Бъдещето. Това е една от най-любимите теми на писателите-фантасти, на футуролози и учени. Трябва ли да вярваме на техните смели и понякога фантастични прогнози? Ами ако не на тях, тогава на кой? Още от времето на писателя Жул Верн и неговите (до голяма степен) сбъднали се технологични предсказания, опитите да се „погледне“ напред в бъдещето и да се прогнозира какво ще се случи са нераздална част от киното и литературата.

Някои от тях, както вече е ясно, наистина се превърнаха в реалност, а за много други това най-вероятно предстои. Но в следващия списък ще видите някои наистина доста смахнати „пророчества“, които може би ще се случат в близко бъдеще – колкото и безумно да звучи.

Кухнята ви сама ще се грижи за зареждането с храна

В близко бъдеще вероятно ще разполагате с още един повод да навестявате рядко кухнята си. Само трябва да почакате времето, когато Amazon смята да стартира реалните доставки с дронове директно до вашия дом. Но това далеч не е всичко – продуктите не само ще бъдат доставени на кухненския ви плот, но самата им поръчка и плащане могат да се извършват автоматично от „умния“ ви хладилник, който, наблюдавайки свършващите продукти, предвидливо ще поръча още през интернет.

Така че в бъдеще не се учудвайте защо парите ви свършват по-бързо – те могат да бъдат похарчени от… хладилника ви, който е решил, че трябва да ви зареди с достатъчно скъпи деликатеси, 15 килограма картофи или някакви скъпи питиета. Разбира се, това е в рамките на шегата – все пак вие сте тези, които ще трябва предварително да го „обучат“ от какво се нуждаете и с какви пари разполага.

Ще четете уеб сайтове директно чрез контактните си лещи

Група инженери от Samsung разработват контактни лещи, които имат директна връзка с интернет. За целта те са вградили в нежното устройство светодиоди, високотехнологични графитни и сребърни нано-проводници и според новините са успели да ги задействат.

Ако тази технология се превърне в реалност, ще можете дискретно и само с движение на очите си да гледате различни уебсайтове. Като разбира се ще трябва да внимавате да не правите това например по време на шофиране. Защото може да се окаже, че YouTube клиповете са последното нещо, което виждате на този свят.

Свързване с телепатична връзка

Според мнението на много футуролози и специалисти в неврологията не съществуват никакви съмнения, че в обозримо бъдеще общуването посредством мисли ще стане реалност между хората. Те обясняват това простичко: мислите и импулсите в мозъка могат да се кодират в цифрови данни, които да се предават или съхраняват безжично – в облачни сървъри. Това ще предизвика истинска революция в комуникациите, но може да доведе и до редица социални проблеми – представете си, че ще е по-трудно да скривате какво мислите за събеседника си отсреща. Или пък какво би се случило, ако хакери пробият защитата на сървъра в облака, който е записал мислите ви, а след това ги публикуват пред целия свят?

Марс ще има пръстени, подобно на Сатурн

Единственият по-особен факт, който прави планетата Сатурн толкова популярна, са именно нейните красиви пръстени. Според астрофизиците не след дълго, по астрономическите стандарти време (някакви си 20-40 милиона години), подобна красота ще се появи и около Марс.

Не, това не е поредният проект на Илън Мъск – учените отдавна са изчислили, че спътниците на Червената планета – Фобос и Деймос обикалят по намаляващи орбити около планетата и с всяка година се доближават до Марс. А това значи, че в един прекрасен момент силата на гравитацията ще разкъса нещастните спътници на малки парчета, които ще формират пръстени в орбитата на планетата. Така Марс ще заприлича на Сатурн.

Юрският парк, населен с динозаври, не е нещо невъзможно

Благодарение на научните постижения в областта на клонирането и биогенетиката човечеството може в близко бъдеще да се наслади на величието на мамутите, мегалодона и дори гадните раптори, познати от филма "Джурасик парк".

Учените-генетици в близко бъдеще ще могат да „възкресяват“ нашите предци, неандерталците, както и вече изчезнали видове отпреди векове назад. До какви ползи ще доведе това, освен чисто финансови, не е напълно ясно. Но въпреки всички морални и друг вид пречки, това явление според доста футуролози ще бъде факт – клонираните организми ще се разхождат под Слънцето.

CGI актьорите напълно ще заменят хората

Защо ще ви е нужен актьор, ако можете да създадете сам такъв и то перфектен? Така мислят някои, но не и ние. И все пак – защо да плащате огромни суми за хонорари, ако вашата кинозвезда съществува в цялата си същност в киберпространството, не остарява и не прави „лоши роли“?

За нарисуваните с помощта на фотореалистичните инструменти герои няма да са нужни постройките на специални декори, масовки от статисти и др. Всички те ще могат да се създадат в паметта на компютрите и да им се придават нужните черти. Но спокойно - до времето, когато артистите ще останат без работа, ни делят още много години, а и вероятно и след това ще има фенове на „живото предаване“.

Изкуственият интелект ще замени художниците

Ако се вярва на Рей Курцвейл, футурологът, чиито прогнози се сбъдват с вероятност до 90%, скоро компютрите ще се научат да рисуват, пишат и съчиняват текстове по-добре дори от най-гениалните хора. Лично на мен не ми се иска това нещо да се превърне обаче в реалност, защото тогава в средите на творческите натури броят на самоубийствата ще нарасне още повече.

Дните на планетата ще стават все по-дълги

Отново говорим за чисто физическо явление, а не толкова за неговото възприятие или духовното му измерение. „Благодарение“ на астрофизиката и законите на движението на телата, дните буквално ще стават все по-дълги, защото астрономите са изчислили, че на всеки 100 години денонощието се увеличава с 1.7 милисекунди. Така че някъде там в по-далечното бъдеще на Земята, ако човечеството все още го има, ще трябва да добави допълнителен, 25-ти час в денонощието си.

За щастие или не, никой от познатите нам днес хора няма да доживее тези дни. А и колкото безобидно да звучи това – все пак добавка на някакъв си час и удължаването на денонощието ще променя неусетно и облика на цялата планета. Но това е друга тема…

Хората ще се хранят с храна, отгледана в блатата

Е, може би не съвсем точно, но образно казано. Според мнението на някои учени, които имат опит в хранително-вкусовата промишленост, само след броени години ще се храним до голяма степен с продукти, създадени от водорасли. Да, от онази гъста, слизеста и смърдяща органична маса, която плава по повърхността на много водоеми.

Разбира се, благодарение на ароматизатори и подобрители на вкуса нашите наследници дори няма да подозират какво точно ядат. Както и че преди години ние сме се погнусявали от неприятно миришещата тиня.

Умни таблетки ще откриват опасности за здравето ни

През 2014 година в лабораториите на Google X обявиха, че работят над създаването на микроскопични таблетки, които ще циркулират из кръвта ви, откривайки тумори и ракови заболявания, както и сърдечни проблеми, далеч преди те да се проявят. Това може да се превърне в отлична алтернатива на профилактичните прегледи, на които много хора не ходят.

Днес много болести се откриват едва, когато лечението им вече е трудно или дори късно. И се налага сериозно вмешателство в организма. А подобни проекти дават надежда, че много болести ще могат да бъдат предотвратявани, още преди да са се появили.

Огледалата ще проверяват здравето ви

Не е далеч бъдещето, когато здравословното ви състояние ще бъде преценявано по външния ви вид – когато сутрин се огледате в огледалото. Ако се вярва на английската технологична компания Futurizon, в следващите години много хора на Земята ще разполагат с огледала с вградени светодиодни дисплеи и камери с висока разделителна способност. Те ще могат бързо и лесно да засичат измененията в лицевите ви данни и при засечен проблем директно да се свързват с личния ви лекар. Огледалото, както и всички лични и домакински уреди, ще бъдат свързани с интернет.

Самолетите на бъдещето ще имат огромни панорамни прозорци

Проблемът на днешните илюминатори не е в това, че при проблем те могат да „засмучат“ или да убият хората. А по-скоро, че през тях далеч не са добре видими всички небесни красоти, на които можете да се любувате.

Затова разработката на много по-големи прозорци, през които да гледате навън по време на полет, са в ход от години насам. Компанията Spike Aerospace разработва самолети със специален корпус, притежаващи панорамни стъкла. Не трябва да си мислите, че това ще бъдат традиционни илюминатори, които се правят от стъкло, здрави пластмаси и гумени уплътнения. Панорамният образ навън ще се създава от виртуални екрани със супер висока разделителна способност, които ще създават впечатлението, че буквално гледате през корпуса на самолета.

Умна прах ще ви шпионира

Неотдавна калифорнийският професор Крис Пистер представи доклад за концепция и работата над създаване на т. нар. „умна прах“ – ултра миниатюрни датчици, които не можете да видите с просто око, но които могат да записват и предават различна информация.

Макар и за тази технология да не се е говорило преди време, според някои параноично настроени анализатори тя изобщо не е толкова нова и отдавна се използва от разузнаването на различни държави. Разбира се, подобни неща първо се създават за военни цели, а след период на изучаване и използване преминават в ръцете на гражданите и големите компании. Но микроскопичните датчици могат да помогнат за редица ситуации, които не винаги са насочени към постигането на „лоши цели“.

Самоходните автомобили ще станат реалност съвсем скоро

И вие вече го виждате в новините и по множество сайтове. Тестове се провеждат непрекъснато, въпреки проблемите с неочакваните катастрофи. Че хората не катастрофират ли?

Според прогнозите на анализаторите само след няколко години по пътищата в цял свят ще са движат около 10 милиона самоуправляеми автомобила. Това е отдавнашна мечта на Google и Tesla, които сериозно работят в тази насока. По-интересното вече е не дали, а кога тази технология ще наводни пазара.

Нанороботи в кръвта ще ни защитават от болести

Тази технология е малко по-различна от „умните хапчета“ и прах. Подобно на фантастичните филми отпреди десетилетия, армии миниатюрни роботи ще циркулират в кръвоносната ви система и ще ви защитават много по-ефективно от редица болести и собствената ви имунна система.

По-сериозният въпрос е къде ще се съхранява информацията за вашето здраве – дали това трябва да е някаква памет в самите роботи или те ще предават информацията по безжичен път навън – нещо, което може да бъде прихванато от хитроумни хакери и да бъде използвано за злоупотреби. За щастие до появата на реална такава технология футуролозите казват, че ни делят още около 15 години. Така че имаме още време да решим въпросите за защита на личната информация.

Антибиотиците ще престанат да действат

Уви, това е факт. През последните десетилетия всички привикнахме към употребата им, а според лекарите това не е добре. За жалост тепърва предстои епохата на устойчивост на микроорганизмите към всички познати антибиотици, което може да  доведе до истински апокалипсис и измиране на милиони пациенти.

Според изчисленията това нещо ще се случи около средата на това столетие – към 2050 година почти всички познати антибиотици няма да могат да се справят с бактериите. Така че всичките надежди са в ръцете на медицината – да създаде нови продукти и технологии, които да се справят с болестите. Иначе ни чака едно доста печално бъдеще.

Опасният астероид в крайна сметка ще дойде, но не скоро

Знаем, че ще дойде отново ден, в който Земята ще бъде подложена на удар от голямо космическо тяло – астероид или дори комета. При подобен катаклизъм може да загинат милиони и затова NASA прави специални изследвания и изчисления, за да „успокои духовете“.

Ако оставим настрана конспиративните теории за Нибиру, деветата планета, и други подобни теми, според астрономите подобно явление може да се случи най-рано на 16 март 2880 година. Тогава според техните изчисления има доста голяма вероятност Земята да бъде ударена – цял… 1%! Което по космическите стандарти си е много. Но все пак дотогава има доста време и ще можем да се подготвим и противодействаме.

Ще имаме достъп до знанията на целия свят

Ако си мислите, че днес имате достъп до всякаква информация, грешите. Далеч не всички известни на човечеството данни са записани в световната мрежа. Според изчисления на гиганти като Google това нещо ще става все повече факт и записването на цялата информация за всички неща, известни на хората, ще се доближава все повече до 100-те процента.

И все пак процесът е толкова сложен и обемен, че ще отнеме не по-малко от… цели 300 години! Тук възниква и друг въпрос – дали изобщо е необходимо подобно нещо? Защото дори днес повечето хора не използват мрежата само за извличане на полезна информация, а по-скоро за гледане на филми, музика и за пазаруване.

Напълно функционални роботи

Ако вече сте затаили дъх, спокойно. Все още всички ние чакаме роботите, които виждаме на големия екран и вероятно още доста ще почакаме. Според мнението на експерти роботи, имитиращи напълно хората, няма да се появят много скоро. Изкуственият интелект се оказва доста по-сериозно нещо, отколкото се очаква.

Но така или иначе скоро предстои да видим нещо, което не е напълно робот, но не е и съвсем човек – това са транс-човеците или хора, които са заменили до голяма степен органите си с електроника и механични елементи. Дали това е правилно или не, бъдещето ще покаже, но едно е ясно – в близко бъдеще ще се сблъскаме с проблеми, възникнали от създаването на „по-висши“ хора с повече възможности по отношение не само на интелект и генетика, но и като физика и способности.

Мозъчни протези

За първи път за невронни протези се заговори през 2005 година. Но е важно да разберете, че тук не става дума за някакви заместители на целия човешки мозък, а по-скоро за специален вид „твърди дискове с памет“, както и на специална електроника, която може да ремонтира и подобрява работата на увредени части на мозъка. По този начин ще се спасяват човешки животи, способностите на хората, а дори може да се повиши неговата продуктивност.

За тази разработка обаче ще са нужни десетилетия. Но в крайна сметка хората ще успеят благодарение на нея да доближат своите мозъчни способности до тези на днешните компютри – по отношение на скоростта на изчисления и запаметяване разбира се.

Ще трябва да изоставим родната си планета

Последният факт звучи доста апокалиптично, но трябва да сме реалисти и да знаем, че някой ден и това ще се случи. Още Стивън Хокинг преди години говореше за това, че нашата планета е обречена и човечеството трябва да търси ново пристанище. Благодарение на такива неприятни неща, като измененията на климата, ръста на населението и природните катаклизми, някой ден животът на планетата ще стане непоносим.

Хората трябва да са готови за този момент, защото иначе това ще означава край на човешката цивилизация. И в случая дори не говорим за другите евентуални сценарии за край на света, като например гама-взривове, среща с черна дупка или още по-вероятният финал на всичко, посочен малко по-нагоре – еднопроцентовата среща с огромен астероид. Просто това някой ден ще се случи и ние трябва да сме подготвени добре.