Иранската анимационна компания Kosar3D наскоро обяви ново направление: видеоигри. По-конкретно, играта Revenge на Kosar3D "се занимава с военния съюз на Иран и Русия срещу НАТО" (но най-вече, изглежда, срещу САЩ и Израел). Тя се разработва от екип програмисти в Машхад и се режисира от Фархад Азима, сред чиито предишни творби е филмът "Битката за Персийския залив 2" (историята на въоръжен конфликт между Иранската революционна гвардия и военноморските сили на САЩ в Персийския залив).

В съобщението се твърди, че играта се финансира самостоятелно, а целта ѝ е "пряка конфронтация с произведенията на другите водещи имена в този формат на развлекателната индустрия". С други думи, тя има за цел да бъде иранският отговор на играта, към която не може да спре да препраща: Call of Duty.

"В тази игра се оформя военният съюз между Иран и Русия", казва Азима в интервю за Russia Today. "Групата се опитва да неутрализира операциите, които са планирани от врага срещу съюзниците на Иран и Русия."

Гласът зад кадър в репортажа на Russia Today добавя, че съюзът "пресича тези операции в зародиш" и продължава да твърди, че играта не е за война, а за "превантивни удари, нанесени на територията на врага, за да се осуетят атаките на врага". След това се твърди, че "първокласните графики и реалистичните сценарии на Revenge я превръщат в иранското Call of Duty" (доста добро постижение, когато се конкурира със съобщените 250 милиона долара бюджет на Modern Warfare 2).

"Опитваме се да разработим играта така, че да бъде на нивото на игри като Call of Duty", казва Азима. "Играта прилича на американските игри и на игрите от световна класа по отношение на графиката и качеството въпреки ограничените ни възможности."

Що се отнася до това какъв вид битки да очаквате: "Важно предизвикателство е битката между иранския изтребител от четвърто поколение Sukhoi и изтребителя от пето поколение на САЩ - F35", каза Азима. "В изчисленията на хартия битката между тези два изтребителя вероятно ще бъде свързана с победа на F35, но в бой между отделни единици или в много близка битка победата ще бъде за Sukhoi, особено ако пилотът е иранец."

Снимка: Kosar3D

Виж още: Има ли смисъл от ежедневните 5 минути без телефон?