На ежегодния Web Summit в Лисабон този четвъртък, Ал Гор, един от най-известните американски политици и природозащитници, се обърна към технологичния свят с думите, че иска да му помогнат да разреши кризата с климата. Според него именно технологиите са ключът към разрешаването на тази криза. Той сподели, че целта му е да привлече технологичните компании към тази кауза, и се обърна директно към тях с думите: „Можете да имате по-голям принос към това от всяка друга група в света“.

Бившият вицепрезидент на САЩ каза, че счита за своя мисия да защитава околната среда. Той стои зад наградения документален филм „Една неудобна истина“ и е председател на инвестиционен фонд, фокусиран върху енергийноефективни компании. Гор каза, че светът е на крачка от революция, която ще преобърне климатичните ефекти и ще подобри състоянието на природата в световен мащаб.

Фактът, че технологиите са ключът към създаването на алтернативни източници на енергия, включително соларни батерии и вятърни ферми, е според Гор най-важното нещо. Той смята, че трябва да се постигне замяна на изкопаемите горива с генериране на електричество от енергийноустойчиви източници, а също и че трябва да се премине максимално бързо към електрически автомобили. Тези две неща са предмет на фокус и на бизнеси, притежавани от Гор – компания за соларна енергия, базирана в Африка, и няколко стартъпа, отнасящи се до произвеждане на чиста енергия, а също и Gogoro: компания за електрически скутери, базирана в Тайван.

На няколко пъти в речта си Гор спомена и че се старае да се държи извън политиката за момента, но все пак направи коментар върху ситуацията с Парижкото споразумение и оттеглянето на САЩ от него. Той вметна, че един нов президент би могъл да върне държавата в споразумението само с 30 дни предизвестие. Гор не пропусна да добави, че всички природозащитници няма да спрат да се борят „въпреки Доналд Тръмп“.