Националното управление на океанските и атмосферните изследвания на САЩ - NOAA, съвместно с Американското метеорологично общество - AMS, публикуваха доклад за състоянието на климата през 2011 г. Документът е разработен от 348 учени от 48 страни и съдържа подробни данни за климатичните изменения, наблюдаващи се през миналата година.

„2011 г. влиза в историята като година на екстремни климатични явления", отчита научният сътрудник на NOAA Катрин Съливан.

Оказва се, че климатичният феномен Ла Ниня, който се характеризира с аномално охлаждане на повърхността на водата и източната тропична зона на Тихия океан, е оказал влияние на много значителни климатични събития през изминалата година. Сред тях сушата в Източна Африка, в южната част на САЩ и северната част на Мексико, сезонът на тропичните циклони в Северна Атлантика, тайфунът в северозападната част на Тихия океан, най-силното за последните 70 години наводнение в Тайланд, потопът в Бразилия и летните жеги в Централна Европа.

Също в доклада се казва, че Арктика продължава да демонстрира най-бързите климатични изменения в сравнение с останалата част на планетата. При съставянето на документа са използвани 43 показателя, сред които температурата на въздуха в ниските и горни слоеве на атмосферата, оценка на облачния покров, температурата на повърхността на водата и др.

 

Тагове: