 20 часа, като са необходими четири часа за зареждане в станция за самозареждане. 
Анди Санчес, мениджър в Team 1st, заяви пред Journal, че роботът може да предупреди екипа за сигурност в случай на стрелба и да се насочи към заподозрения, за да изпрати видео на властите. 

Роботът може също така да се изправя срещу нарушители, въпреки че не е въоръжен. Той разполага със система от високоговорители, която може да позволи на отдалечен екип по сигурността да разговаря с нарушителя. 
Въпреки че повечето училища в окръга по-скоро ще търсят роботи, които да асиситират при наблюдение на училищните сгради, опцията за идентификация в случай на нападател също не е за пренебрегване.  
Според данни на Business Insider президентът на Stokes Robotics Робърт Стоукс е заявил, че работи с няколко училищни района за въвеждане на роботи в класната стая. 
Стоукс добавя, че роботите на неговата компания имат и способността да "районират, дезориентират" и да привличат вниманието на нарушителя за няколко минути, докато на мястото пристигнат органите на реда. 
Демонстрационно видео от Stokes Robotics показва как четирикракият робот може да насочи лазерен лъч към гърдите на нарушителя или да блъсне заподозрения. 
Сигурността в училищата се превръща във все по-голяма грижа поради масовите престрелки в кампусите, включително стрелбата в началното училище "Роб" в Увалде, Тексас, където бяха убити 19 деца и двама учители. Между януари и април тази година в страната са станали около 146 масови престрелки, което надхвърля броя на масовите стрелби за същия период през последните четири години, сочат данни на Gun Violence Archive.

Снимки: YouTube

Виж още: Кучета роботи се надпреварват на виртуален Марс в риалитито Stars on Mars