Чатботовете вече стават редовна част от интернет изживяването – те надничат през онлайн магазини и в какви ли не услуги и приложения. Ботовете стават все по-умни и оказват на потребителите понякога безценна подкрепа. Колко умни обаче могат да станат те реално и възможно ли да е заменят един много конкретен вид човешко взаимодействие – това с психотерапевта? Един стартъп от Сан Франциско смята, че това е напълно възможно, и представя на света прототипа на именно такъв AI психотерапевт на име Woebot.

Към момента чатботът е достъпен само през Facebook Messenger, където можете да разговаряте с него в безплатен тест. Woebot следи настроението ви и предлага автоматизирани отговори, завързвайки разговор, който силно наподобява модела на когнитивно-поведенческата терапия. Moжете да тествате уменията на Woebot в продължение на безплатен период от две седмици, а после, за да продължите „терапията“ си с него, имате няколко опции за плащане (39 долара на месец или 312 на година). Мнозина биха отбелязали, че това е по-евтино от истински терапия, но дали резултатите са толкова добри?

Според отзивите досега системата е доста еднообразна – AI частта представлява асортимент от афоризми за самопомощ, които подбират ключови думи, и дава „съветите си“ спрямо тях. Чатботът предлага и вдъхновяващи видеа, които биха подобрили настроението на събеседника. Woebot е създаден като част от изследване, проведено от д-р Алисън Дарси и други двама независими автори от университета Станфорд с цел намаляване на депресивни симптоми у пациенти. Учудващо при тестване с хора се оказва, че след две седмици симптомите наистина намаляват. Тестван е със 70 души между 18 и 28, в две контролни групи.

Колкото и интересна да е концепцията на Woebot, все пак той не е нищо повече от автоматизирана система за даване на заучени съвети за самопомощ и не се доближава особено до интеракцията с истински терапевт. Сложните отговори не са по силите му и въпреки че д-р Дарси защитава творението си с уговорката, че целта му е да направи терапията по-достъпна, все пак то в никакъв случай не може да замени професионалната терапевтична помощ.